Fredag sa Klima— og miljødepartementet ja til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden, etter at Miljødirektoratet har snudd i sitt syn på avfallslagringen.

Vedtaket åpner med det for en snarlig oppstart av gruveplanene i Vevring i Naustdal kommune i Sunnfjord.Beslutningen har fått flere hundre lokale ungdommer i Sogn og Fjordane til å reagere.

- Vi ble utrolig sinte da nyheten om vedtaket kom, og bestemte oss for at vi ikke kan sette punktum her. Vi måtte bare gjøre noe. Responsen har vært helt overveldende, sier Inger Fure Grøtting (23).

Sammen med Sondre Nave (22), Mari Frøyen (22) og Siri Vatsø Haugum (22) har hun satt i gang en underskriftskampanje for å engasjere unge i Sogn og Fjordane i motstanden mot Nordic Minings gruveplaner i Vevring. Med innlegget «Fortidsfylket — på vegne av ungdom i Sogn og Fjordane».

Tok av på Facebook

- Vi bestemte oss for å skrive et debattinnlegg og prøve å få flere unge i fylket til å signere. Vi regnet med en del ville støtte opp om det, men ikke så mange, sier Grøtting.

Delingen av innlegget spredte seg på Facebook, og bare i løpet av det første døgnet har over 500 unge satt navnet sitt på oppropet.

- Innlegget er parti- og organisasjonsuavhengig. Dette er rett og slett ungdom fra fylket som står samlet om et standpunkt, forteller 23-åringen.

- Veldig sterkt signal

Fremdeles tikker navn inn, og de fire studentene er spente på hvor mange som faktisk vil signere brevet før det sendes over til både lokale politikere og regjeringen.

Grøtting sier til BT at håpet er å sende et signal til politikerne om hvor veien bør gå i frem­tiden.

- Vi føler at våre folkevalgte, som vi har stemt på, har sviktet. Når troverdige faginstanser advarer mot dette, og flertallet av befolkningen sier de ikke ønsker det, så bør man lytte til det. At så mange slutter seg til protesten på så kort tid, håper vi skal sende et veldig sterkt signal, sier hun.

Måtte gjøre noe

De fire ungdommene mener måten politikerne har gått frem på i deponisaken sender et signal om hvilken retning de ønsker å gå i, også i andre saker.

- Og det er ikke en retning vi ønsker å følge. For oss er det også viktig å si at det ikke bare handler om tilknytningen til fylket og hvorvidt man skal flytte tilbake eller ikke etter studiene. Det handler om så mye mer enn bare det. Mange velger å bare godta vedtaket, men det er ikke et tema for oss. Engasjerer man seg ikke i denne saken, så tar man likevel et standpunkt. Derfor måtte vi gjøre noe, sier Grøtting.

Artikkel i The Guardian

Også turistnæringen tar til motmæle mot vedtaket om fjorddeponi. Adm.dir. i Fjord Norge AS, Kristian Jørgensen, leder reisemålsselskapet for de fire vestlandsfylkene. Han er ikke i tvil om at vedtaket om å åpne for fjorddeponi i Førdefjorden vil svekke turistnæringen både lokalt og i verste fall nasjonalt.

Den britiske avisen The Guardian publiserte fredag en artikkel hvor de blant annet skriver at Norge vil dumpe flere tusen tonn avfall i Førdefjorden. Jørgensen tror at oppmerksomheten rundt saken vil bli minst like stor som det man så i forbindelse med Hardanger-mastene.

- Dette er en rasering av miljøet. Da må man forvente at det får oppmerksomhet internasjonalt, sier han.