Betalte 10.000 kroner uken for å studere

Funksjonshemmede Alexander Petersen måtte punge ut da Bergen kommune sa nei til assistenthjelp i utlandet.

DYRE STUDIER: Alexander Petersen måtte gi opp kampen for å få Bergen kommune til å betale for assistenthjelp i utlandet. Dermed måtte han betale 10.000 kroner uken for å få studere i Cardiff. Regningen ble dekket av legater og hjelp fra foreldrene.
  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— I ettertid er jeg veldig glad for at jeg sto på og fikk dette til. Oppholdet ble utrolig bra både på grunn av studiet og fordi jeg møtte så mange bra folk, sier Alexander Petersen.

Forrige uke skrev Bergens Tidende om psykologistudent Karina Harkestad som ikke får dra på utveksling til USA. Kommunen vil ikke betale for at hun skal få assistentene sine med seg under oppholdet. Harkestad er avhengig av hjelp for å få hverdagen til å fungere.

En saksbehandler i Nav lurte på hvorfor jeg trengte utdanning når jeg allerede hadde uføretrygd.

22-åringen Alexander Petersen var i den samme situasjonen da han studerte lyd- og musikkproduksjon på den private institusjonen Noroff. For å fullføre bachelorutdanningen måtte han ha et påbyggingsår i britiske Cardiff. Men kommunen sa nei til å betale for at han skulle få nødvendig hjelp.

— Jeg kontaktet både Bergen kommune og Nav. Mange av svarene jeg fikk var ganske rare. Det verste kom fra en saksbehandler i Nav som lurte på hvorfor jeg trengte utdanning når jeg allerede hadde uføretrygd. Å si noe sånt synes jeg er hårreisende, sier Petersen.

10.000 kroner uken

Han er klar på at han ønsker en utdanning og et yrke som gjør at han kan få en jobb og klare seg selv, til tross for diagnosen cerebral parese.

— Mange av dem jeg snakket med mente at jeg ikke kunne forvente å studere hva som helst som funksjonshemmet. Det virket som de tenkte at jeg bare tok fagene for gøy, sier Petersen.

Både 22-åringen og familien hans var innstilte på at de skulle få til utenlandsoppholdet til tross for all motgangen. Løsningen ble å leie inn lokale assistenter i Cardiff gjennom et privat firma til 10.000 kroner uken. Det var ingen ideell løsning, men den eneste måten Petersen kunne få gjennomført studiene sine på.

— Jeg fikk en form for avansert hjemmesykepleie. I motsetning til det jeg er vant til her hjemme, at assistentene følger min dagsrytme, var det jeg som måtte følge assistentene. Jeg fikk også en del hjelp fra venner og familie, sier Petersen.

I tillegg til å gjennomføre selve utdannelsen var det viktig for 22-åringen å vise andre funksjonshemmede hva som er mulig å få til hvis man bare vil det nok. Men han er klar over at ikke alle kan betale assistenter av egen lomme. For selv om han søkte og fikk en del legater for funksjonshemmede, måtte familien trå til og hjelpe med penger.

— Heldigvis har jeg ressurssterke foreldre, sier han.

- Ubegripelig og meningsløst

Det er bystyret i Bergen som har bestemt at retten til Brukerstyrt personlig assistent (BPA) forsvinner ved mer enn fem ukers opphold i utlandet. Petersen har lite sans for vedtaket.

— Denne ordningen skulle gi funksjonshemmede like muligheter som alle andre, men slik er det jo ikke i praksis, sier han.

Han får støtte fra seniorrådgiver Eli Knøsen i Likestillings -og diskrimineringsombudet (LDO):

— I seg selv er dette ubegripelig og meningsløst. BPA er et veldig viktig verktøy for å nå målet om et likestilt samfunn, og utdanning er avgjørende for å komme seg inn på arbeidsmarkedet, sier hun.

Seniorrådgiveren mener begrensningen i tilbudet vitner om et sterkt kontrollbehov fra kommunens side.

— Det kan jo virke som om de helst vil at brukerne skal holde seg hjemme eller på storsenteret, sier Knøsen. Hun understreker at LDO ikke har undersøkt om praksisen er lovstridig.

- Ikke vanlig praksis

Avdelingsleder Ole Sæle ved Nav Laksevåg er veldig overrasket over uttalelsen som en av de ansatte skal ha kommet med overfor Alexander Pedersen.

— Dette er overhodet ikke vanlig praksis. Nav oppfordrer til aktivitet fremfor passivitet uansett ytelse, sier han på generelt grunnlag.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. NRK: NVE åpner tilsynssak etter ulykken i Tokagjelet

  2. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  3. Mistenker ruskøyring etter at lastebil køyrde i autovern

  4. Stal hjartestartar frå ambulanse

  5. Trossa protestar: Vedtok nye rusbustader i Nyhavn

  6. Sjukepleiaren grøssa då ho fekk høyre korleis pasienten vaska seg