Fiktiv rettssak om voldtekt skaper engasjement

Billettene til en fiktiv rettssak i Bergen tingrett om voldtekt, ble revet vekk. Se den her!

  • Sirill Soltveit Heimdal
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Kristine og Thomas havner i samme seng på fest. Begge er sterkt beruset. I retten stilles spørsmålet: Var det fyllesex – eller voldtekt?

Dette rettssalsdramaet ble arrangert av Bergens Tidende, Advokatforeningen og Rettspolitisk forening. Det utspilte seg i Bergen tingrett torsdag kveld.

Merethe Smith i advokatforeningen sier at tanken bak arrangementet er at man skal få et mer reelt innblikk.

– Målet er at publikum skal skjønne hvordan rettssystemet fungerer i slike voldtektssaker. Som dommer er det veldig mye som spiller inn når det gjelder om man skal dømme noen eller ikke. For meg er det viktig at folk har tillit til rettssystemet, sier hun.

Aktuelt tema

De 75 billettene til det fiktive rettsdramaet ble revet bort. Emma Robson (20) er en av de heldige som fikk kapret en billett.

– Det er et veldig aktuelt tema. Jeg har aldri vært med på en rettssak før og er veldig spent på hvordan det blir. Etter å ha lest mange som er uenig med utfallet i flere voldtektsdommer, har det fått meg til å tenke at rettssystemet ikke fungerer optimalt når det gjelder voldtektssaker, forteller hun.

Mange gråsoner

Flere var fortvilet over at det ikke var flere plasser. Siver Myksvoll Rannestad (18) var en av dem som måtte nøye seg med å se rettssaken på livestream på Kvarteret.

– Det er litt dumt at jeg ikke fikk plass, men jeg vil fortsatt få det med meg. Det er jo et interessant, viktig og komplekst tema som blir tatt opp på en spennende måte, sa før seansen.

– Jeg ønsker å få en forståelse på en problematikk i rettsapparatet som jeg vet svært lite om. Jeg håper også at andre får det.

Robson tror at mange har sterke meninger fordi det er et sårbart tema. Det er også mange tabuer knyttet til voldtekt.

– Jeg tror også at det er mange gråsoner. Det er vanskelig å definere hva en voldtekt er. Mange kan føle at terskelen for å dømme noen for voldtekt er veldig høy.

Arrangementet ble arrangert av Bergens Tidende, Advokatforeningen, Rettspolitisk forening, Studentersamfunnet i Bergen og Studentteateret Immaturus.

Publisert
  1. Voldtekt
  2. Debatt
  3. Bergen tingrett

Les mer om dette temaet

  1. Den stakkars voldtektsmannen

  2. Jenten sa nei. Gutten ble frifunnet for voldtekt. Nå ankes dommen.

  3. Folkets dom

  4. Samtykke løser ikke problemet

BT anbefaler

Ny koronahverdag mandag: Dette er de viktigste endringene

Fra 27. september endrer koronahverdagen seg ganske mye. Dette kan det bety for deg.

LES SAKEN