Vestlandet i høyspenn før uværet treffer

Beredskapen er styrket i alle ledd før uværet ventes å treffe Vestlandet i ettermiddag.

 • Ørjan Torheim
 • Arne Edvardsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Det er børstet støv av beredskapsplaner på operasjonelt og taktisk nivå. I politiet vil det bli vurdert utover dagen om man skal sette stab. Det vil si at vi løfter kommandoforholdene opp på et høyere nivå, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker i politidistrikt Vest.

Les også

Varsler fullt trafikkaos (sak fra torsdag)

Tett dialog med nødetater

— Vi holder tett dialog med helse, brann, fylkesmann, kommunene rundt Bergen, sivilforsvaret, Vervarslinga og Vegtrafikksentralen. Etter at ekstremvarselet ble sendt ut, er det gjort forberedelser på alle hold.

Ifølge Vervarslinga er et lavtrykk tidlig fredag morgen fortsatt i kraftig utvikling i havområdet sørøst for Island og ventes å gi vind av sterk storm og orkan styrke.

— Politiet har satt inn ekstra mannskaper både for å kunne takle økt tilgang på telefon og ute i felten. Nødetatene må ta høyde for at det kan skje ting på begge sider av broene. Sotrabrua og Askøybrua er nok mest utsatt. Her planlegger vi kapasitet for å kunne dirigere manuelt om det skulle bli stenging av broene, sier Halleraker i politiet.

35-50 meter i sekundet

ILLEVARSEL: Slik så meteorologene for seg værsituasjonen fredag ettermiddag til lørdag morgen. Denne prognosen ble presentert tidlig torsdag ettermiddag.

— Lavtrykksbanen er fortsatt noe usikker. Dette kan ha innvirkning på vindstyrke og hvilke områder som blir berørt. Fra fredag ettermiddag er det ventet sørvest sterk storm på strekningen Hordaland-Trøndelag, med fare for orkan på store deler av strekningen og vindkast inn over land på 35–50 meter i sekundet, heter det i varselet.

Les også

Skoler kan bli stengt på grunn av ekstremværet

 • Les også: Her kan du sjekke værvarselet
  Fredag i 06-tiden snakket BT med Vervarslinga. De opplyser at varselet er noe nedjustert for Hordalands del, men at det fortsatt er snakk om vindkast mellom 35 og 45 meter per sekund. Det er godt over innslagspunktet for det som på Beaufort-skalaen regnes som orkans vindstyrke.

Hvor fort det egentlig er? 45 m/s tilsvarer faktisk 162 km/t. Hvis du vil regne på vindstyrker, har Meteorologisk institutt laget denne omregningskalkulatoren.

Hun forteller også om såkalt signifikante bølgehøyder mellom 9 og 12 meter. Da kan enkeltbølger bli enda høyere.

Verst i Sogn og Fjordane

For Sogn og Fjordane ser det imidlertid ikke noe lysere ut. Det forteller statsmeteorolog Gunnar Livik til BT, basert på siste oppdatering klokken 06 fredag.

— Allerede nå i 06-tiden fredag har det vært liten storm på Kråkenes fyr, som ligger like ved Stad.

I videoen under kan du se BTs reportasje fra stormen «Nina»s herjinger i januar i fjor.

Han anslår at nordfylket får uværet kraftig inn allerede fra 10-tiden i dag, med sterk storm utover ettermiddagen. For Hordaland, opplyser Livik, er det økning til full og sterk storm fra klokken 12, når vinden dreier over på sørvest.

— Ved Stad i Sogn og Fjordane er det fare for orkan fra 16-tiden fredag, så beveger den seg nordover. Sogn og Fjordane kan få lokale vindkast mellom 35 og 50 sekundmeter innover i landet, sier Livik.

Statsmeteorologen ber folk bruke sunn fornuft.

Les også

Klokken 15 fredag ligger orkanen rett utenfor Bergen

— Hvis du ikke har behov for det, mener jeg det ikke er grunn til å være ute etter klokken 12 i dag. Det er jo også ventet mye regn. På kysten må folk passe seg for bølger, og i hvert fall holde seg unna de ytterste holmer og skjær. Det kan komme enkeltbølger som vasker folk på sjøen, sier Livik.

Verst lenger nord

Ekstremværet «Tor» er ventet å komme inn fra vest/sørvest. Det er ikke den verste vindretningen med tanke på trafikken på Sotrabrua. Broen er mest utsatt når vinden treffer på tvers, altså rett sør- eller nordfra.

Les også

Så høye blir de verste bølgene når «Tor» treffer

Les også

Uværet minner om stormen som tok huset hennes

Det blir høye bølger inn mot kysten. Signifikant bølgehøyde i Hordaland er ventet å bli 9–12. I Sogn og Fjordane 10–13 meter.

Trolig blir Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal aller hardest rammet. Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for totalt åtte fylker.

Kommunen: — Steng alle dører

Med overskriften «Innbyggere må forberede seg på ekstremværet "Tor"», la Bergen kommune torsdag ut dette:

 • Dette er ekstremt og kan medføre ødeleggelser av bygninger og installasjoner, som igjen kan skade mennesker.
 • Vi har sendt ut melding til alle våre resultatenhetsledere med oppfordring om å sikre alle kommunale bygg og eiendommer mot ekstremværet som er varslet, og vi mobiliserer en utvidet kommunal kriseledelse.
 • Bergen kommune oppfordrer innbyggere om forberede egne bygg og eiendommer ved å stenge alle dører og vinduer forsvarlig, sikre alle installasjoner og fjerne løse gjenstander.
 • Bergen kommunesVaktsentralentar imot meldinger til alle døgnets tider om skade på kommunalt vann og avløp eller kommunale veier og bygninger. Ring Vaktsentralen på telefon 55 56 78 15.
Publisert

Les mer om dette temaet

 1. 25 meter høye bølger ved Stad

 2. - Uværet minner om «Nina»

 3. Klokken tre ligger orkanen rett utenfor Bergen

 4. Slik kan du forberede deg på ekstremværet

 5. Varsler fullt kaos i trafikken til lands, vanns og i luften

 6. Ekstremværet kan treffe Hordaland hardest

BT anbefaler

Over 500 SAS-flygninger kan bli kansellert

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN