Tar oppgjør med «grums»

Frp har moderert retorikken rundt innvandring etter 22. juli, mener stortingskandidat Morten Myksvoll. Han opplever likevel fortsatt grums i eget parti.

VIL HA VERDIG DEBATT: Morten Myksvoll (Frp) deltok i går på minnemarkeringen på Askøy for de drepte 22. juli 2011. Han mener retorikken i eget parti er blitt bedre, men at det fortsatt er mange grumsete holdninger på nettet. - De må møtes med argumenter, sier han.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Av og til dukker det opp grumsete og uinformerte holdninger også blant politikere i Fremskrittspartiet. Da kan ikke vi som er uenige i dette sitte stille, men må si ifra og møte holdningene med argumenter, sier Myksvoll, som er på 9. plass på Hordaland Frps stortingsvalgliste.

Myksvoll brukte toårsdagen for terrorangrepet til å ta et oppgjør på Twitter med personer som vil gjøre innvandringsspørsmål til en kulturkamp, og som beskylder Ap for å utnytte tragedien politisk.

Les også

- Verdier er det sterkeste vern

Les også

Lettere å bli hørt etter terrorangrepet

— Det er en meningsløs påstand. Det virker som om Eskil Pedersen ikke kan uttale seg om noe uten å få beskyldninger imot seg. Ap er et politisk parti. Da må de få lov til å uttale seg, sier Myksvoll.

Verst på nettet

Han understreker at det ikke først og fremst er i eget parti skoen trykker, men på blogger, kommentarfelt og debatter på nettet.

— Vi må ikke la folk spy ut uinformerte ting uten å diskutere mot dem. Men jeg er blant dem som forsvarer at bloggeren «Fjordman», Peder Nøstvold Jensen, kan få stipend fra Fritt Ord, selv om jeg ikke liker det han skriver. Kanskje er det lettere å se feilene i argumentasjonen hans når han skriver en bok, sier Myksvoll.

I dagene etter 22. juli 2011 ble det debatt om den harde ordbruken flere Frp-politikere hadde lagt opp til i innvandringsdebatten, og som minnet om argumentasjonen i Anders Behring Breiviks manifest. Ord som «korstog» og «kultursvik» var benyttet.

«Korstog» og «kultursvik»

Blant dem som reagerte på språkbruken, var daværende ordfører i Askøy, Frp-veteranen Knut Hanselmann:

— Frp er partiet som vil ha minst innvandring i Norge. Det kommer vi fortsatt til å mene. Men språkbruken må bli helt annerledes og mer saklig, saHanselmann til BT 28. juli 2011.

I dag sier Hanselmann at han opplever at de han siktet til, har moderert seg.

— Det gjelder hele landet, men også i Frp. Retorikken er blitt bedre, og det er jeg veldig glad for. Det ble en avsporing av hele debatten når man brukte begreper som «kultursvik», sier Hanselmann.

- Tror det hjalp

Han tror kritikken ble tatt på alvor i partiet.

— Det er alltid noen som ikke liker at man ikke tar slik kritikk internt. Men jeg tror det hjalp, sier Hanselmann.

Også Myksvoll mener det har vært bedring.

— Jeg var veldig glad for Hanselmanns betimelige kommentarer for to år siden, sier Myksvoll.

- Vil det være mulig å bruke ord som «korstog» og «kultursvik» i den kommende valgkampen?

— Nei. Jeg håper og tror at alle tenker igjennom virkningene av slike uttalelser.

- Lærte ingenting

Flere venstreorienterte skribenter har vært kritisk overfor Frp i artikler om 22. juli. Blant dem er Ali Esbati, daglig leder i Manifest Analyse. Han var på Utøya under terrorangrepet, og skrev i Aftonbladet i går at «Norge har ikke lært noe av 22. juli».

Les også

Ber eget parti skjerpe ordbruken

«Retorikk som utvikles i de kretser der Fjordman og hans likesinnede rører seg, tilbys fra de fineste talerstoler», skriver Esbati, og nevner Christian Tybring-Gjedde som eksempel. «Etter terrorangrepet ble den slående likheten mellom hans argumentasjon og Breiviks debattert. Men i dag er Tybring-Gjedde tilbake i storform» skriver Esbati.

Han mener Frps størrelse har gjort grumsete holdninger stuerene i den norske debatten.

Det avviser Myksvoll.

— Innvandringspolitikken er bare en del av Frps politikk. Selv om det kan forekomme retorikk som vi ikke liker, kan man ikke sette likhetstegn mellom Frps velgere og slike holdninger. Rettsprosessen i fjor viste at Norge har lært mye av 22. juli, sier Myksvoll.

Publisert