• Det er Oslo og Bergen høstens valg handler om, sier Aps byrådslederkandidater i de to byene. Begge krever at staten skal betale 70 prosent av nye bybanestrekninger.

Lørdag sto Raymond Johansen og Harald Schjelderup på Torgallmenningen og delte ut roser. Etter høstens valg kan de to styre hver sin av Norges to største byer.

Johansen holdt sin siste tale som partisekretær på Hordaland Aps fylkesårsmøte lørdag.

— Tapte med klar margin

Han begynte med å helle kaldt i vann i årene på oppstemte delegater:

— Husk at vi tapte valget i 2013 med klar margin. Velgerne var lei oss, og mente at de rødgrønne ikke tilbød gode løsninger lenger, sa han.

Johansen røpet at Arbeiderpartiet hadde scoret dårlig på undersøkelser om folk opplevde at partiet hadde gjennomføringskraft.

Deretter fortalte han hvordan han mente den borgerlige regjeringen hadde sviktet, og hvordan Ap skulle vinne makten tilbake. To ting kunne han love: Ap vil reversere endringene i arbeidsmiljøloven, og Ap vil fjerne kuttene i formueskatten.— Regjeringen har et handlingsrom på 20 milliarder kroner. Av det bruker de 12,5 milliarder kroner på å kutte formueskatten. Vi vil ha helt andre prioriteringer, sa han.

Johansen anklaget regjeringen for å bruke krisen i Europa til å tvinge gjennom endringer i arbeidslivet som fjerner tilliten mellom ansatte og arbeidsgivere vi har i Norge.

Fra april av er Johansen lokalpolitiker og Oslo Aps byrådslederkandidat på heltid.

Dersom dagens meningsmålinger blir valgresultat, er sjansen stor for at Arbeiderpartiet kan ta makten i Norges to største byer for første gang på 12 år.

Høyner budet fra regjeringen

— Det er ingen tvil om at valget i 2015 først og fremst dreier seg om Oslo og Bergen, for å være litt rå, sier Johansen.

Han mener Ap har relansert seg selv som storbyparti de siste årene.