Anne Stray Hamre kaster seg rundt farens hals på parkeringsplassen utenfor Åsane kirke. Omfavnelsen gjengjeldes med kyss og klem.

- Vi er bare så utrolig glade og lettet for at rettferdigheten seiret til slutt, sier hun.

Fra farens øyne spretter tårene ut. Noen timer tidligere har han fått beskjed om at statsadvokaten henlegger korrupsjonssaken mot ham. Etter «bevisets stilling».

18 måneder etter at han ble kastet på glattcelle er han nå fri.

Forhåndsdømt

Siden meldingen kom har gratulasjonene tikket inn i hundretall på mobilen. Mens far og datter står og klemmer, skrider to personer over gaten.

- Gud kor herlig å se deg, utbryter Rigmor Øvre Aas og klemmer, før hun legger til:

- For en lettelse dette må være for deg og din kone.

Sammen med sin mann, Svein Georg, er hun sikker i sin sak:

- Det er forferdelig at en mann henges ut i det offentlige rom på den måten. Helside etter helside. Han ble skyldig lenge før han ble dømt.

Det er et tema Stray selv kommer tilbake til i løpet av timen han setter av til et intervju med BT.

Ble mistenkeliggjort

Vi starter med dag én: 4. oktober. Denne fredagen sitter Stray i møte med byantikvaren. Han er leder for Hordaland teater. De diskuterer bruken av Logen som teatersal. Midt i møtet ringer politiet.

- Det er hardt og brutalt. De ber meg om å komme til avhør. Jeg får beskjed om at jeg er siktet for grov korrupsjon. Jeg skjønner ingenting.

Han får med seg en advokat til det han kaller «lange og selsomme» avhør. På kvelden er han ferdig. Søndag er han tilbake igjen hos politiet for å signere avhøret, og da merker han at stemningen er snudd.

- Jeg fikk beskjed om at jeg måtte i arresten. Det var som om fallemmen ble trukket vekk fra beina mine. Livet passerte i revy etter som jeg falt.

Jobb ble redningen

BT møter ham i lokalene til attføringsbedriften Spekter pluss. Her var Stray styreleder før nyheten sprakk. Det var et av vervene han sa fra seg i påvente av at saken mot ham skulle avgjøres.

I etterkant ringte direktøren og spurte Stray om han kunne tenke seg å jobbe der. De hadde behov for vikarer.

- Jeg er jo gammel pedagog og lærer, så dette har virkelig vært meningsfylt. Jeg har ikke ord som dekker den muligheten jeg har fått her. Skulle jeg sittet hjemme i sofaen og tenkt, så ville den sofaen blitt dyp.

Vurderer politikken

Stray har hatt permisjon fra vervet som bystyrepolitiker mens saken har pågått. Om han skal tilbake til bystyresalen igjen er han ytterst usikker på. Den massive medieomtalen har sjokkert ham.

- En politiker er fullstendig uten rettsvern. Navn, bilde, full offentlighet. Mens disse finansfolkene har vært navnløse med skyggebilder. Det er noe her som vi er nødt til å se nærmere på. Basert på denne erfaringen, så vil mitt råd til alle som vil inn i politikken være: Hold deg unna. Du vet aldri når du får en kniv i ryggen.

- Så du er ferdig med politikken?

- Det er et godt spørsmål. Jeg har nok underveis tenkt at politikken er en saga blott. Men dersom man har lysten, så. Vi får se hva som modnes frem.

Dømt av mediene

Han legger ikke skjul på sin misnøye med måten saken har vært omtalt i mediene.

- Ulike medier og pressen som helhet gikk fullstendig bananas til tider. Fremstillingene gikk over alle støvleskaft. Hvor var den kritiske journalistikken? Det var bare én side av saken som kom frem.

- Hvorfor gikk du ikke ut med din egen versjon av saken?

- Jeg kunne ikke det. Man prosederer ikke en sak i mediene. Skal sannheten frem så kan ikke rettssaken føres her.

Stray tilbrakte tre uker i varetekt. Opplevelsene har åpenbart merket han. Stray blir merkbart mer engasjert og påvirket av følelsene sine når han snakker om de tre ukene.

- Vanvittig

- Det minner meg om tilstandene vi hadde i landet vårt for 70-80 år siden. Det er vanvittig, hele ordningen.

- Hva reagerte du mest på?

- Disse rommene. Jeg satt i bystyret noen meter bortenfor i årevis, og hadde ikke et fnugg av peiling på hvilke rom det er snakk om. Jeg har hørt om glattceller, hvor folk blir kastet inn når de er på fylla og tørker opp til dagen etter. Men dette. Her ble jeg satt inn for mørning. Jeg skulle knekkes, sier Stray, som likevel hyller fengselsbetjentene og fengselspresten for arbeidet de gjør.

Selv sier han at han satt i flere uker uten å skjønne hva det var som hadde plassert ham der. Hvor kom påstanden om korrupsjon fra?

Har ikke forhold

To forretningsmenn trakk Stray inn i saken. En av dem skrøt overfor varaordfører Tor Woldseth (Frp) at han hadde betalt en politiker 100.000 kroner for å ordne en reguleringssak for dem. Woldseth tok det videre til rådhuset, som varslet politiet.

- Følelsen av ikke å bli trodd var det verste, sier Stray om saken.

- Det gjorde forferdelig vondt. Og dette eskalerte jo. Altså, fiktive selskaper? Hvitvasking? Jeg har ikke tatt en rød øre. Dette var snakk om noen sponsorkroner som gikk til et familiearrangement. Samtidig var jeg politiker, en tillitsvalgt. Disse personene hadde noe de ville klage på. De opplevde kontakten med kommunen som vanskelig. Da må de få komme seg til bordet som alle andre, til et lyttemøte.

Ikke hevngjerrig

Stray ønsker ikke å diskutere påstandene fra de to forretningsmennene.

- Dette får være deres problem. De satte dette i gang, så de får svare for seg.

- Hvilket forhold har dere i dag?

- Det som var, klarte de å ødelegge.

Stray er veldig klar på at han ikke skal la denne saken gjøre ham til en hevngjerrig og hatefull person.

- Jeg vil ikke ha de følelsene i meg. Jeg kommer ikke til å bli en hevner.

Han legger ikke skjul på at det er mange grunner til å føle hat mot mye og mangt etter denne saken.

- Jeg og familien min har lidd i halvannet år. Jeg har mistet jobben min. Det har ikke gått én dag uten at disse tankene har vært i hodet mitt. Det setter sine spor.

Forhåndsdømt i mediene

Etter et års etterforskning mente politiet det burde tas ut tiltale. I går avviste statsadvokaten altså dette, og henla saken.

- Hva hvis det hadde gått andre veien?

- Jeg vil ikke spekulere i det. Jeg ville uansett aldri innrømmet noe. For det er ikke noe å innrømme. Det var en klok og riktig beslutning av statsadvokaten.

- Hva skal du gjøre fremover?

- Jeg skal holde mange foredrag. Her er så mye man kan lære fra: Menneskesynet til politiet. Følelsen av å være borger til å bli kriminell. Kan man få lov å være uskyldig til det motsatte er bevist? Politikernes mangel på sikkerhet, på rettsvern, rett og slett. Hvordan lever man dagen som en merket mann. Gå i Grieghallen for å høre konserter. Den sosiale angsten. Det er mye å snakke om.