Premiehunden

- Ricky elsket konkurranser. Når han var i ringen, var det som om han sa: «Se på meg!»

VERDIGHET: Vi ble veldig godt motatt på krematoriet på Håtuft. Eva McQvisten har overlevert Ricky til Randi og Atle Håtuft.
PREMIEHUNDEN:Urnen med Ricky har fått hedersplassen på pianoet. Stuen hjemme hos Eva og Stephen Mc Quisten er full av premier, mange av de hentet hjem av Ricky.
PÅ KREMATOTRIET: Premiehunden Ricky ble 16 år. Eva og Stephen McQvisten valgte å kremere sin firbente venn. - Vi syntes det ble en verdighet over det, sier Eva.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

- Jeg kommer til å ha fine klær på meg, sier Eva McQvisten.

Ved enden av Håtuftvegen i Meland ligger Bergen Smådyrkrematorium. En svart Citroën svinger inn på det idylliske tunet. Eva McQvisten har beige kåpe og skjerf i halsen. Mannen Stephen har dressjakke og slips. Varsomt løfter de en hvit eske ut av bilen. På lokket er det festet en Best in Showsløyfe. Pam-Classic Rainbow Rider, eller bare Ricky, fikk leve i 16 år.

Nå er premiehunden ute på sin siste reise

POMERANIAN: Ricky ble 16 år.

Hjemme i Knarrevik bugner det av sløyfer og pokaler. Og mange hunder. Flere av rasen pomeranian og et par pudler. Rickys urne er plassert på pianoet. Han vant flere konkurranser.

- Blant annet vant han verdensutstillingen for veteraner da han var ti år, sier hun.

Arbeidet med å dressere hundene til utstilling begynner tidlig for ekteparet. Hundene må bli vant til bråket, være vennlige og tåle at folk tar på dem. At de er uredde og markerer seg i ringen er også viktig. Så bør de helst ikke bite dommeren.

I konkurransen settes det en standard for rasen, og så blir hunden bedømt opp mot standarden.

Det har blitt uttallige timer på veien med campingvogn på vei til konkurranser med hundene. Eller til ett av favorittmålene, Hardangervidda.

- Men på slutten ble helsen skrantende, og vi tok Ricky med til dyrlegen for å gi ham en stille død.

- Vi valgte å kremere Ricky. Vi synes det ble en verdighet over det. Hundene blir tross alt som familiemedlemmer for oss. Jeg måtte faktisk lide meg gjennom den dagen.

- Etter at vi hadde vært på krematoriet besøkte vi noen venner av oss. De lurte på hvorfor vi hadde så fine klær på oss. Vi fortalte at vi hadde vært i begravelse. For hunden. Heldigvis er de også hundeeiere!

Utenfor eneboligen står en nyinnkjøpt bobil. Med plass til mange hunder.

Publisert:
BEST IN SHOW: Etter 16 år måtte premiehunden Ricky gi seg. På siste reisen får hunden med seg en Best in Show-sløyfe av Eva McQvisten.