Jakten på asylbarna starter neste uke

På mandag starter UDI sporingsarbeidet etter fem asylbarnfamilier som kan få opphold i Norge. Foreløpig er det uvisst om noen vet hvor de befinner seg.

Publisert Publisert

LANG HJEMREISE OG USIKKER FREMTID: De 30 familiene som er omfattet av asylbarnavtalen, må først søke UNE om omgjøring av det opprinnelige vedtaket og få godkjent opphold i Norge. Imidlertid vet ikke UDI hvor fem av familiene oppholder seg, og det er langt fra klart hvor mange av de 63 barna som vil tilfredsstille kravene UNE stiller for oppholdstillatelse. Foto: Håvard Bjelland

  • Eystein Røssum
  • Kyrre Kjellevold
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den nye forskriften som ble kjempet gjennom i asylbarnavtalen, ble satt i verk den 15. juni. Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) omfattes 63 barn fordelt på 30 familier av det nye regelverket, og får nå en siste sjanse på å få opphold i Norge. Imidlertid må de få informasjon om at de kan søke på nytt, og på torsdag er det fortsatt fem familier som UDI ikke har fått kontakt med.

Det er ikke aktuelt å gi opp letingen etter de asylbarna man ikke får kontakt med, mener UDI.

— Vi har fått i oppdrag å få kontakt med alle, og vi skal gjøre det vi kan for å lykkes, sier Mo.

Tar i bruk alle kanaler

— Hvordan vil dere gjøre det?

— Vi vil bruke de øvrige kanalene vi har både gjennom utenriksstasjonene, tidligere advokater eller andre. I tillegg undersøker vi om det er andre i nettverket til familiene vi kan få ut informasjonen gjennom. Dette vil være individuelt, avhengig av hvilket land og område disse familiene oppholder seg i, sier avdelingsdirektør Stephan Mo.

Det er viktig at UDI gjør alt de kan, mener Venstre.

— Dette er et uttrykk for folkeviljen, sier partileder Trine Skei Grande (V).

- Langt fra alle får opphold

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er usikker på hvor langt UDI vil strekke seg for å få kontakt med familiene de har sendt ut av Norge og ikke vet hvor befinner seg.

Langt fra alle vil få opphold, mener NOAS-rådgiver Siril Berglund.

— Vi har realitetsorientert de foreldrene som vi er i kontakt med slik at de forstår hvilke sjanser de har, og det er kun ti familier vi tror har virkelig gode sjanser, sier Berglund.

- Vil ta tid

Det er Utlendingsnemnda (UNE) som avgjør hvem som får omgjort vedtaket og innvilget opphold i Norge, men det er UDI som skal hente barna tilbake til Norge. Så langt er 18 omgjøringsanmodninger registrert hos UNE.

— Vi regner vel med at det vil ta noe tid før alle som ønsker å fremme en omgjøringsanmodning har gjort det, sier Mo.

Avdelingsdirektøren sier de vil starte organiseringen av reisen tilbake til Norge, så raskt UNE har fattet et vedtak for den enkelte. Det håper UNE å være ferdig med i løpet av september. Får barna opphold i Norge, vil de få beskjed om hjemruten samtidig med det glade budskap.

- Ungene må være i sentrum

KrF og Venstre mener det er mye å feire allerede.

— Hver unge som får vurdert søknaden sin på nytt, er en seier for oss. Ungene skal bli vurdert ut fra sine forutsetninger, og ikke som et vedheng til foreldrene. Det var derfor vi bega oss ut på dette regjeringssamarbeidet, som tidvis er slitsomt, sier Skei Grande.

Hun er klar på hva som er viktigst nå.

— Ungene må settes i sentrum for avgjørelsene. Jeg tror ikke at alle vil få opphold, men håper forskriften står seg og at UNE skjønner hva som var hensynet vi forsøkte å ivareta, sier Skei Grande.

- Ta alle virkemidler i bruk

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det nå er svært viktig at familiene får god informasjon, og hjelp med utarbeidelse og innsending av søknaden.

— Myndighetene må ta alle alternativer for oppsporing i bruk. Det gjelder kommunikasjon med organisasjoner, støttegrupper, bekjente i Norge og ta i bruk utenriksstasjonene aktivt.

De barna som får opphold i Norge, mener han justisminister Anders Anundsen bør gi en spesiell velkomst.

— Regjeringen burde klart gi uttrykk for at de er både velkommen og ønsket hjem til Norge igjen. Spesielt barna trenger å høre det for å bygge tillit.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

40 personer smittet på utesteder i Bergen

Av de 1272 personene som er koronasmittet i Bergen til nå, kan 40 tilfeller spores tilbake til utesteder.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Ble funnet med store hodeskader i Fana: – Han kom mot meg med en stang eller et kubein

  2. Helleveien stengt: – Det er store mengder vann

  3. – Laila Bertheussen hadde en giftig og mektig heiagjeng. Den har iallfall ikke bremset henne.

  4. Stortalentet fra Bergen slår Warholms tider

  5. Byråden skulle sykle hjem etter pressemøtet. Det endte med knust skulder.

  6. Sjukeheimstilsett koronasmitta