- Vi løp alt vi kunne

Silje Smith Johnsen (19) og vennene hennes ble skrekkslagne vitner til skredet på Kvaløya.

  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Det verste var å stå og se på at de ble tatt av skredet og kastet utfor fossen, sier Silje Smith Johnsen på telefon fra Kvaløya.

Påskeferien tok en dramatisk vending for 19-åringen fra Bergen i går. Sammen med den to år eldre søsteren sin og en kamerat fra Bergen ble hun vitne til at to mennesker ble tatt av snøskred.

30 år gamle Endre Medhaug fra Stavanger mistet livet etter at han ble tatt av snøskredet.

Konen, Birgitte Medhaug (25), er livstruende skadet. Tilstanden hennes er kritisk og ustabil, opplyser pressevakt Tor Øydvin ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til NTB.

Les også

Bergensere i skreddrama

Endte i foss

Ungdommene hadde vært på tur og sto utenfor teltet sitt på Kvaløya da de fikk øye på to skikjørere som kom nedover en bratt renne et stykke unna.

— Vi kunne følge dem nedover og ble stående og se på skikjøringen en god stund fordi det var gøy, forteller Smith Johnsen.

Ett stykke ned i fjellsiden endte rennen opp i en foss. Dette oppdaget de to skikjørerne og stoppet. Like etterpå begynte de å gå oppover der de nettopp hadde kjørt ned for å komme seg ned en annen rute.

— Da gikk skredet. Vi kunne se at de ble tatt av snøen og falt nedover fossen. Det var veldig skremmende, sier 19-åringen.

Fot stakk fram

De snarrådige vennene skjønte at tiden var knapp og to av dem løp mot veien med ski og ryggsekk. Den tredje ble værende igjen ved teltet for å ringe politiet. Ved veien fikk ungdommene stoppet en bil som kjørte dem nærmere stedet der de to skikjørerne hadde forsvunnet.

— Vi kastet på oss skiene og løp alt vi kunne oppover. Jeg tror vi var framme etter 10-15 minutter. Foten til jenten stakk fram. Vi kunne også lokalisere dem fordi vi hadde skredsøker med oss, sier Smith Johnsen.

Fordi alt gikk så fort hadde bergenserne ikke rukket å få med seg spade. Men søkestengene var på plass i sekken og de begynte å grave med hendene.

— De lå en halv til en meter under snøen og vi fant dem med en gang. Heldigvis var det folk fra Røde Kors på en hytte i nærheten som kom raskt til stedet. Like etterpå kom det også et redningshelikopter og da gikk alt veldig fort, forteller 19-åringen.

Les også

To kolleger ble tatt av skredet

— Heltemodige

Ungdommene fra Bergen blir fullroset for innsatsen sin.

— Ikke et sekund i denne aksjonen gikk til spille, og dette skyldes disse tre unge menneskene. De varslet på helt rett måte og gikk selv inn i området. Vi er veldig imponert over deres innsats. De har vært heltemodige, sa lege Mads Gilbert på en pressekonferanse i natt.

Selv mener de at innsatsen deres ikke er så spesiell.

— Vi følte at vi bare gjorde det alle andre burde gjøre i en slik situasjon, sier Smith Johnsen.

Går ny tur i dag

I natt var de på sykehuset og deltok i debriefing sammen med redningspersonell.

— Det var greit å få snakke litt om det som skjedde og få vite at vi gjorde det som var riktig, sier hun.

Selv om opplevelsen var skremmende og vond for ungdommene, ble de ikke mer skremt enn at de har dratt tilbake i teltleiren på Kvaløya for å fortsette påskeferien en dag til. I dag er de ute på ny skitur.

— Jeg tror det er viktig at vi kommer oss ut på tur raskt, sånn at ikke frykten setter seg. Men vi skal ikke gå i bratt terreng i dag, sier geologistudenten som reiser tilbake til Bergen om noen dager.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Slik har bergenserne blitt smittet de siste ukene

Kommunen har kategorisert 268 smittetilfeller den siste måneden. Hvor blir bergenserne smittet?

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tyven stakk av med de dyreste: – Han visste åpenbart hva han skulle ta

  2. For tre år siden var hun for syk til å gå på skolen. Nå er hun et av Norges største sykkeltalenter.

  3. Mann siktet for drapsforsøk

  4. Det enda i fiasko for den første trans­kvinna i OL. – Heilt urimeleg, meiner lokal kollega.

  5. Italiensk turgåer gikk seg fast i fjellet

  6. Brann stilte med tre nye. Slik opplevde de debuten.