Får siste medisindose

Den norske kvinnen som er smittet av ebola, får den siste dosen av medisinen ZMapp som er tilgjengelig i verden.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det opplyser Legemiddelverket.

— Det ser ut som vi kan få den siste tilgjengelige dosen av ZMapp til Norge. Medisinen befinner seg nå i Canada, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket til Dagens Medisin.

Ifølge fagbladet har Legemiddelverket gitt Oslo universitetssykehus tillatelse til å importere ebolamedisiner som ikke er godkjent i Norge.

— Når det er pasienter som har akutt behov for medisiner, gir vi lov til å importere medisin som ikke er godkjent, sier Madsen.

Mens medisinen Avigan kommer til Norge allerede i løpet av tirsdagen, kommer TKM-Ebola til landet onsdag. ZMapp har vært vanskeligst å oppdrive, opplyser Madsen.

— At Norge får tildelt den siste dosen av ZMapp, må sies å være heldig. Det finnes ikke flere doser i verden, og det tar lang til å produsere. Det er Sykehusapoteket som skaffer medisinen gjennom kontaktnett ute i verden, mens Legemiddelverket gir nødvendige tillatelser, sier Madsen.

Les også

Høie: - Vi har en plikt til å stille opp

Han sier det i første omgang kun er snakk om import av medisiner til denne ene pasienten. Medisinen er utprøvd på få pasienter, og man vet derfor foreløpig lite om effekten.

— Av dem som har fått ZMapp, har flertallet overlevd. Det er også en person som har overlevd med TKM-Ebola, men medisinene er brukt på et fåtall pasienter, sier Madsen.

Publisert