Valgfag ga sommerjobb

Bare 14 år gammel har Ingrid Tofting fått sommerjobb. Men nå vil skolen legge ned faget som sikret henne jobben.

Publisert Publisert

SPRÅKSTERKE: Helt siden femte klasse har Ingrid Tofting (til h.) og Thea Mo Hansen lært kinesisk på Skranevatnet skole. Men nå er interessen for faget så liten at det forsvinner fra læreplanen. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Nå får dere høre en tekst. Etterpå skal dere gjenfortelle det dere husker på norsk, sier Lei Wang Hodneland.

Det er tidlig formiddag på Skranevatnet skole. 14-åringene Ingrid Tofting og Thea Mo Hansen sitter konsentrert og noterer det de hører i arbeidsboken.

De har muntlig prøve i kinesisk. Lydsporet varer lenge. Elevene er langt fra nybegynnere i det krevende faget. Allerede i 5. klasse begynte de å lære sine første gloser.

– Jeg syntes det virket gøy. Når man først har kommet i gang er kinesisk ikke så vanskelig. Uttalen tar tid å lære seg, men til gjengjeld er grammatikken lett, sier Thea Mo Hansen.

Ingrid Tofting er enig.

– Kinesisk er et spennende og kulturelt språk. Det er veldig annerledes enn de andre språkene vi kjenner, sier hun.

Språkferdighetene har også sikret 14-åringen sommerjobb. Hun hadde arbeidsuke på et hotell i nærheten, og da sjefen oppdaget at hun snakket kinesisk fikk hun tilbud om å være aktivitetsleder i ferien.

– De var nok ganske overrasket da de hørte hvilket språk jeg snakket, sier Ingrid Tofting.

I flere år har elevene på Skranevatnet skole hatt tilbud om å lære kinesisk. Men til høsten er det slutt. Siden bare fire elever har meldt seg på faget, forsvinner tilbudet. Også ved andre skoler som har hatt tilbud om kinesisk er interessen blant elevene synkende.

Les også

Massiv økning i kinesiske turister

PRØVEEKSAMEN: Ingrid Tofting (til v.) og Thea Mo Hansen imponerer sensor Huayun Wang og faglærer Lei Wang Hodneland på den muntlige prøven. Begge jentene blir belønnet med en sekser. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

– Nordmenn er litt bortskjemte

Faglærer Lei Wang Hodneland er bekymret for utviklingen.

– Kina er snart verdens største økonomi og Norges viktigste handelspartner utenfor Europa. Det er masse kommunikasjon mellom landene våre, men vi trenger flere som kan snakke kinesisk, sier Hodneland.

Hun mener det er en myte at kinesisk er vanskelig å lære seg.

– Ja, det er arbeidskrevende, men ikke vanskelig. Det samme kan man jo si om matematikk. De fleste må jobbe for å få det til, understreker hun.

Hodneland mener at norske elever må bli flinkere til å tenke på hvilke fag som faktisk er nyttige. Ikke bare på hvilke fag de har lyst til å gjøre.

– Nordmenn er litt bortskjemte. Alt skal skje fort, det skal være morsomt og minimalt med arbeid. Det er få som trenger å anstrenge seg i Norge. Men det er jo ikke sikkert det er slik om ti år, sier faglæreren.

Hodland har i flere år holdt kurs i kinesisk språk og kultur for næringslivet i Bergen. Men hun opplever at det er langt vanskeligere for de voksne å lære seg kinesisk enn det er for Thea og Ingrid.

– Disse jentene er mye flinkere. Det er helt sikkert, smiler hun.

Les også

Solberg til Kina for å åpne dører

– Stort behov

Ifølge direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, er behovet for kunnskap om kinesisk stort. Hun trekker frem både den sterke veksten i antall turister fra Kina og økende handelssamarbeid.

– Bare i neste uke kommer det fire-fem kinesiske delegasjoner til Bergen. Kina er et enormt marked for Norge. Dette gjelder særlig innen sjømat, shipping og energi, sier Warncke.

Hun tror det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina de siste årene må ta noe av skylden for at interessen for kinesisk på skolen har avtatt.

– Men jeg føler meg temmelig sikker på at dette vil ta seg opp igjen nå som forholdet er normalisert, sier direktøren.

Rektor ved Skranevatnet skole, Kjell Damm, tror også at den manglende interessen for faget delvis kan skyldes forholdet mellom Norge og Kina.

– Vi har hatt en nedgang som bekymrer oss. Derfor blir det ikke oppstart av undervisning i kinesisk til høsten. Å ha en klasse med bare fire elever er ikke økonomisk forsvarlig, sier han.

Hva som skjer med faget de neste årene er vanskelig å si noe om, ifølge rektoren. Men Ingrid, Thea og de andre elevene som allerede er i gang med språket får fortsette til de er ferdige på skolen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Bergenselever får programmere på skolen

  2. Nøkkelen til Kina

  3. Brende hyller Kinas holdning til handel og klima

  1. Språk
  2. Næringsliv
  3. Shipping
  4. Kina
  5. Skole