— Han var sur.Det var en del ting som var knust. Han fikk det vi hadde, men han var ikke akkurat glad, sier den tiltalte 30-åringen.

Mannen er den andre av seks tiltalte som forklarer seg i rettssaken etter innbruddet i Permanenten i januar i år.

Han innrømmer at han brøt seg inn i museet sammen med 32-åringen som forklarte seg mandag.

På videoen til høyre ser man hvordan de to kameratene knuser montrene og forsyner seg fra Kinasamlingen.

- Spilleproblemer

De fire andre tiltalte erkjenner å ha satt fyr på to biler omtrent samtidig med innbruddet, men hevder de ikke visste at de var med på et kunsttyveri.

30-åringen sier han var desperat på grunn av spillegjeld.

Jeg hadde røyket hasj og var ikke helt klar

Tiltalt 30-åring om kunsttyveriet

— Jeg har hatt spilleproblemer i ti år. Jeg har sittet i gjeld til personen som fikk meg til å gjøre innbruddet. Oppdraget kom til meg og (32-åringen, red.anm.), sa mannen.

Han sier han følte han ikke hadde noe valg.

— Jeg skyldte jo penger. Jeg måtte absolutt gjøre det. Han stresset og ville absolutt få gjort det. Jeg valgte å ta sjansen, sier mannen. Gjelden skal ha vært om lag 120.000 kroner. 30-åringen sier han hadde fire-fem rekognoseringsturer til Bergen i fjor høst før innbruddet.

Kjørte til Bergen

De to kameratene kjørte til Bergen, der de skal ha møtt en tredje person som viste dem hvordan de kunne bryte seg inn.

— Han viste meg hva jeg skulle gjøre for å avslutte gjelden. Han tok oss med inn en hovedinngang (i Olav Kyrres gate, red. anm.), der du ser rett inn til museet. Han sa "ta hva som helst, så er vi ferdige med saken".

Mannen fikk spørsmål fra aktor, Magne Kvamme Sylta, om det virkelig var det samme for oppdragsgiveren hvilke gjenstander som ble tatt.

— Hvis du skylder mye penger, er det virkelig det samme om du tar noe med lav verdi eller noe med større verdi?

— Det virket som det var det samme for ham hva jeg tok. Jeg var stresset og nervøs da jeg gikk inn, jeg hadde røyket hasj og var ikke helt klar. Jeg tok bare det første jeg fant.

- Ville hjelpe politiet

30-åringen sier han ikke spurte hva som skjedde med kunstgjenstandene senere.

— Etter det dro vi hver vår vei. Jeg vet ikke hva han skulle med kunsten, jeg ville bare bli kvitt mine problemer. Det ble ingen spørsmål, jeg bare gjorde opp for meg.

30-åringen forklarer i retten at han fikk 30.000 for jobben. I politiavhør har han sagt at han fikk 70.000, ifølge aktor.

Mannen, som har sittet i varetekt siden pågripelsen, skal i sommer ha tilbudt seg å hjelpe politiet med å finne igjen kunsten.

— Han tilbød seg å gjøre opp på den eneste måten han kan: Ved å hjelpe politiet med å finne igjen de stjålne kunstgjenstandene. Vilkåret var at han skulle bli løslatt. Det gikk ikke politiet med på, sier mannens forsvarer, advokatfullmektig Simen K. Warp.

- Det kan høres ut som taktikkeri for å komme ut av varetekt?

— Ikke slik jeg oppfattet det. Han mente selv å ha en reell mulighet til å finne igjen kunsten, sier forsvareren.

— Angrer

Warp presiserer at den tiltalte 30-åringen ikke har gitt fra seg navn på mulige bakmenn eller kjøpere. Mannen fra Oslo nektet lenge å forklare seg etter arrestasjonen i januar. Etter hvert ble han mer snakkesalig, og forklarte blant annet at de fem andre visste hva som skulle skje.

— Han angrer og tenker selvfølgelig på erstatningen de nå risikerer å måtte betale, sier Warp.

Aktor i saken spurte i retten om mannen virkelig trodde han skulle klare å få tilbake tyvegodset. 30-åringen stilte som krav at politiet ikke skulle spane på ham, og han ville heller ikke oppgi navn.

— Trodde du at du bare kunne gå ut og hente gjenstandene? Tenkte du at du hadde en angrefrist, spurte Sylta.

— Man vet jo aldri. Jeg ville gjort mitt beste, men jeg fikk aldri muligheten, svarte 30-åringen.