Fengslet for kidnapping av datter

Kvinnen (19) sier hun skulle sendes til Irak for å tvangsgiftes med en fetter denne måneden. Nå er foreldrene fengslet for frihetsberøvelse.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Sterke følelser kom frem da foreldrene til den 19 år gamle jenten som skal ha blitt kidnappet ble fremstilt for fengsling i Nordhordland tingrett torsdag.

Høylytt gråting

På veien inn i rettslokalet gråt moren høylytt, mens hun tok seg til hodet og fektet med armene i luften. Hun måtte støttes av to politimenn som måtte passe på at hun ikke la seg ned på gulvet i fortvilelse og avmakt.

Det var også venner og familie av de siktede i gangen på tinghuset som gråt og ropte da de siktede ble ført inn i håndjern.

Både foreldrene og en venn av familien som er siktet i saken ba om å få bli løslatt. Politiet ba om lukkede dører på grunn av privatlivets fred, men retten mente det allerede hadde vært så mye informasjon om saken i media, at det ville være en fordel om pressen også kunne følge fengslingen.

Les også

- Krasjet i bil og kidnappet datter

— Handlet i god tro

Foreldrene fastholder sin forklaring om at de aldri har brukt vold eller trusler mot sin 19 år gamle datter.

De sier årsaken til at de kjørte etter datteren og hentet henne ut av bilen til kjæresten, var at de fryktet hun var blitt kidnappet.

De var også i kontakt med politiet og ville melde fra om kidnappingen, men hevder de ikke fikk noen hjelp.

Politiet sier de har registrert en henvendelse, men at den var preget av sterke språkproblemer og at det var snakk om en savnetmelding.

— For oss som advokater er det viktig å få frem at telefonhenvendelsen til politiet i forkant av det som skjedde i Songstad-tunnelen viser at foreldrene var i god tro da de trodde at datteren var i ferd med å bli bortført, sier Helge Hansen, advokat for 19-åringens far.

- Bryllupet var planlagt

Foreldrene avviser også at de har lagt press på datteren for å få henne til å gifte seg med fetteren.

Ifølge datterens forklaring skulle bryllupet allerede være planlagt og billettene til å reise til Irak kjøpt inn. Etter hennes forklaring skulle hun reist til Irak fredag.

Datteren har også forklart politiet at foreldrene var fullt klar over at hun ville være sammen med sin 27 år gamle kjæreste og at de visste at hun var med ham av egen fri vilje.

Ifølge hennes forklaring var årsaken til at familien nylig flyttet, fra Østlandet til Askøy, at de ønsket at forholdet til kjæresten hennes skulle ta slutt.

- Foreldrene har gått langt

Aktor Tore Johan Sørland fikk medhold av retten i at det ville være gjentakelsesfare i saken.

Retten slår fast at foreldrene har vist vilje til å gå svært langt i å hindre datteren å ha kontakt med sin kjæreste og mener det kan være fare for at de vil kunne gjenta slike handlinger.

De ble dermed fengslet i to uker for anklagen om å ha kidnappet sin egen datter.

Når det gjelder medhjelperen, mente retten at hans rolle var mer perifer. Han ble løslatt mot meldeplikt.

— Min klient er svært lettet og glad for denne avgjørelsen, sier advokat Rolf Knudsen.

Advokat Einar Drægebø er representerer den 19 år gamle datteren.

— Hun synes saken er vanskelig. Det er hennes egne foreldre som er fengslet. Hun har tiltro til at politiet vil etterforske saken på en god måte og håper at forholdene etter hvert vil normaliseres i den grad det er mulig, sier Drægebø.

Publisert: