Stortingsmann vil legalisere hasj

Bergenspolitiets narkorazzier har avdekket hvor vanlig hasjbruk er blant ungdommer, mener stortingsrepresentant Erik Skutle (H).

Publisert Publisert

ÅPNER OPP: Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) har i mange år argumentert for å avkriminalisere bruk av narkotika. Nå står han for Høyres program, men tror ting vil endre seg om ikke mange år. Foto: Vegar Valde (arkiv)

Skutle representerer Hordaland i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité. Han var russepresident i 2009. Tidligere denne uken gikk politiet til storaksjon mot syv skoler i Bergen. Nærmere 40 elever ble pågrepet for narkotikabruk.

Skutle sier han kjenner til flere av dem som er blitt arrestert. Han har ikke snakket med politiet selv i denne saken.

Burde vært regulert

Stortingspolitikeren har selv argumentert for å avkriminalisere narkotikabruk og regulere salg av stoffer som cannabis i en årrekke.

— Det som er kommet frem denne uken, viser hvor åpent og tilgjengelig cannabis er. Det beste ville vært å regulere salget, med åpningstider og prismekanismer. At så mange blir tatt, viser hvor vanlig det er, sier Skutle.

Politiet mener at sentrale personer i Bergens russemiljø har forsynt avgangselever med hasj. Tre menn og én kvinne har sittet fengslet siden januar, siktet for befatning med over 12 kilo cannabis.

Tidligere denne uken ble to 18 år gamle russ fengslet, siktet for å ha forsynt medelever med stoff, blant annet i skoletiden.

Substitutt for alkohol

- Hadde du hørt om dette distribusjonsnettverket?

— Jeg visste at det er vanlig å bruke cannabis og slike stoffer. Jeg husker godt mitt siste år på videregående, det er ikke så lenge siden, og det var mye narkotika i omløp, spesielt cannabis. Mange bruker det som substitutt for alkohol.

- Hva synes du om fremgangsmåten til politiet i denne saken?

— Politiet gjør bare jobben sin. De kan ikke velge hvilke deler av loven de skal sørge for blir opprettholdt.

Vanlig omgang

Sin egen befatning med cannabis ønsker ikke Skutle kommentere.

— Jeg er valgt inn på Stortinget på et program, og det programmet står jeg for. Min opplevelse fra ungdomstiden er at dette var veldig vanlig, mange brukte det, og det var en avslappet holdning til det blant ungdommene.

Skutle tror ting er i ferd med å endre seg når det gjelder lovforbudet med hasjbruk. Han viser til at det er et stort flertall i den amerikanske befolkningen som støtter en legalisering av narkotika. Han mener det bare er snakk om tid før dette blir gjeldende i Europa også.

— Norge er i en særstilling, her står forbudslinjen veldig sterkt hos befolkningen. Men jeg tror dette vil mykes opp.

- Var uakseptabelt

- Du var selv russepresident. Så du, eller kjente du til, et slikt distribusjonsnettverk?

— Man er russ i ett år, og sånne nettverk bygges opp over tid. Jeg kjente ikke til noe distribusjonsnettverk den gang. Vi hadde en klar holdning til dette. Etter vår mening var det uakseptabelt å bruke illegale rusmidler på våre arrangementer, og vi hadde et veldig godt samarbeid med politiet.

Publisert