— Jeg har varslet politiet, men de har ikke fått melding om noen savnet båt. Kanskje noen som leser dette ser at «oi - det er jo min båt», sier Eide.

Rester av registreringsnummer

Midt i forrige uke lå den plutselig i fjæresteinene på en holme i Mynteviken på Hjellestad. En 23- 24 fot lang plastsnekke med hjemmesnekret overbygg og ti hesters Sabb dieselmotor.

Registreringsnummeret er mer eller mindre borte. På den ene siden står det igjen en «R», på den andre et par tall. Resten er borte.

Gammel og oppskrapet

Eide kjører forbi der hver dag, men det var noen naboer som oppdaget båten først.

Kanskje brannvesenet kan ha øvelse på den? Verdien av båten er tilnærmet null. Vekk skal den. Ole Jacob Eide

— De prøvde å fortøye båten, men den slet seg igjen og lå og hogget inntil noen steiner. Lørdag la vi den til min kai. Skroget har fått noen skraper, men utover det ser det ut til å være et solid glassfiberskrog, forteller Ole Jacob Eide som bor i Myntevikvegen.

Båten er gammel - kanskje borti 30 år, tror Eide. Den er heller ikke i spesielt god stand. Tett ja, men lensesystemet fungerer ikke. Siden det regner en del, må han øse den jevnlig. Båten er helt strippet, men motoren kan sikkert brukes, mener han.

40 meter fra stuevinduene

Nå ønsker han å bli kvitt båten fortest, den ligger nemlig bare 40 meter fra stuevinduene.

— Jeg kan ikke ha den liggende i all evighet, den er ikke noe vakkert syn. Madammen er lite begeistret. Hvis ikke eier melder seg innen et par dager, kan andre interesserte ta kontakt. Er det noen som vil ha den, får de bare ta den med seg, sier Eide som forteller at politiet spurte om han var villig til å ta seg av båten.

— Jeg sa at det ikke gjør noe om den ligger her to-tre dager, men så må den bort.

Brannøvelse?

- Hva gjør du hvis ingen kontakter deg?

— Da hører jeg med en yrkesskole. Eller kanskje brannvesenet kan ha øvelse på den? Verdien av båten slik den er i dag, er tilnærmet null. Vekk skal den.

Båter som reker i land er normalt Havnevesenets gebet, sier operasjonsleder Morten Kronen ved Hordaland politidistrikt.

— Det kan hende vi stikker innom for å se om det er mulig å identifisere båten. Ellers er det opp til Havnevesenet. Han har gjort en god jobb, han, og skal slippe å ha den liggende til pynt, sier Kronen.

Havnevesenet henter

Båter på rek havner gjerne oppe på kaien Bergen og omegn havnevesen har på Nøstet i Bergen sentrum.

— Vi får gjerne inn en båt i uken. Mange er vrak etter uvær, og de blir skrotet i Rådalen, sier havneinspektør Hans Skjønhaug.

Men det kan være litt av et detektivarbeid å finne eieren av båtene som er i brukbar stand. - Tidligere fantes et offentlig småbåtregister. Men etter at det ble avviklet for noen år siden, er det blitt vanskeligere å finne frem til eieren av båten, sier Skjønhaug.

Båten som nå ligger til kai hos Eide på Hjellestad, regner Skjønhaug med at Havnevesenet får melding om fra politiet. Så kommer de og henter den.