- Det var enormt sterke inntrykk

Jarl Hestad og Eirik Torsvik Monssen fra Øygarden brannvesen var blant de første på ulykkesstedet. De forteller om et svært kaotisk ulykkessted.

Publisert:

TIDLIG UTE: Jarl Hestad (til v.) og Eirik Torsvik Monssen var blant de første på ulykkesstedet etter at helikopteret styrtet ved Turøy. Foto: ØRJAN DEISZ

Da røyken begynte å stige opp ved Turøy i 12-tiden fredag, var det flere som så den fra avstand. Noen av de første meldingene til brannvesenet tydet på at det kunne dreie seg om gressbrann.

— Brant godt

Hestad satt i bilen da alarmen gikk, og var på plass etter bare noen få minutter. Da hadde han fått varsel om at det kunne være et helikopter som hadde styrtet. Ulykkesstedet som møtte ham, var kaotisk.

  • Det brant godt i drivstoffet fra helikopteret, og det lå vrakdeler og omkomne i terrenget. Jeg ble møtt av lokale folk som fortalte hva som hadde skjedd og viste meg restene av helikopteret. En av dem var tydelig i sjokk og klarte nesten ikke få frem et ord, sier Hestad.

Han er en av to heltidsansatte i Øygarden brannvesen, som ellers består av deltidsansatte.

Kastet seg i bilen

Noen minutter senere kom kollegaen Eirik Torsvik Monssen frem. Han var på jobb hos Statoil på Kollsnes da han måtte kaste seg i bilen.

— Underveis fikk jeg også meldingen om at det kunne dreie seg om en helikopterstyrt. Det gikk noen tanker gjennom hodet da, sier han.

— Det var veldig sterke inntrykk med en gang vi kom til stedet. Når vi rykker ut til en bilulykke, kan vi forberede oss på hva som venter oss. Men noe sånt som dette kan man ikke forberede seg på.

- Forferdelig

— For sivilistene som plutselig havnet oppe i dette, kan belastningen være enda større. Mange av dem kom i private båter, var tett på, og har sett forferdelige ting. Jeg håper de får all mulig hjelp, sier Hestad.

Patrick (16) ringte nødtelefonen:

Les også

Først fikk jeg inntrykk av at de ikke trodde meg

Et drøyt døgn etter ulykken er det tanken på de pårørende som preger de to brannmennene.

— Det er en ufattelig tragedie, og vi tenker på alle som er rammet, sier Monssen.

Samtidig har støtten fra lokalsamfunnet vært enorm.

— Folk har kommet bort og takket meg for innsatsen. Det har vært en voldsom respons fra et varmt lokalsamfunn. Det er mye omtanke blant folk, sier Hestad.

Les også

Ordføreren fikk sine verste tanker bekreftet

Les også

VG: Helikopteret avbrøt flygning tre dager før ulykken

Les også

Barndomsvennen styrtet rett ved øyen der han vokste opp

Les også

- Det har vært sterkt å møte de pårørende

Øyulf Hjertenes:

Publisert: