UD har kartlagt hvordan utenlandske medier har skrevet om valget i Norge. Gjennomgangen viser at pressen i 12 av 19 land knytter Frp til terrordømte Anders Behring Breivik.

Det skriver Dagbladet, som har fått innsyn i analysen. UD-rapporten bygger på innsendte landrapporter etter mandagens stortingsvalg.Ifølge rapporten inneholder medienes dekning som oftest ingen direkte faktafeil. «Men fremstillingen av Frp kan likevel sees som til dels spekulativ når partiet knapt blir nevnt uten av Anders Behring Breivik også blir omtalt som tidligere partimedlem», fastslås det.

I noen tilfeller blir det ifølge UD skapt et indirekte inntrykk av at Frp «har lignende synspunkter» som Breivik.

Rapporten viser ifølge Dagbladet at pressen i 12 av 19 «fokusland» har koblet Frp til Breivik. De tolv landene er Japan, USA, Canada, Russland, Brasil, Italia, Storbritannia, Nederland, Danmark, Tyskland, India og Frankrike.UD rapporterer videre at medieomtalen i våre naboland har vært mye mer nyansert fordi kjennskapen til det norske politiske systemet er større.

Frp har nå invitert til en pressekonferanse med internasjonal presse tirsdag for å forsøke å rette opp bildet.

— Det er ubehagelig å bli satt i bås på denne måten. Det er trist, sier nestleder Ketil Solvik-Olsen. (NTB)

KOBLING: Britiske The Independent er blant mediene som har påpekt at Anders Behring Breivik er tidligere medlem av Frp, i sin dekning av valget i Norge (FAKSIMILE).