Uønsket på rådhuset

Politiet kan ikke garantere for Israels venners sikkerhet. Nå vil heller ikke Monica Mæland ha dem på rådhuset.

Publisert:

– Rådhuset er et sted for fredelige møter, ikke et sted for demonstasjoner. Om en ser på det som skjedde i Oslo, så sier det seg selv at vi i kommunen ikke kan ta en slik sjanse, sier byrådsleder Monica Mæland.

**Les også:

Les også

Vil demonstrere på rådhuset

Vil demonstrere på rådhuset**

Fakkeltogtrøbbel

Årsaken til at Israels venner med Finn Jarle Sæle i spissen, har spurt om å få låne rådhuset er at politiet helst ikke vil ha dem på Festplassen.

– Vi var i møte med syv avdelingssjefer i politiet i dag. De var veldig hyggelige, men forklarte oss at de ikke kunne garantere for vår sikkerhet, dersom vi ville gjennomføre vårt fakkeltog for Israel kommende lørdag, sier Finn Jarle Sæle, redaktør i Norge IDAG.

BT møter Finn Jarle Sæle på kontoret i Forum Kino, bygget som Norge IDAG nylig har vært med å kjøpe. Det israelske flagget ligger i en bylt på en kontorpult i kontorlandskapet og når Sæle går bort for å hente det så sier han: Dette er flagget som symboliserer demokrati. Det er ikke til for å brennes.

Host, hark og tåregass

Sæle hoster og harker. Om det er tåregassen han pustet inn fra forrige uke under Israels venners markering i Oslo vet han ikke, men han fikk seg litt av en hostekule da han som en av de første pustet inn gassen i hovedstaden.

– Jeg trodde jeg hadde fått influensa. Jeg skjønte ingenting, før jeg så at politiet sendte ut tåregass mot demonstrantene, sier Sæle.

Han sier han synes det er trist at Israels venner som ønsker en fredelig, lovlig og rolig demonstrasjon ikke får samme mulighet som andre til å ytre seg i denne saken, på grunn av sikkerhetsutfordringer.

– Mange av Israels venner er gamle damer med vesker, som gjerne bare ville klappet motdemonstrantene på kinnet og sagt dem noen vennlige ord, men i stedet blir de møtt med slagord, kjetting og jernstenger, sier Sæle.

Frykter sammenstøt

Sammen med tre andre lokale Israel-organisasjoner ønsker de lørdag å gå i et fakkeltog rundt Smålungeren til støtte for Israel, men også til støtte for de palestinske ofrene i den pågående krigen.

Problemet er at politiet i Bergen på bakgrunn av alt bråket i Oslo skal ha et sterkt ønske om at israelvennene finner et annet sted å gjennomføre aksjonen. Årsaken skal være at de sitter inne med informasjon om at det kan komme til voldelige sammenstøt også i Bergen, dersom støttemarkeringen gjennomføres slik israelvennene ønsker.

Politiet stiller krav

Rune Solbakken, stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon, bekrefter at de hadde et møte med Israels venner i dag.

– På bakgrunn av det som skjedde i Oslo, så har vi hjemmel til å stille visse vilkår. Hva det er ønsker vi først å ta med Israels venner før vi tar det i media, sier Solbakken.

– Har dere informasjon om at det vil bli bråk her i Bergen dersom det blir en markering for Israel?

– Ønsker ikke å kommentere noe, men vi har vært i kontakt med grupperinger fra det palestinske miljøet som har sagt at de vil demonstrere dersom Israels venner skal ha denne markeringen.

– Hvem er dette?

– Det får vi komme tilbake til når de har sendt sin søknad, sier Solbakke

SKAL IKKE BRENNES: – Det Israelske flagget er ikke til for å brennes. Det er et symbol på en demokrati som flere andre land kunne ha mye å lære av, sier Finn Jarle Sæle. Lørdag ønsker han sammen med flere andre israelorganisasjoner å ha en støttemarkering for Israel, for krigens ofre og mot terror. Foto: Rune Sævig

Publisert: