Brannen oppsto trolig under sveising

Politiet kommer seg tidligst om bord i fergen onsdag.

Publisert: Publisert:

VEDLIKEHOLD: MF «Strand» var inne til årlig vedlikehold på Rubbestadneset da den begynte å brenne lørdag morgen. Sveising av stålplater til skroget var en del av arbeidet som skulle gjøres. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix

Politiet tror fergebrannen på MF «Strand» på Bømlo i helgen kan ha oppstått under sveisearbeid. Det opplyser politioverbetjent og fungerende etterforskningsleder Nils Blikra ved Stord lensmannskontor til BT mandag.

– Vi lurer på om brannen har tilknytning til varmtarbeid på fergen. Det var i hvert fall to personer som jobbet med sveising da brannen oppsto, sier Blikra.

De fikk krisehjelp etter hendelsen.

Les også

Brannfergen kan bli skrotet

Skulle sveise stålplater

Fergen var inne til årlig vedlikehold og lå i dokk hos LOS Marine på Rubbestadneset da det brøt ut brann. Norled, som eier fergen, har opplyst at sveising av stålplater på skroget var en del av arbeidet som skulle gjøres.

Brannvesenet sa i helgen at brannen trolig startet i salongen.

BRANT OVER 20 TIMER: Brannen startet lørdag morgen og var ikke helt slukket før søndag morgen. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix

– Sveisearbeidet skal ifølge rapportene ha foregått i et område som er knyttet til salongen, sier Blikra mandag formiddag.

Norleds fergesjef Inge Andre Utåker sier til Sunnhordland at han tror varme gnister fra sveisingen har antent isolasjon eller lignende.

Helsefarlig å gå om bord

Politiet er i gang med taktisk etterforskning, blant annet avhør av sentrale personer og vitner, mens teknisk etterforskningen er satt på vent til senere i uken.

– Det er en del sikkerhetsmessige ting som må tas før vi kan starte åstedsundersøkelse med kriminalteknikere. Det er en del materialer på fergen som kan være helsefarlige, og det er mulig vi må ha verneutstyr. Så kommer oss tidligst om bord onsdag, sier Blikra.

Politiet har foreløpig ikke koblet Arbeidstilsynet på saken, men Blikra sier det er noe de vil vurdere når de har fått inn mer informasjon om brannen.

MYE RØYK: Over 400 beboere på Rubbestadneset ble evakuert under brannen. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix

Over 400 evakuert

Det utviklet seg en voldsom røyk i området da brannen oppsto i 09-tiden lørdag. Over 400 beboere på Rubbestadneset ble evakuert, og fikk først flytte hjem i 18-tiden samme kveld. Brannen var ikke slukket før søndag morgen.

Den 34 år gamle fergen MF «Strand» har fått omfattende skader, og Norled opplyser mandag at det er aktuelt å skrote den helt.

MF «Strand» har gått på fergesambandet Ranavik-Skjersholmane og skulle tilbake i trafikk denne uken. I stedet vil reservefergen MF «Gloppen» fortsette å trafikkere strekningen inntil videre.

Publisert: