Kamera fanget opp dødsulykken i Lærdal

Direktøren i busselskapet som var involvert i dødsulykken søndag sier at personbilen kom over på feil side av kjørebanen.

Publisert Publisert

STENGT: Lærdalstunnelen ble stengt i flere timer etter ulykken søndag ettermiddag. Foto: KARI FAUSKANGER

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Søndag klokken 17.45 fikk politiet melding om en frontkollisjon mellom en turistbuss og en personbil på E16 i Lærdalstunnelen.

En turistbuss og en personbil kolliderte to til tre kilometer inn i tunnelen. Personbilen havnet i fjellveggen etter kollisjonen, og føreren ble bekreftet omkommet søndag kveld.

Ifølge Firda var det en 57 år gammel kvinne som omkom.

Operasjonsleder Per Rimmen i Vest politidistrikt sa til BT søndag at kollisjonen var en møteulykke.

– Kom over i motsatt felt

Det var det svenske bussfirmaet Axelssons Turisttrafik som var involvert i ulykken.

Administrerende direktør Fabian von Essen hadde mandag formiddag snakket med bussjåføren.

– Sjåføren vår hadde med seg en gruppe turister som skulle delta på en sightseeing med et annet turistselskap. Da de var inne i Lærdalstunnelen kom plutselig en personbil over i motsatt kjøreretning og kolliderte inn i bussen, sier Essen.

– Sjåføren trenger hvile

Han forteller at et kamera på dashbordet i bussen filmet det hele.

– Sjåføren sier han har det bra, tross omstendighetene. I dag skal han i avhør hos politiet, og utover det skal han hvile og kjenne godt etter hvordan han føler seg. Sjokket kan komme i ettertid, så det er viktig at han får god tid før han eventuelt setter seg inn i en buss igjen, sier Essen.

Han kjenner ikke til hvilket land turistene kom fra, men alle skal ha det bra, ifølge bussdirektøren.

– Vi hadde en annen buss som lå like bak den som var involvert i ulykken. Denne hentet passasjerene og fikk fraktet turistene videre, sier Essen.

Axelssons Turisttrafik arbeider nå med å få bussen deres tauet tilbake til Sverige.

– Var ikke forbikjøring

Politiet har sikret seg en kopi av opptaket fra bussen og vil bruke tiden fremover til å gjennomgå og analysere bildene.

– Den aktuelle bilen krysset midtlinjen og havnet på feil side av kjørebanen. Vi vet ikke hvorfor det skjedde. Det var ikke i forbindelse med forbikjøring, sier lensmann Magne Knutsen i Årdal og Lærdal lensmannskontordistrikt.

Den avdøde er en kvinne med tilknytning til Vestlandet, ifølge politiet. Hennes pårørende er varslet.

– Vi venter også på en obduksjonsrapport. Målet vårt er å kunne gi avdødes familie svar på hva det var som skjedde, sier Knudsen.

LENSMANN: Politiet vet fremdeles ikke hva det var som gjorde at den kvinnelige sjåføren havnet på feil side, opplyser lensmann Magne Knudsen. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen, arkiv

Fire ulykker på én dag

Politipatruljen i Lærdal var akkurat ferdig med å håndtere en tidligere ulykke på E16 ved Ljøsne da kollisjonen i Lærdalstunnelen fant sted.

Også den ulykken skjedde da en bil hadde krysset midtlinjen, ifølge politiet.

– Patruljen var på reservetjeneste og var på vei hjem da det kom melding om en ny ulykke. De var bare seks-syv minutter unna tunnelen og kom til stedet mye raskere enn de ville gjort hvis de skulle rykket ut hjemmefra, sa operasjonsleder Per Rimmen i Vest politidistrikt til BT søndag kveld.

Ulykken var den fjerde i Sogn og Fjordane søndag.

Ulykkesgruppen i Statens vegvesen gjennomførte mandag undersøkelser i tunnelen.

Publisert