Mistenker at Irgens døde i påsatt brann

Soverommet ble først undersøkt av krimteknikere to måneder etter dødsfallet til Helge Ove Irgens (61). Nå er enken varetektsfengslet.

SIKTET: Den 30 år gamle enken er siktet for å ha drept sin ektemann Helge Irgens (61) med overlegg.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den nå drapssiktede 30-åringen møtte opp da hun torsdag ettermiddag ble fremstilt for varetektsfengsling i Nordhordland tingrett.

Politiet fikk retten med på å holde kvinnen fengslet de neste fire ukene, de to første i fullstendig isolasjon. De mener at kvinnen dopet ned ektemannen Helge Ove Irgens (61), og deretter forgiftet ham med kullos.

Politiet mener det kan ha vært et branntilløp i en ovn i timene rundt dødsfallet. Denne brannen kan ha vært kontrollert, og produsert nok kullos til å forgifte mannen.

Les også

Fire uker i varetekt for drapssiktet enke

Les også

- Søkte på drapsoppskrift før ektemannens død

Politiadvokat Inger-Lise Høyland bekrefter at politiet fant en sotflekk i taket på soverommet der de fant Irgens død, 25. juni i fjor.

Men, skriver Hordaland politidistrikt i en pressemelding: Branntilløpet som forårsaket denne flekken, er «utelukket som kilde til kullosforgiftningen».

— Sotflekken var der i alle fall etter dødsfallet, men kan også ha vært der tidligere. Årsaken, og kilden til kullos, er et vesentlig moment i etterforskningen. Det er fortsatt uklarhet i hendelsesforløpet, sier Høyland.

En eller to branner

Enken har i avhør forklart at det var en ulmebrann en liten uke i forkant av dødsfallet, og et spørsmål er derfor om det er snakk om én eller to branner.

Ifølge hennes forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, er brannen en liten uke i forveien velkjent for hele familien og ikke bestridt. Politiet siktet enken i oktober for falsk forklaring om nettopp brannen eller brannene.

Da politiet rykket ut til åstedet 25. juni i fjor forklarte 30-åringen at det hadde oppstått en liten brann i huset trolig 21. juni, fire dager tidligere.

— Hun har bommet på to datoer. I samtale med politiet på åstedet sa hun én ting, før hun sa noe annet i senere avhør. Det medførte at hun ble siktet for falsk forklaring, sier Keller-Fløystad.

Krimteknisk undersøkelse etter to måneder

Etter to måneder, forklarer politiadvokat Inger-Lise Høyland, kom den endelige obduksjonsrapporten som gjorde at politiet forsto at Irgens døde av kullosforgiftning.

Først da gjorde politiet gjorde en fullverdig krimteknisk undersøkelse av soverommet der Irgens ble funnet.

ÅSTEDET: 61-åringen ble funnet død i parets bolig i Telavåg i Sund.

— Da han døde, ble det foretatt en undersøkelse av politiet på stedet. På det tidspunktet var det ingenting som tilsa at det var et straffbart forhold, sier Høyland.

Politiadvokaten sier det er «en klar oppoverbakke» å undersøke et rom så lenge etter.

Rommet var på det tidspunktet vasket.

Anket på stedet

Avgjørelsen om varetektsfengsling ble i ettermiddag anket på stedet til Gulating lagmannsrett. Kvinnen har helt siden pågripelsen nektet for å ha hatt noe med mannens død å gjøre.

— Hun forklarer at hun er uskyldig. Underveis i etterforskningen har hun vært like interessert som alle andre når det gjelder å finne årsaken til dødsfallet, sier kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad.

Hun ønsker ikke å kommentere detaljer fra politiets etterforskning.

Kvinnen kom til Norge i 2007, og bodde med sin 30 år eldre ektemann i en enebolig på Telavåg i Sund kommune.

25. juni i fjor ringte hun nødtelefonen etter å ha funnet Irgens død i sengen på et soverom i boligens andre etasje.

AKTOR OG FORSVARER: Politiadvokat Inger-Lise Høyland ber om fire ukers varetekt for kvinnen, som de mener drepte ektemannen Helge Irgens (61) med overlegg. Ifølge forsvarer Jannicke Keller-Fløystad (til v.) erkjenner kvinnen ikke straffskyld.

Politiet mener at kvinnen planla drapet noe tid i forveien, før hun forgiftet sin ektemann ved hjelp av kullos og medikamenter. Kvinnen var i politiets søkelys i flere måneder før pågripelsen, får BT opplyst.

Nylig fikk politiet svarene de trengte til å sikte henne for overlagt drap. En rekke undersøkelser av diverse datautstyr som tilhørte kvinnen skal ha gitt uttelling. Dataeksperter skal blant annet ha lyktes med å rekonstruere en rekke mistenkelige nettsøk.

Politiet mener å sitte på elektroniske bevis som viser at det via en nettleser er søkt på både drapsmetoder og forgiftning.

— Uskyldig

Selv avviser kvinnen alle anklager.

— Hun forklarer at hun er uskyldig. Underveis i etterforskningen har hun vært like interessert som alle andre når det gjelder å finne årsaken til dødsfallet, sier kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad.

Hun ønsker ikke å kommentere detaljer fra politiets etterforskning.

Det tok åtte måneder før politiet mente å sitte med nok informasjon til å ta ut en siktelse for overlagt drap. Kvinnen ble tatt på Gardermoen - etter å ha feriert i hjemlandet Filippinene siden desember i fjor.

Publisert: