For snart to uker siden stengte driftsselskapet Totalreform dørene til Mathallen etter å ha funnet rottespor inne i hallen. Siden stengingen har Bergens Tidende gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) om det som skjer på Fisketorget.

Les også:

Men han har sendt ballen videre til næringsbyråd Helge Stormoen (Frp), og vist til at det er fagbyråder som pleier å svare for sine fagfelt.

Først torsdag denne uken uttalte han seg om saken:

— Jeg er ikke enig i at jeg har vært fraværende i denne saken. Vi har en arbeidsfordeling i byrådet som gjør at det er Stormoen som har uttalt seg. Jeg synes dermed at byrådet har uttalt seg tilstrekkelig, sier Smith-Sivertsen torsdag ettermiddag.

- Handlingslammelse

SVs gruppeleder i bystyret, Oddny Miljeteig, mener krisen på Torget er av en helt annen karakter enn de krisene man har sett tidligere, og at byrådslederen nå må ta ansvar.

— Jeg er sjokkert over handlingslammelsen til Martin Smith-Sivertsen. Det virker ikke som han forstår alvoret. Alle andre ser at Torget er i ferd med å rase utfor stupet. Hvordan kan han bare sitte og se på det uten å handle, spør Oddny Miljeteig.

Miljeteig mener det er hans plikt som byrådsleder å gjøre noe med det.

— Det er ingen andre som kan gjøre det. I slike saker skulle egentlig parlamentarismen vise sin styrke, hvor det politiske ansvaret ligger. Men det fungerer jo ikke. I teorien kan også bystyret tvinge han til å handle, men han må jo snart skjønne det selv. Kanskje vi heller skulle fått på plass en rådmann igjen.

- Han har ansvaret

Torstein Dahle (Rødt) mener at den lange tausheten til byrådslederen er et eksempel på at byparlamentarismen ikke fungerer i det helet tatt.

— Meningen var at ansvaret skulle tydeliggjøres. Man skulle gå på en person og si at det er ditt ansvar. Det er Martin Smith-Sivertsen som har totalansvaret. Dette er bare et nytt eksempel på at den nye kosten som skulle koste bedre enn den forrige, bare koster det fra seg, sier Torstein Dahle og legger til:

— Dette er en sak som brenner. Saken er sortert under flere byråder, og nettopp derfor er det han som bør ta ledelsen og grep om saken. Det har han ikke gjort.

- Fraværende i debatten

Marte Mjøs Persen (A), gruppeleder i Bergen bystyre, mener Martin Smith-Sivertsen har vært fullstendig fraværende i den politiske, offentlige debatten siden han overtok byrådslederstolen. - Selv om jeg er hans politiske motstander, hadde jeg jo håpet at han hadde noen visjoner for Bergen eller nye løsninger på de store utfordringene kommunen har. Men her blir nok både jeg og velgerne skuffet, sier Persen.

Hun har forståelse for at det kan være vanskelig å sette seg inn i nye saker etter å ha vært ute av politikken så lenge.

— Jeg håper likevel at han snart kommer på banen på viktige saker som Fisketorget, hvor det er en prekær situasjon. Jeg håper også at han kommer med nye ideer og bedre løsninger på de store spørsmålene om bybanens fremtid, giftlokket over Bergen, den alvorlige, økonomiske situasjonen og rettferdige levekår i alle bydeler.

- Må fredes

KrFs gruppeleder Marita Moltu mener Martin Smith-Sivertsen må få litt bedre tid til å sette seg inn saker før han uttaler seg.

— På sikt regner jeg med at han kommer på banen og uttaler seg, men akkurat nå synes jeg vi må frede han litt. Nå er han litt ny og jeg mener han bør få litt tid, sier Marita Moltu.

— Det er ingen tvil om at Fisketorget er en krevende sak og at det ikke er enkelt å finne de gode løsningene. Jeg forstår godt at han helst vil at næringsbyråd Helge Stormoen skal uttale seg om den saken.

Sondre L. Båtstrand (MDG) synes det ville vært naturlig at byrådslederen engasjerte seg i saken om Fisketorget.

— Samtidig er det viktigste at noen tar ansvar for å rydde opp. For meg spiller det ikke noen rolle om det er Stormoen eller Smith-Sivertsen som tar det ansvaret, sier Båtstrand.

Les også:

Vil vente med uttalelse

Byrådslederen vil helst ikke uttale seg om Fisketorgets fremtid før han møter Totalreform mandag, men sier følgende:

— Vi har en arbeidsdeling i Byrådet, og det er Helge Stormoen som uttaler seg på vegne av Byrådet. Vi skal ha et møte med dem som driver torget for oss på mandag. Så før jeg har snakket med Totalreform, syns jeg ikke det er riktig å uttale meg om det, sier Martin Smith-Sivertsen.

Smith-Sivertsen understreker at Fisketorget er svært viktig for byen.

— Vi må se hvordan vi kan få realisert de avtalene som ligger der med Totalreform og bystyrevedtakene som er gjort. På den annen side er det behov for at man har en viss erkjennelse av hva Fisketorget ikke er i dag, som det en gang var. Per i dag er det få bergensere som kjøper fisk på Fisketorget, men hvis man er der om sommeren, så er der fullt av folk og lykkelige turister.

— Er de egentlig det? Tilbakemeldingene fra turistene er noe varierende?

— Ja, men jeg konstaterer i hvert fall at Fisketorget ikke er upopulært. Det er populært.

I tirsdagens BT tok Frode Bjerkestrand til orde for å legge ned Fisketorget i sin nåværende form.

— Hva tenker du om det?

— Jeg kan godt komme tilbake til dette her, men da gjør vi det over helgen, etter at jeg har snakket med Totalreform.