Løne får støtte av politiet

I SIN FULLE RETT: Lars Løne på Voss stengte det han mente var tyver inne på området sitt med gravemaskinen. Nå får han støtte av politiet.
  • I sin fulle rett, sier visepolitimester John Reidar Nilsen. - Berettiget harme, sier filosof Espen Gamlund.
  • Pål Engesæter
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Lars Løne på Voss låste inn en kassebil bil med gravemaskinen. Han slapp dem ikke ut før de hadde betalt for skadeverket de hadde gjort på eiendommen hans. Handlingen hans har skapt store diskusjoner.

Nå får han støtte av visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland. Og filosof Espen Gamlund sier vi bør ikke skamme oss over den glede vi føler over ulykken som måtte ramme de kriminelle.

«Handlekraftig kar»

Tommy Svanevik tok dieseltyver på fersken. Han tok skurkebilen og løftet den med en kran opp på en konteiner. Bilen er tagget med et banner der det står «Dieseltyver» . Den har den stått langs veien til spott og spe i en måned.

Les også

Her holder ham de fast med gravemaskinen

Les også

I dag ble bilen hentet

Lørdag løp en mann etter en biltyv på Laksevåg og fanget ham. Tyven satt med låst med håndjern på til politiet kom. Bileieren fikk ros av politimester Geir Gudmundsen i Bergen. På Twitter kommenterte han ham som en «handlekraftig kar».Felles for alle disse sakene er at de får stor oppmerksomhet og stor støtte på sosiale medier.

Folk heier på de handlekraftige folkene. Politiets manglende reaksjon får gjennomgå. Hatet mot skurkene, spesielt dersom de er omreisende utlendinger, er gjennomgående.

— Hva mener politiet om det som skjer?

— Selvtekt synes vi ikke noe om, men borgerlig pågripelse har vi stor sans for, sier visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt.

- Løne i sin fulle rett

Nilsen sier at dersom noen stjeler fra deg, og du tar dem på fersken og det er ferske spor, har en rett til å pågripe dem. En skal da straks varsle politiet, og kan holde på vedkommende til politiet kommer. Dersom personen er voldelig og utagerende kan en bruke nødvendig makt for å holde personen i ro. Dette er lovhjemlet istraffelovens paragraf 48.

- Så mannen som satte håndjern på biltyven var i sin fulle rett?

— Ja, noen ganger kan det være nødvendig. Men en skal ikke gå lenger enn det som er nødvendig for å pasifisere folk. En har ingen rett til å bruke vold mot en person som er pasifisert. En skal ikke skyte spurv med kanoner, for å si det folkelig, sier visepolitimesteren.

- Hva med Lars Løne på Voss, som låste bilen inne med en gravemaskin?

— Det er han i sin fulle rett til. Det er en lempelig fremgangsmåte og helt etter boken, sier Nilsen.

Selvtekt

- Hvor går da grensen mellom selvtekt og borgerlig pågripelse?

— Dersom sykkelen din blir stjålet, og du en uke senere oppdager en som sykler på din sykkel, har du rett til å stoppe vedkommende. Men du kan ikke pågripe ham. Tar du sykkelen igjen, er det selvtekt.

- Men du må kunne stoppe tyven?

— Han kan ha kjøpt den i god tro. Du kan selvsagt stoppe vedkommende, følge etter han og ringe politiet. Men du kan ikke anvende makt.

- En del av kommentarene etter disse oppslagene, uttrykker stor irritasjon over at politiet ikke kommer når en ringer dem. Og at politiet er for slepphendte med omreisende kjeltringer. Hvordan ser du på dette?

— Jeg har stor forståelse for at det skaper irritasjon. Her vil alltid være grenser for hva folk kan gjøre og hva vi kan gjøre. Politiet kan ikke være alle steder, og særlig i distriktene kan det ta lang tid før politiet kan være på stedet. Vi må ha ett robust politi, men det er ikke ønskelig med en politistat heller, sier Nilsen

- Skadefryd

— Reaksjonene disse sakene får på sosiale medier kan forklares med den skadefryd folk opplever når det går galt med noen som gjøre gale ting. De får sympati fordi folk mener handlingene deres er berettiget så lenge politiet ikke gjør nok. Dette kan forsvares moralsk ut fra berettiget harme, så lenge det står i rimelig forhold til den ugjerningen som er gjort. I slike tilfeller kan vold aksepteres, sier førsteamanuensis i filosofi Espen Gamlund, ved Universitetet i Bergen.

Gamlund sier det er derimot ikke moralsk akseptabelt når noen sparker en som ligger nede og påfører den unødvendig mye skade. I ett tilfelle i høst der noen pågrep en ung ransmann i Oslo i høst, ble ransmannen påført alvorlig skade av dem som pågrep ham.

I en kronikk som nylig ble publisert skriver Gamlund:«Det finnes tilfeller hvor det er legitimt å fryde seg over andres lidelse. Vi bør ikke skamme oss over den glede vi føler over ulykken som måtte ramme de kriminelle». Les mer om drøfting av denne problemstillingen i kronikken Berettiget skadefryd.

Hva mener du om det politiet og filosofen sier?

LEMPELIG: Visepolitimester John Reidar Nilsen sier Lars Løne er i sin fulle rett til å holde igjen tyver, og at det er en lempelig fremgangsmåte.
Publisert
BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Siste nytt om aksjonen i Kvam

  2. Kjell Arne, Ruth og Nils Johan er antatt omkommet i Tokagjelet

  3. – I slike stunder er det viktig å samles

  4. 128 smittet i Bergen siden fredag: – Har ikke tenkt å iverksette nye tiltak

  5. Bergen snuser på nedbørs­rekord: – Det kan gå

  6. Varsler store mengder regn. Flom- og jord­skred­fare fra torsdag.