To tusen kvadratmeter med kunst

Se gigantutstillingen «Life is the only way».

Publisert Publisert

STILLE UTSTILLING: Annine Birkeland omgitt av Per Greigs slanke søyler og kunst i 6. etasje i frysehallen på Bontelabo. - Det er et rom som krever sterke verk, likevel er det blitt en stille utstilling, mener Birkeland som også kommenterer utstillingen i panoramabildene. Foto: Eirik Brekke

  • Leif Gullstein (panorama)
  • Kari Fauskanger
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Med årets festspillutstiller, en tidligere festspillutstiller og en rekke internasjonale kunstnernavn på plakaten, tar utstillingen «Life is the only way» mål av seg til å være et supplement til Bergen Assembly.

Les også

Det store rommet

Les også

Tre fotografier

Les også

Malerier

Les også

Malte bilpansere

— Dette er bonus, sier Annine Birkeland, som drømmer om å gjøre fryseriblokken på Bontelabo om til et sydende kulturhus.Sammen med Malin Barth står hun bak utstillingsprosjektet i byens største utstillingslokaler. 2000 m² skal fylles med kunst.

«Life is the only way» er en utstilling satt sammen av både eldre arbeider og nye verk, men Birkeland og Barth mener alle verkene har aktualitet også i dag. De trekker frem temaer som situasjonen i Midtøsten og den arabiske våren og flere arbeider som tar opp temaer som kjønn og makt og som kan relateres til årets stemmeretts­jubileum.

Nye stemmer

- Vi får mange nye stemmer inn til Bergen, sier Birkeland.

En av disse stemmene er Judy Chicago - amerikansk feministkunstner som har vært aktiv siden midten av seksti­tallet. Hun har blant annet brukt bilpanser som «lerret» for sine motiver som refererer til de kvinnelige kjønnsorganene.

Les også

Fremtiden som forsvinner

Les også

Her kan du bevege deg rundt i Bergenstrienalen

Les også

«Det er heftig der nede i dypet. Kaldt og fuktig.»

- Indiske Nalini Malani er en annen «grande dame» på den internasjonale kunstscenen. Verket hun viste på fjorårets Documenta i Kassel var det som gjort sterkest inntrykk på meg. Jeg tenkte det var viktig å få henne til Norge, sier Malin Barth.

Andre kunstnere på utstillingen er tidligere festspillutstiller A.K. Dolven og årets kunstner i Bergen Kunsthall, Gardar Eide Einarsson. Dessuten presenteres en rekke internasjonale kunstnere, som svenske Cajsa von Zeipel, norskkurdiske Rosa Ilgen og den libanesiske kunstnerduoen Hada Baroudi og Maria Hibri.

Ti kunstnere

Til sammen ti etablerte kunstnere er representert. I tillegg har kuratorene satt sammen et program der ni unge, lokale kunstnere får vist seg frem i løpet av utstillingsperioden.

- Utfordrer dere Bergen Assembly med denne utstillingen?

- Jeg vil heller si at vi utfyller Bergen Assembly. Det ville vært synd om hele Bergens kunstliv ble lagt dødt under triennalen, sier Annine Birkeland.

Birkeland beklager at bergenske ressurser og kunstnere ikke blir mer brukt av Bergen Assembly.

Publisert
BT anbefaler

Brann må på trener­jakt: Disse profilene er ledige på markedet

Her er 25 trenere som kan være aktuelle for Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

  2. Smittealarm på nytt cruiseskip

  3. Trafikkulykke på Sandsli

  4. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  5. Fem nye smittet etter Hurtigruten-utbrudd

  6. Døde på sykehuset etter trafikkulykke