Dommerne fikk se videoen fra knivangrepet på Bybanen

Publisert Publisert

I HJERNEN?: Politiet antar det er dette knivstikket som går inn i hjernen til offeret, da 33 år gamle Stephan Brandanger. Etter overfallet sa han til BT at han egentlig bare ventet på å dø. Foto: FRA POLITIRAPPORT OM OVERVÅKINGSVIDEOEN FRA BYBANEN

  • Det er verre enn på film, sier offeret som fikk kniv i hjernen. Politiet har talt 8-9 knivstikk eller forsøk på knivstikk i løpet av cirka ett minutt.

HEVER TIL HUGG: Dette overvåkingsbildet viser hvordan den tiltalte 46-åringen hever kniven til hugg. Han innrømmer å ha stukket, men erkjenner ikke at han forsøkte å drepe Stephan Brandanger. Foto: POLITIET

  • Ørjan Torheim
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Overvåkingsvideoen fra to kamera i bybanevognen ble vist i Bergen tingrett tirsdag.Den viser hvordan offeret og tiltalte kommer inn på to forskjellige stopp og tilfeldig møtes, og hvordan de to mennene etter hvert havner i en blodig konfrontasjon.

Les også

Stephan ble knivstukket på Bybanen: – Jeg var forberedt på å treffe Vårherre

Ifølge tiltaltes forklaring i retten mandag hadde de to et utestående oppgjør, og han har forklart at det var dette de kranglet om.

Har talt 8–9 stikk

En politibetjent som vitnet tirsdag, fortalte at de ut fra overvåkingsvideoen har talt til sammen 8–9 knivstikk eller forsøk på knivstikk mot offeret, 34 år gamle Stephan Brandanger.

Politiet mener en ganske skarp og spiss foldekniv ble brukt, denne kniven er det funnet DNA fra tiltalte på.

En krimtekniker som vitnet tirsdag fastslo at kniven er skarp. Men han ville ikke gå inn på hvilken kraft som trengs for at den skal gå inn i hjernen på noen.

Les også

Innrømmer å ha stukket Stephan i hjernen med kniv

Flere av stikkene på videoen er mot ansiktet eller hodet til offeret. Ett av dem gikk to centimeter inn i Brandangers hjerne.

Hele knivangrepet er over på cirka ett minutt, ut fra telleverket på overvåkingskameraene.

— Det er verre enn på film, sa Brandanger før videoen skulle vises i retten.

Hever til hogg

Basert på overvåkingsbildene mener politiet at den tiltalte 46-åringen, før knivepisoden, to ganger prøvde å gå av Bybanen – uten å rekke det før dørene gikk igjen.

Til slutt henter tiltalte opp en kniv fra høyre jakkelomme og holder den mot strupen til offeret. Så, stående, hever han knivhånden høyt til hogg, mens Brandanger fortsatt sitter i setet.

Stikkene mot hodet kommer etter at Brandanger tilsynelatende blir revet ut av setet av tiltalte og kommer seg på beina. Han klarer så å forsvare seg med spark, slik at angrepet stopper.

— Etter at han ble stukket i hodet, ser det ut som om offeret segner litt sammen. Så kommer det to-tre ny stikk mot hans venstre skulder eller arm, sa politibetjenten som vitnet.

- FORSØKT DREPT: Stephan Brandanger (nå 34) fikk tiltaltes kniv inn i hjernen under knivangrepet på Bybanen. En 46-åring står tiltalt for drapsforsøk. Tirsdag ble overvåkingsvideoen fra vognen vist i retten.

— Kunne ha medført død

Rettsmedisiner og professor Inge Morild fra Gades Institutt i Bergen vitnet også. Han er oppnevnt som sakkyndig i drapsforsøkssaken, og gikk detaljert gjennom skadene som ble funnet på Brandanger.

— Skaden i hjernen er alvorlig. Den kunne medført både død og invaliditet. Med en slik skade ubehandlet, kunne offeret ha dødd, i hvert fall på sikt. I tillegg var det også fare for infeksjoner som kunne ha utviklet seg alvorlig, sa Morild.

Professoren sa det er tilfeldig hvilke skader det blir ved knivstikk i hodet.

— Det er ingen som klarer å beregne utfallet. Så dette kunne ha gått langt verre, sa Morild.

Han fortalte om CT-undersøkelsen der man fant stikkskaden som gikk gjennom skallen og hjernehinnen.

— Og så gikk det faktisk to centimeter inn i selve hjernen. Det silblødde fra stikkskaden i hjernen, fremgår det av operasjonspapirene. Det var også løse bensplinter som måtte fjernes under operasjonen, og det var blodansamlinger inne i kraniet, sa Morild.

Han oppga rask behandling som grunnen til at dette hadde gått «relativt greit». Morild utelukket ikke risiko for komplikasjoner, og viste også til muligheten for psykiske skader i etterkant av et slikt traume.

— Når stikk går gjennom skallen, er det vanligvis brukt stor kraft. Men det trengs mindre kraft i tinningen enn på andre deler av skallen.

- Kvapp veldig selv

46-åringen er tiltalt for drapsforsøk, noe han nekter for. Han innrømmer derimot å ha stukket.

I retten mandag forklarte 46-åringen hvordan det å holde kniven mot strupen på Brandanger, ikke «hadde ønsket effekt».

— Han ble bare sint i stedet for. Jeg havnet i en forsvarsposisjon. Tingene eskalerte, sa mannen.

Deretter gikk kniven to centimeter inn i hjernen til da 33 år gamle Brandanger. Han ble også truffet med flere andre stikk i armen og ett til mot tinningen.

— Jeg husker at jeg viftet med kniven foran ham. Da jeg traff ham i hodet, kvapp jeg veldig selv, for det var et uhell. Stikkene i armen kom etterpå, for da kom ham mot meg, sa den tiltalte mannen.

- Ventet på å dø

På Haukeland fikk BT

Les også

intervjue Stephan Brandanger fra sykesengen

i april i fjor.

— Jeg holdt på å falle bort og ventet egentlig bare på å dø. Det kom sprut med blod ut av hodet mitt. Det var helt vanvittig,

Les også

sa Brandanger da

.

46-åringen ble pågrepet samme kveld, 6–7 timer etter hendelsen. Han ble gjenkjent fra en overvåkingsvideo fra bybanevognen.

Mannen ble funnet i en leilighet, sovende, med en kniv i lommen. Kniven var den samme som ble brukt mot Brandanger.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Bergen tingrett.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Knivstukket i hjernen

  2. Stephan (33) ble knivstukket i hjernen, varsler trippel erstatning

  3. Knivstukket på Bybanen

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN