Han stilte spørsmålet som felte PST-sjefen

— Når du hører denne typen gradert informasjon fra en sjef som nettopp har som oppgave å holde slikt hemmelig, reagerer du, sier Akhtar Chaudhry.

  • Rune Christophersen
  • Gunnar Wiederstrøm
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Stortingsrepresentanten fra SV stilte spørsmålet som i praksis kostet PST-sjef Janne Kristiansen jobben. På gårsdagens høring bekreftet hun at Norge har agenter i Pakistan.

— Svarte annerledes

Chaudhry har tidligere spurt den nå avgåtte PST-sjefen om det har vært kontakt med pakistansk etterretningstjeneste for å hindre at norske statsborgere får trening til terroraksjoner.

— Hun har tidligere svart at PST ikke utveksler informasjon med Pakistan. Jeg ville derfor vite om man var kommet på bedre tanker, og fikk dette svaret.

Les referatet: Her er ordene som felte henne

-Skjønte du at dette svaret ville felle Kristiansen?

— Jeg var ikke overrasket over at hun trakk seg ut fra den samlede situasjonen. PST lever av tillit både fra politikere, men ikke minst fra befolkningen. Når avgjøreslen om å trekke seg nå kommer, tar jeg den til etterretning.

— Var det flere som reagerte på svaret hennes?

— Jeg skal ikke uttale meg om hva politikerne oppfattet. Dette fikk vi ikke snakket om etter høringen, men jeg så det var flere i salen som reagerte på det Kristiansen sa.

— Var dette siste bruddet på taushetsplikten så alvorlig at hun uansett måtte ha trukket seg, eller handler dette mest om dråpen som fikk begeret til renne over?

— Det får justisministeren svare på. Vi har registrert at hun over lengre tid har slitt med tillit og hun har selv innrømmet at hun har uttalt seg på måter hun ikke burde, sier Chaudhry.

- Burde gått før

Høyres Andre Oktay Dahl tror mange trekker et lettelsens sukk etter avgangen.

— Vi tar til etterretning at det ser ut til at vi har hatt en PST-sjef som ikke kunne håndtere taushetsplikt godt nok. Vår tillit til PST-sjefen har vært tynnslitt lenge. Og dette føyer seg inn i rekken av saker hun har håndtert svakt. Det var ganske opplagt at PST ikke kune leve med en slik sjef, sier Dahl.

Dahl sier han ikke fullt ut fikk med seg det Kristiansen sa om tilstedeværelse i Pakistan. Derfor var han heller ikke oppmerksom på at Kristiansen hadde brutt sin taushetsplikt.

— Det tror jeg de færreste på høringen var klar over, sier han.

Etter det BT kjenner til, ble Kristiansen først klar over tabben da hun ble konfrontert med uttalelsen av en VG-journalist umiddelbart etter høringen.

Kristiansens avgang ble kunngjort i en pressemelding fra departementet ved midnatt. Assisterende PST-sjef Roger Berg vil fungere i stillingen inntil videre.

Dahl sier Høyre har ment at Kristiansen burde ha gått av før.

— Regjeringen har vurdert at den har hatt tillit til Kristiansen. Da dette ble uttrykt fra justisministerens side etter den forrige stormen, sa jeg at alt som i ettertid ville kunne skje rundt PST-sjefen ville smitte over på regjeringen. Slik sett tror jeg mange i regjeringsapparatet trekker et lettelses sukk.

Verken den norske ambassaden i Pakistan, UD eller Forsvaret vil kommentere PST-skandalen.

- Dårlig skjønn

Høyre var også kritiske til prosessen rundt ansettelsen av Kristiansen.

— Vi var kritiske til utnevnelsen i sin tid. Det virket som om regjeringen hadde bestemt seg for at det var daværende leder av Gjenopptakelseskommisjopnen som skulle utnevnes. Regjeringen må være langt mer påpasselig denne gangen og bidra til økt tillit til PST og ikke til mindre tillit. Regjeringen har hatt ansvaret, man utviste delvis dårlig skjønn den gangen og nå får man igjen for det.

Hvordan vil det at Kristiansen trekker seg påvirke det videre arbeidet med 22. julikommisjonen?

Både justisministeren og PST- sjefen har gått av. En del av støyen er med dette borte. Jeg tror det kan bidra til at man i større grad kan rette fokus mot departementet. Jeg vet det finnes tidligere korrespondanse der PST løfter opp en uro knyttet til problemstillinger rundt terror de ikke får jobbet med. Det at PST-sjefen går av kan bidra til å at det blir et større press mot departmentet, mener Dahl.

FELTE PST-SJEFEN: SVs Akhtar Chaudhry hilser på Frps stortingsrepresentanter Jan Arild Ellingsen, Hans Frode Kielland Asmyhr og Anders Anundsen under onsdagens høring i Stortinget om angrepene 22. juli
HILSER PÅ: Stortingets 22. juli komité leder Knut Arild Hareide hilser på PST sjef Janne Kristiansen under onsdagens høring i Stortinget om angrepene 22. juli. Fungerende politidirektør Vidar Refvik i bakgrunnen
Publisert
BT anbefaler

Usikkert når de evakuerte kan flytte hjem

Brannvesenet rykket massivt ut til en storbrann i Godvik fredag kveld. Ingen personer skal være skadet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Heggebø igjen. Nå flyr vi her på Stadion.

  2. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

  3. – Førsteklassinger har bare ett behov

  4. – Ikke ulykke ved Nordhordlandsbrua

  5. Freya avlivet: – Uendelig trist

  6. Drosjesjåfør kniv­ranet: – Stakk av med bilen