Enebarn eller søskenflokk - hva er best?

- Mennesker er veldig robuste og tilpasningsdyktige, sier Eivind Ystrøm, psykolog og forsker ved Folkehelseinstituttet.Avlives: Mytene vil ha det til at enebarn blir ensomme egoister og at søsken blir mindre selvstendige.

HVA ER BEST?: Vilde Sørensen Vabo (16) er enebarn, og ser mange fordeler med det. Tiril, Marit og Oda er trillinger og gode venninner.
  • Kari Byklum
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er hans konklusjon på følgende observasjon: - Det er forbløffende hvor like enebarn er sammenlignet med barn som har vokst opp med søsken.

Pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo støtter Ystrøm.

- Det er positivt å vokse opp i stor søskenflokk, men samtidig er det også helt fint å være enebarn, sier han.

Til enhver tid bor omtrent 80 prosent av norske barn mellom 0 og 17 år sammen med ett eller flere søsken, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men mange familier er også uten søsken. I 2014 var det i overkant av 225.000 enebarn under 18 år i Norge.

Forskning har vist at enebarna klarer seg like godt sosialt som barn med søsken, og de får like lett venner.

- Dermed er det ingen grunn til å bekymre seg for at enebarn skal bli noen ensomme egoister, som mange tror. Forskningen tegner et helt annet bilde, sier Ulvund.

Men pedagogen mener at enebarn flest savner søsken. Og at de kompenserer for det ved å knytte seg nært til venner. Gjennom vennene får enebarn de sosiale ferdighetene de ellers hadde fått via søsken.

Les også:

Les også

- Tabu å gi fra seg omsorgen for eget barn

VENNINNER: Trillingene Tiril (til v.), Marit og Oda (bak) Rykken er ikke bare søstre, men også gode venninner. I alle fall nå. Da de var yngre, gikk det stadig en kule varmt, men nå kan ikke 15-åringene huske sist de kranglet. FOTO: BØRRE ESKEDAHL

- Blir mer robust

Oda, Tiril og Marit Rykken er både søstre og venninner.

- Det er godt å vite at man alltid har noen nær og som ønsker at man skal lykkes og ha det fint. Jeg stoler veldig på Tiril og Oda, sier Marit.

Les også:

I noen tilfeller blir man mer robust av å ha søsken. Pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo forklarer hva han mener med et eksempel: Når foreldre flytter fra hverandre, opplever de fleste at det er en fordel å ha søsken. Og de ønsker å bo sammen, enten det er hos mor eller far.

- Man har noen å dele problemet med, noen med felles erfaringer. Det er ikke like enkelt å dele dette med venner. Sånn sett blir man mer robust, fordi man som søsken har hverandre, sier han.

Selvstendige individer

-  De kunne ringe meg på jobb, én etter én, og skylde på én eller begge de to andre. Det var litt strevsomt innimellom, men plutselig var det over. Nå kan jeg ikke huske sist de kranglet, forteller jentenes mor, Edda Rykken.

Helt siden de var babyer har foreldrene vært bevisste på å oppdra dem til å bli selvstendige individer. De hadde forskjellige barnevakter og gikk ulikt kledd. I en periode spilte Oda piano, Marit danset, og Tiril gikk på kunstskole.

- Det å være én av tre skal ikke gi dem noen begrensninger. Det ville være forferdelig hvis noen av dem sa fra seg muligheter som måtte dukke opp fordi ikke alle tre fikk samme sjanse. For oss har det vært veldig viktig å oppdra dem som vanlige søsken og ikke tre av samme, sier moren.

Les også:

Flere fordeler

Alle tre forteller at det er flere fordeler enn ulemper med å være en stor søskenflokk på fire. De har også en storebror på 19 år.

- Jeg er vant til å ha mange rundt meg og håper jeg får flere barn selv, gjerne tre, sier Oda.

- Ja, de trenger ikke være trillinger, men helst ikke så mange år mellom dem. Og gjerne noen av samme kjønn. Det hadde vært fint, mener Tiril.

SELVSTENDIG: Vilde Sørensen Vabo (16) er enebarn. Innimellom savner hun søsken, men samtidig er det mange fordeler med å være enebarn. - Når ikke man har søsken å støtte seg til, blir man tvunget til å utvide horisonten, og man blir kanskje raskere selvstendig, tror Vilde.

-  Ikke synd på meg

Enebarnet Vilde Sørensen Vabo tenker sjelden over at hun er enebarn.

Hun husker tilbake på mange fine ferieturer med foreldrene og at hun raskt fikk kontakt med andre på sin egen alder. Hun ble tidlig selvstendig og har ikke vært engstelig for det ukjente. Vilde tror det kan være en bonus for enebarn.

Ønsker seg søsken

- Det var jo ikke så gøy å være to uker i Syden uten å ha noen å leke med. Har man søsken, henger man sikkert automatisk sammen med dem. Jeg ble på en måte tvunget til å utvide horisonten for å finne lekekamerater.

Vilde tenker sjelden over at hun er enebarn, men innrømmer at hun alltid har ønsket seg en lillesøster eller lillebror. Kan hende hun også maste litt på foreldrene da hun var yngre.

- Det var nok mer et savn da jeg var mindre, for alle vennene mine hadde søsken, og det virket koselig. Men mamma og pappa lot meg ofte ta med en venninne på hyttetur, så det å være enebarn betyr jo ikke at man er alene hele tiden.

Studier har vist at enebarn i snitt greier seg bedre på skolen enn de barna som har søsken, forteller pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo. Flere enebarn tar også høyere utdanning.

- En forklaring kan være, uten at vi vet det helt sikkert, at foreldrene har bedre tid til å hjelpe enebarnet med lekser, sier han.

Stesøster

I dag bor Vilde mest hos sin mor. Faren har giftet seg på nytt, og hans kone har også barn. Vilde har god kontakt med stesøsteren sin og forteller at hun er blitt en slags lillesøster.

- Stesøsteren min er to år yngre enn meg, og vi har god kjemi. Det er jeg glad for. Og siden vi er i en ganske lik situasjon, har vi mye å snakke om.

Les også:

Les også

Når barn hjelper foreldre

Men Vildes foreldre er bare hennes — på godt og vondt. Tanken på hvordan det blir når de blir gamle, har hun så vidt begynt å tenke på.

- Det er heldigvis lenge til. Det er klart at det kan bli et stort ansvar å være alene om det, men jeg satser på at det går greit.

Ifølge Ulvund er det helt vanlig at enebarn begynner å bekymre seg for dette eneansvaret. Ensomhet er en annen vanlig bekymring.

- Når enebarn kommer opp i en alder hvor de selv får familie, føler de seg ofte litt ensomme, for de kjenner på at familien er liten og at de har få å dele gleden med.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Hun drømte om mange søsken. Som 70-åring fikk hun syv.

  2. - Foreldre skaper egen tidsklemme

  3. Barn koster dobbelt så mye som vi tror

  4. Storebror er smartest

  5. Hvilken fil havner du i?

  6. «Vi får nu daglig nyfødte av bra norske foreldre. Skal vi reservere en liten pike for Dem?»

BT anbefaler

– Hadde unik evne til å få kontakt med pasientene

Arne Daviknes døde brått og uventet den 5. september, 63 år gammel.

LES SAKEN