Hvalen senket med 200 mitraljøseskudd

Fire mil utenfor Øygarden ble kadaveret brukt som skyteskive av Kystvakten.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Se video øverst

— Vi gjennomførte en skyteøvelse og løste 200 skudd med mitraljøse. Da sank hvalkadaveret etter kort tid, sier Leif Lilleng, skipssjef på «KV Bergen».

Hvalen ble senket rundt 14.30 søndag, etter å ha blitt slept 25 nautiske mil til havs vest av Øygarden.

TIDKREVENDE: «KV Bergen» dro på hvalkadaveret i nesten et døgn. Til slutt senket de hvalen med 200 skudd 25 nautiske mil havs vest av Øygarden. Foto: KYSTVAKTEN

«KV Bergen» dro på hvalkadaveret i nesten et døgn. I løpet av turen til havs minket hvalen i omfang og begynt å anta mer normale proporsjoner.

Les også

- Jeg stusset litt over landskapet

Lørdag kveld overtok Kystvakten oppdraget med å fjerne det oppblåste hvalkadaveret, som ble oppdaget i skjærgården utenfor Turøy i Fjell kommune fredag.Lørdag morgen ble hvalen slept noen kilometer til sjøs av Redningsselskapet. Deretter lå redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen» stand by med en trosse i hvalbeistet og ventet på Kystvakten.

PÅ SLEP: Slik så hvalen ut da redningsselskapet slepte den ut fra Turøy lørdag morgen. Foto: OVE SJØSTRØM

Klokken 18.30 gikk «KV Bergen» fra Haakonsvern.

Bølger og sjøfugl

I løpet av natten ble hvalen dradd enda lenger ut. Klokken 14 søndag befant slepet seg 25 nautiske mil vest for Øygarden og 20 nautiske mil sørøst av Trollfeltet.

— Hvordan er dere kvitt gassen, har dere stukket hull i kadaveret?

— Nei, det er nok bare naturen som gjør sitt. Her ute er det litt mildere og mer bølger. Hvalen gynger i bølgene. Dessuten har vi fått selskap av en del sjøfugl, som kanskje gjør sitt, sier nestkommanderende Torgeir Standal.

Kystvakten har jevnlig oppdraget med å fjerne slike hvalkadavre, forteller nestkommanderende på «KV Bergen». Særlig i de deler av Nord-Norge der Norskerenna går tett inn mot land, havarerer det jevnlig døde hvaler i fjæresteinene. Noen ganger blir kadaverne senket med sandsekker, men vanligvis gjør Kystvakten som nå: sleper dyret langt til sjøs og slipper det.

Knølhval eller finnhval?

Hvalen som landet i skjærgården utenfor Turøy er antagelig en knølhval eller finnhval. Så lenge dyret var så enormt oppblåst, var det vanskelig å fastslå arten sikkert, sa fagfolk BT snakket med lørdag.

Finnhvalen er den nest største hvalarten og blir rundt 20 meter lang. En voksen finnhval over 45.000 kilo.

Knølhvalener kjent for sine spektakulære hopp, karakteristiske sveiver, og sin komplekse hvalsang. Knølhvalen, som fins i alle hav, er mindre enn finnhvalen. Den er 12-15 meter lang og «bare» 25-30.000 kilo.

hval3.jpg Foto: KYSTVAKTEN

Publisert