Det viser en ny, amerikansk studie som skal publiseres i fagtidsskriftet «American Journal of Sociology».

Forskerne Jennifer Glass ved Universitetet i Texas og Philip Levchak ved Universitetet i Iowa har gått gjennom skilsmissestatistikken i alle «kommuner» i USA.

Gifter seg tidlig, har lav inntekt

De fant at en av de sterkeste faktorene var konsentrasjonen av konservative kristne, som er kjent for å være forsvarere av ekteskapet og familien. Disse kristne i snitt giftet seg og fikk barn tidligere og hadde lavere utdanning og lavere inntekt. Dette øker sannsynligheten for skilsmisse.

— Å begrense sex til etter ekteskapet og å oppmuntre til store familier, ser ut til å få unge til å starte familie tidligere, selv om det ikke nødvendigvis er det beste for at ekteskapet skal vare på lang sikt, sier forsker Jennifer Glass på hjemmesidene til Council on Contemporary Families, som har forhåndspublisert funnene.

Påvirker alle

Ikke bare det, men forskerne fant ut at bare det å bo i områder med mange konservative kristne økte sjansen for å bli skilt - uansett om man tilhører andre religioner eller ikke tror på Gud overhodet.

Grunnen skal være at miljøet og kulturen i disse samfunnene gjør at alle forventes å gifte seg tidlig og det er lite arbeid med å få unge til å ta mer utdanning og utsette å stifte familie.

FORBUD: Matteus-evangeliet slår fast at man ikke skal bryte ekteskapet.
Larsen, Håkon Mosvold