Vil lenke seg fast

Frøydis Helgheim Grung (16) og Lasse Trones (15) vil bruke sivil ulydighet for å redde Førdefjorden.

Publisert:

PROTESTERER: Frøydis Helgheimsgrung (16) og Lasse Trones (15) hadde tatt på seg djevelmasker. Ansiktene viste Høyre-politikerne Tine Sundtoft og Jan Tore Sanner. ALLE FOTO: FRED IVAR KLEMMETSEN

- STOPP: Ada og Emmie sammen med Thea Hjelmeland fra Førde. - Vi er er her for å stoppe at de skal kaste søppel i fjorden vår. Da kan vi ikke spise fisken eller bade der, sier Emmie (5).

demostrasjon06.jpg

— Hvis ikke regjeringen snur, er jeg villig til å reise til Førdefjorden og lenke meg fast så ikke anleggsmaskinene kommer seg frem, sier Lasse Trones (15).

Til tross for sterke advarsler fra mange hold, har regjeringen sagt ja til å dumpe store mengder gruveavtall i Førdefjorden. Rundt fem hundre personer, mange av dem ungdom, møtte lørdag opp på Torgalmenningen for å vise sin sterke motstand mot fjorddeponiet.

Lasse Trones er fra Brønnøysund, men har familie i Førde.

— De syns denne saken er helt forferdelig, og er redd fjorden deres skal bli ødelagt, sider han.

- Norges skam

Saken om fjorddeponiet har vært svært betent. "Gruveslam er Norges skam", sto på det flere plakater.

— Et sted går grensen, og den går her. Private selskaper kan ikke overkjøre naturen og folkets vilje, sier Marikken Wathne (24). Hun er leder for miljøorganisasjonen Spire i Bergen.

— Det er så tydelig at befolkningen ikke vil ha dette. Nå må politikerne lytte, sier hun.

FOLKSOMT: Mange hundre møtte lørdag opp for å vise sin sterke motstand mot deponiet i Førdefjorden.

Hudfletter miljøministerenMiljøorganisasjonene har engasjert seg sterkt i saken. Natur og Ungdomhar varslet om sivile aksjoner, dersom utslippsavtalen iverksettes.

— Dette aksepterer vi ikke. Å dumpe miljøfarlig gruveavfall i en ren laksefjord, i strid med alle miljøfaglige råd, er bakstreversk og hører fortiden til, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

Han mener miljøvernministeren gir etter for en grisk gruveindustri som vil drive på billigst mulig måte.

— I dag viser Tine Sundtoft at hun ikke evner å ta vare på fjordene våre, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

Aksjonen er et samarbeid mellom Natur og Ungdom, Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe, Naturvernforbundet, Grønne Studenter, Unge Venstre og Grønn Ungdom.

Publisert: