Fem unge menn tatt for datakriminalitet

Europol-aksjon mot miljø som selger skadelig programvare. En ble tatt i Kvinnherad.

Publisert Publisert

BESLAG: Dette var blant utstyret som ble beslaglagt da politiet i forrige uke slo til mot fem personer som er siktet for datakriminalitet. Foto: Politiet

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Før helgen pågrep politiet fem menn i alderen 16 til 24 år. Mennene ble tatt på ulike steder i landet. Den ene av de pågrepne er fra Kvinnherad.

Politiet: Unge hackere

Mennene er siktet for å ha brukt eller solgt skadelig programvare.

— Dette er unge personer som vi håper vil slutte med sin aktivitet ved at politiet nå aksjonerer. Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos.

Flere av mennene erkjenner å ha brukt skadelig programvare mot andre i flere år, skriver Kripos i en pressemelding.

Flere tatt i utlandet

Aksjonene i Norge var en del av den Europol-initierte aksjonen «OP Falling Star», som retter seg mot datakriminelle i europeiske land.

— Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Aalmo.

Kan stjele dokumenter

Programvaren som er funnet hos flere av de siktede kalles Remote Access Trojan, forkortet RAT.

«Denne skadevaren er designet for å overta kontrollen over andres datamaskiner. Dermed kan man for eksempel logge andres tastetrykk, hente ut passord og personlig informasjon, stjele dokumenter, bilder og videoer og se andres webkamera i sanntid.», skriver Kripos i en pressemelding.

«Nettbutikken solgte pakkeløsning for kunder som ønsket å infisere og kontrollere et nettverk av datamaskiner ved bruk av datavirus eller trojanske hester», skriver Kripos.

Fem ulike politidistrikt

Sakene i Norge har innledningsvis vært etterforsket hos Kripos, som etter hvert sendte sakene over til distriktene for videre oppfølging.

De fem siktede er fra Telemark, Romerike, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Hordaland.

Publisert