Ove Vestheim var på vei hjem fra sønnens begravelse da han havnet i en ny dødsulykke.

Nå leder han landets første erfaringspanel for psykiatrien.

Publisert Publisert

MØTELEDER: Ved enden av bordet sitter Ove Vestheim, leder av erfaringspanelet. Denne gang er det fagsjef Else-Marie Løberg (til høyre) som åpner diskusjonen, mens Siri Larsen lytter og tar referat. Foto: FRED IVAR KLEMETSEN

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Velkommen til nytt møte i erfaringspanelet, sier Ove Vestheim, og smiler til gruppen som er benket rundt et møtebord på Kronstad Distriktpsykiatriske Senter (DPS).

Klokken har passert vanlig arbeidstid. Landets eneste erfaringspanel er i gang med et nytt tretimers møte.

I panelet sitter mennesker med ulike erfaringer fra psykiatrien. Noen er bipolare, andre har slitt med angst og depresjon. Her sitter pårørende til psykiatriske pasienter og mennesker med schizofreni og ADHD.

Fagsjef Else-Marie Løberg åpner med å fortelle at hun er på vei over i ny jobb og skifter avdeling fra psykisk helsevern til rusmedisin. Løberg tok initiativet til å starte erfaringspanelet for et år siden og vil gjerne følge det videre. Nå lurer hun på om panelet har plass til noen med erfaring fra rusbehandling.

Det nikkes rundt bordet.

— Rus og psykiatri hører tett sammen. Veldig mange rusavhengige har psykiske problemer, påpeker en.

Dobbel ulykke

Mange sykehus og klinikker har brukerpaneler. Det spesielle med erfaringspanelet i Bergen er at deltakerne er der på vegne av seg selv, ikke på vegne av noen brukerorganisasjon.

— Vi har mange ulike erfaringer, men én ting felles. Vi ønsker å vise andre at det fins et liv på andre siden av en psykiatrisk diagnose, sier panelleder Vestheim.

Vestheim hadde selv ingen erfaring med psykiatrien da livet rammet ham dobbelt hardt for åtte år siden.

Natt til lørdag 3. november 2007 våknet han av at det banket kraftig og langvarig på døren.

— Bankingen ville ikke gi seg, og til slutt sto jeg opp for å åpne. Utenfor ventet en mann med prestesnipp. Da forsto jeg at det hadde skjedd noe med et av barna, forteller han.

Presten kom med beskjed om at eldstegutten Andreas på 19 år i Valdres var død i en trafikkulykke.

Vestheims eks-kone i Bergen trådte støttende til og ble med ham østover i begravelse. Med på turen var også de to halvsøsknene til Andreas.

Tre uker på sykehus

STYGG ULYKKE: To privatbiler og en trailer var involvert i trafikkulykken i Flåm 14. oktober 2007. Ove Vestheim satt i bil nummer to og fikk alvorlige skader. Foto: ARKIVFOTO

På vei hjem rammet ulykken på nytt. Vestheim kolliderte med en møtende trailer som mistet kontroll på glatt føre. Passasjeren i bilen foran ham mistet livet.Vestheim fikk knust sin side av bilen og havnet på Haukeland universitetssykehus med alvorlige skader. De tre andre i bilen fikk ikke store fysiske skader.

— Jeg husker bare et glimt fra ulykken og turen til sykehus. Da jeg våknet etter flere dager i kunstig koma, startet en tung tid.

Møttes flere år etter:

Les også

Lastebilsjåføren kjørte inn i to personbiler. Så møtte de hverandre igjen.

Etter tre uker på sykehus og flere operasjoner ble han overført til Solli DPS på Nesttun.

— Der fikk jeg den ro og oppfølging – pluss den medisineringen jeg trengte – for å stable meg på beina, sier han.

- Skitak for skitak

Veien tilbake startet på Solli, men den virkelige oppturen fikk han på Beitostølen Helsesportsenter.

— Skitak for skitak kom kreftene tilbake. Det var beintøft og jeg hadde mange nedturer, men for meg ble trening avgjørende.

Arrene etter ulykkene satt ikke bare på kroppen. Vestheim har slitt med angst og depresjon, også etter oppholdet på Beitostølen. Han har vært innlagt flere ganger.

Lederjobben måtte han gi opp, og flere forsøk på å returnere til arbeidslivet endte dårlig.

Høsten 2014 var det slutt på nedturene. I dag har Vestheim fast jobb hos NorEngros K.J. Brusdal og er full av lovord over arbeidsgiveren og arbeidsmiljøet der.

- Trening og frisk luft

Vestheim begynte tidlig å dele sine erfaringer både skriftlig og som foredragsholder. Her kan du lese hans egen beretning.

— Jeg brenner etter å formidle hva som har hjulpet meg i håp om at det kan være til nytte for andre.

- Hva er din suksessfaktor?

— Trening og frisk luft, uten tvil. Nå trener jeg tre til fem ganger i uken. Har jeg en tung dag, hjelper det utrolig godt med et besøk på treningssenter eller noen timer ute i naturen.

Trangen til å dele sine erfaringer har brakt ham til erfaringspanelet. Han deltar dessuten i en prosjektgruppe for medisinfri behandling. Selv har han nå vært medisinfri i fem år.

- Ny innsikt

MØTE I PANELET: - Vi har vært heldige med sammensetningen av panelet, sier Solveig Bartun Rob, nestleder i erfaringspanelet (med ryggen til). Sammen med henne sitter fra venstre Ingvill Mæland, Siri Larsen, Ove Vestheim og Bjørn Ringdal. Foto: FRED IVAR KLEMETSEN

Fagsjef Løberg sier erfaringspanelet har vist seg nyttig for psykisk helsevern på flere måter:

— Vi har fått innsikt i hvordan pasientene opplever tjenestene våre. Hvordan er det for eksempel å bli innlagt i et psykiatrisk akuttmottak for første gang. Hvordan opplever pasientene overgangen fra psykisk helsevern for barn og unge til psykisk helsevern for voksne. Her har vi forbedringspotensial.

Løberg sier panelet er blitt en pådriver for å redusere tvang.

– Dessuten har fagfolk brukt panelet til å drøfte vanskelige saker, som hvilke prosedyrer vi skal ha for beltelegging, legger hun til.

Medlemmer i panelet er også brukt ved undervisning, seminarer og i arbeidsgrupper.

Mange ledere i divisjon psykisk helsevern og fylkeslegen, som skal gå tjenestene etter i sømmene, har vært og lyttet til erfaringspanelet.

- Er du ikke redd for at panelet gir et for rosenrødt bilde av forholdene i psykiatrien? De som sitter i panelet har jo stort sett et avklart forhold til sine psykiske problemer og har lagt den vanskeligste fasen bak seg.

— Nei, vi har mange i panelet som slettes ikke har solskinnshistorier å formidle, så jeg er ikke redd for det, sier Løberg.

Solveig Bartun Rob, som er nestleder i panelet og blant initiativtakerne, legger til:

— Vi har stor spredning i panelet, både i diagnoser og erfaringer. Jeg synes vi har hatt flaks, for panelet fungerer flott, sier hun.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Håpet om å bli frisk

  2. - Mer tabu enn sex

  3. En diagnose er ingen livstidsdom

  4. Camillas comeback

  5. Lever godt med psykisk sykdom

  6. Helsesøstre kan ikke redde alle

  7. Generasjon perfekt

  8. Legen har ikke alltid rett