— Jeg har spilt en del fotball før, men det viktigste er vel bare å komme i gang igjen. Det siste året har vært litt hektisk for og si det sånn, sier John Eirik Sunde og ler.

Med tre sønner på 8,5 og 1 år er det stort sett full rulle hjemme hos familien på Askøy. Verken pappa eller mamma Caterina Sunde angrer på å ha prioritert sønnene, men tror begge at det nye året vil gi dem litt mer egentid.

- Jeg vil trene mer, spise litt sunnere og gjøre det bedre på skolen. Jeg har hatt nyttårsforsetter før, men de fleste holder bare ut januar.
- Jeg vil bli bedre i engelsk. Det er litt utfordrende. Jeg tror jeg må pugge litt flere gloser for å nå det målet. Jeg vil også trene mer og spise sunnere.
- Mitt nyttårsforsett er å bli bedre i matte. Jeg synes det er veldig vanskelig, men skal prøve å jobbe mer med det. Jeg har lyst på gode og stabile karakterer frem til sommeren.
Jeg har prøvd tidligere, men det holder bare en uke. Man kan se alle nyttårsforsettene på treningssentrene i januar. I februar er de borte.
- Mitt nyttårsforsett er å spise hva jeg vil og gjøre det jeg vil. Det er et utrolig deilig forsett egentlig. Tidligere har jeg ønsket å spise sunnere og trene mer, men det er ikke det jeg egentlig vil.

— Jeg har mange kreative ideer, og håper jeg får tid til å gjennomføre dem. Vi skulle ha malt et rom, og ordnet i garasjen. Det er ingen store prosjekter, så jeg er ganske sikker på at vi kommer i mål, sier hun.Familien prøver å sette seg realistiske mål.

— Aller helst skulle vi hatt en time ekstra i døgnet. Da hadde vi fått til enda mer, sier mamma Sunde.

Indre motivasjon må til

Trening fem ganger i uken. Sunnere mat. Røykeslutt og mer tid til familien. Mange bruker slutten av desember på å komme opp med gode nyttårsforsetter for det kommende året. Det er likevel mange nyttårsforsetter vi ikke er motivert nok til å holde, ifølge Cecilie Thunem-Saanum, kurs- og foredragsholder om kommunikasjon og tidsbruk.

— Veldig mange blir inspirert av andre til å lage nyttårsforsetter, men motivasjonen kommer innefra, mens inspirasjonen kommer utenfra. Du må virkelig ha tro på og lyst til det du vil få til, dersom du skal komme i mål, sier hun.

Hun forklarer at det også handler om hvordan vi formulerer forsettene for oss selv.

Hun viser til at mange sier at de «skal prøve» å trene eller slutte å røyke i det nye året. Hun anbefaler å kutte ord som «skal» og «vil». Et annet triks er å si «Jeg er en som trener» i stedet for «jeg skal prøve å trene».

— Sånn kan man lure hjernen til å tro at det en faktaopplysning. Det er lurt å snakke i nåtid, sier hun.

Har lyst på kjæreste

Lillesøsteren til mamma Sunde, Sofie Stein Lund (14), har i år laget seg to nyttårsforsetter. Det første målet er å bli bedre i håndball.

— Jeg har lyst til å bli like god som de norske håndballjentene. For å få det til må jeg trene mye. Jeg er allerede med på et lag i Sollund. Jeg har også lyst til å få meg kjæreste i 2015. Det er mitt andre nyttårsforsett, sier hun.

Fredrik Sunde (8) støtter pappa sitt forslag om å drive mer med sport.

— Jeg vil bare spille mer fotball, sier han bestemt.

- Ha delmål

Thunem-Saanum mener det er viktig å sette seg delmål, for å nå mål som går over et år.

— Et år er for langt frem i tid. Ha gjerne mål innenfor hver måned, hver uke eller hver dag. Da blir det også lettere å visualisere målet foran seg, og så kan man evaluere hvordan det går fortløpende, sier hun.

Spør deg selv hva du må gjøre for å nå målet, forklarer hun.

— Skriv gjerne ned noen punkter på hva du skal gjøre for å få det til. Spør deg selv også om hvilke andre personer målet kan være bra for. Vil du trene, får du mer energi, og det kan være bra for hele familien. Har du mål som også kan gagne andre, er det lettere å nå det, sier hun.

— Hvilket nyttårsforsett hører du oftest?

— At folk ønsker seg mer tid. Det mange glemmer er at for å få mer tid, må vi slutte å gjøre noe av det vi gjør i dag. Kanskje man skal kutte ut en hobby, eller kanskje det holder med syklubb litt sjeldnere i 2015. Tid og vaner henger tett sammen, så tenk på hvordan du kan frigjøre tid, sier hun.

Hva er dine nyttårsforsetter?