Heimevernet klar til terror-innsats

KLARE: 45.000 heimevernssoldater står disponible dersom politimesterne ber om det. Dette bildet er fra Heimevernets øvelse på Kolsnes i fjor. ARKIVFOTO: ODD MEHUS
  • Kommunikasjonskanalene er åpnet, sier HV-sjef.
  • Gerhard Flaaten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Fredag ettermiddag sa politiet at det kan bli aktuelt å kalle inn Heimevernet for å møte terrortrusselen mot Norge.

Samme kveld fikk politiet klarsignal fra Forsvaret.

Regjeringen har dermed godkjent at politiet kan disponere bevæpnede soldater ved behov, melder NRK.

— Spesialstyrker i beredskap

— Politidirektoratet har sendt flere bistandsanmodninger til Forsvaret i kveld. Alle anmodningene er godkjent av Justis- og beredskapsdepartementet og av Forsvarsdepartementet, sier seniorrådgiver Wemunn Aabø i Politidirektoratet.

Ifølge kanalen har Politidirektoratet blant annet bedt om å få bruke Heimevernets styrker. Etter det NRK erfarer, ber politiet også om å få bruke Forsvarets spesialstyrker, herunder Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen.

— Vi har spesialstyrker i beredskap til enhver tid. Den beredskapen kan justeres, men jeg kan ikke kommentere detaljer rundt hvilken beredskap vi har, sier pressetalsmann Eystein Kvarving for Forsvarssjefen.

Fortløpende vurdering

Bistandsanmodningen gjelder etter det kanalen erfarer også bruk av soldater fra Hans Majestet Kongens Garde, men dette vil ikke Politidirektoratet bekrefte.

Tidligere har politiet fått grønt lys for økt helikopterberedskap fra Forsvaret.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til NRK at det ennå ikke er aktuelt å sette inn militære styrker, men at dette er noe de vurderer fortløpende. Foreløpig vil soldater bli brukt til vakthold, eller objektsikting av samfunnskritisk infrastruktur.

— Nå er det formelle i orden. Det er for å forberede en mulig kapasitetsøkning, men det er ikke aktuelt å rulle den ut nå. Med dette på plass, står vi nå på en høyere beredskapsfot enn vi har gjort noen gang tidligere, sier han.

Oppgave: sikre objekter

Kommunikasjonssjef Nils Arne Skaret i Heimevernet sier at Heimevernet har fått i oppdrag å være forberedt på å yte bistand til politiet.

— Det er ikke kommet en formell bistandsanmodning, men vi er i god dialog med politiet, sier Skaret.

Til sammen disponerer Heimevernet 45.000 soldater over hele landet. Av dem inngår 3000 i innsatsstyrken, som trener mellom 15 og 20 dager hvert år. De øvrige 42.000 trener fire til seks dager annethvert år, ifølge Skaret.

— Dersom vi blir bedt om å bistå, vil vår oppgave mest sannsynlig være å sikre objekter. Det er det vi er best på, sier han.

Heimevernet vil først settes i sving dersom politimestere ber om det. I så fall vil henvendelsen behandles av Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Oppdrag fra politimesteren

Dersom de godkjenner, vil distriktssjefene til Heimevernet i de av de 11 distriktene det måtte være aktuelt, bli bedt om å iverksette.

— Kommunikasjonskanalene er åpnet og smurt og dialogen er i gang, sier Skaret.

Heimevernet skal være i stand til å yte håndhevelsesbistand.

— I så fall vil HV-avdelingene stå under kommando av militær sjef. Men oppdraget får man fra politimesteren, sier Skaret.

Ikke sendt melding

Hvor raskt heimevernssoldater kan være på plass, kan han ikke opplyse om, da det er gradert informasjon. De fleste soldatene møter på oppsetningssted og gjør sin forberedelser før oppdraget kan starte.

— Sjefene er orientert om situasjonen, men foreløpig er det ikke sendt ut melding til våre soldater om at de kan bli kalt inn, sier Skaret.

MOTTOK ANMODNING: Kommunikasjonssjef Nils Arne Skaret i Heimevernet.
Publisert
BT anbefaler

Da Liv Monika (16) møtte barnevern og psykologer, lukket hun seg. Men på mobilen lå en historie få voksne fikk høre.

Liv Monika (16) var for frisk for psykiatrien, men for syk for barnevernet. Da hun ble sendt som en kasteball i systemet, ble livet umulig å leve.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Savnet fisker funnet i god behold på øy

  2. Brann i batterier under restaurant førte til storutrykning

  3. Olga fikk beskjed om å flytte fra Bergen mandag morgen. I siste liten kom beskjeden som endret alt. – Jeg er så glad.

  4. – Svingte unna dyr i veien - havnet på taket

  5. Han rykket ut til dødsulykken i Voss. Nå reagerer legen.

  6. – Jeg skjønte ikke helt hva det var, for ingen sa hvor bussene skulle ta oss