Advarer ungdommer mot russefester i Hordnesskogen

Etter voldstektsanmeldelse og narkosalg, slår politiet alarm. - Slik det er nå, er det ikke trygt å være med på disse treffene, sier politioverbetjent Bente Liland.

Publisert Publisert

FARLIG FESTING: Her i Hordnesskogen gikk russefesten over styr i helgen, ifølge politiet. En kvinne har anmeldt en mann for voldtekt. Det har også vært ecstasy, kokain og amfetamin i omløp. Foto: Fred Ivar Klemetsen

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

HORDNESSKOGEN: Politioverbetjent Bente Liland ber russen holde seg unna. Foto: VEGAR VALDE

— Nå er det nok. Dette kan ikke fortsette. Hordnesskogen er et fint sted å gå tur, men ikke dra der når du skal på fest. Der er det ikke folk som finner deg, dersom du er alene og trenger hjelp, sier Bente Liland, politioverbetjent og leder for det forebyggende arbeidet ved Fana politistasjon.

Advarer mot rulling

Hun snakker ut ifra helgens erfaringer. Politiet bisto flere personer som var overstadig beruset og alene.

Ungdommene ned i 16-årsalderen er også med russen på kjøreturer, såkalt «rulling». Å rulle med russen betyr at du får være med å feste og bli kjent med de i bussen, selv om du ikke er russ.

I helgen anmeldte en kvinne som ikke var russ, men som var med å kjøre, en mann for voldtekt. Han er siktet i saken. En annen jente kontaktet politiet og fortalte at hun fryktet hun var blitt dopet ned. Begge sakene etterforskes og ble først omtalt i Fanaposten.

Les også:

Les også

Sirill (18) tok et valg. Nå er hun lei av alle spørsmålene.

— Når så mange russ samles ett sted, kommer også personer som ikke burde vært der og som gjerne ikke er russ. Vi vet at det har vært salg og kjøp av narkotika. Ikke bare hasj, men også ecstasy, kokain og amfetamin. Dette er utrolig synd, sier hun.

Kler seg ut som russ

Hun beskriver helgen som svært travel. Veldig mange russebusser var involvert i helgens oppdrag.

— Vi vet at også yngre elever ble skjenket. Bussene blir på en måte et lite festlokale i seg selv, sier hun.

De er også kjent med at det er personer som kler seg opp som russ på festene, men som egentlig ikke er det. De har fått en rekke bekymringsmeldinger fra både medruss, foreldre og skoler.

Les også:

Les også

Mann tatt for voldtekt etter russefest

Hun synes det er skummelt at narkotika er tilgjengelig i såpass oppegående miljøer.

— Dette er stort sett svært flotte og oppegående ungdommer. Jeg frykter at presset blir ekstra stort, når stoffene er tilgjengelige i det som i utgangspunktet er gode miljøer og at det brukes av dem som blir sett på som «kule». Slik det er nå, er det ikke trygt å være med på disse treffene, sier hun.

Tirsdag bestemte politiet seg for å stenge av deler av Hordnesskogen, slik at russen ikke får tilgang. Forbudet gjelder mellom 22.30 om kvelden og 06.00 om morgenen frem til 17. mai.

STENGT: Her ved Hordnesskogen får ikke russen lenger lov til å være på natten. Foto: Fred Ivar Klemetsen

Har advart mot rulling

Hun forteller at politiet i møte med russen har understreket at de ikke ønsker at yngre ungdommer skal være med på kjøreturene. Å ha for mange folk i bussen, kan også føre til at sjåførene mister lappen. To sjåfører har allerede blitt fratatt førerkortet.

BT har besøkt FB-sidene til flere av de største bussene i Bergen. Her er det til enhver tid to «rullesjefer».

Dette er personer du kan ta kontakt med om du ønsker å kjøre med russen. En av bussene som består av kvinnelige russ, skriver på FB-siden sin at du skal ta kontakt om du er deilig og gutt. På en buss bestående av menn, er det motsatt. Her er ingen gutter velkommen.

— Ødelegger ryktet

Magnus Oksholm Matre er med på russebussen «Hydra 2016». Han og kompisene er fortvilet over ryktet russen har fått de siste dagene.

— Vi erkjenner at det er et problem i Hordnesskogenog vi har fått med oss at det er personer som ikke er russ som driver med dette. Dette er ikke noe vi identifiserer oss med. Vi synes det er utrolig kjipt at folk som ikke er russ kommer og ødelegger. Det går utover ryktet til russen, forteller han.

Les også:

Les også

De vil poledance på Bybanen, bruke undertøy i timen og bade i Storelungeren.

Han forteller at en av bussjåførene stoppet en personbil som drev med salg av dop i helgen.

Rullingen beskriver han som helt harmløs.

— Det hender at vi ruller med yngre personer, men det er bare for å ha det gøy. Vi driver verken med skjenking eller narkotika, og velger ikke hvem som får være med basert på personlige egenskaper. Vi har jobbet knallhardt i to år for å få en kjekk russetid, sier han.

AVSPERRET: Russen har brukt denne plassen til å treffes med russebussene sine. Nå fortviler de fordi de ikke har noen plass å være. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Han får støtte av Thomas Waardal Nilsen, økonomiansvarlig i russestyret i Bergen. Han uttaler seg på vegne av hele styret.

— Treffene i Hordnesskogen har generelt fungert bra, utenom hendelsene i helgen. Kjøp og salg av narkotika er noe som absolutt ikke burde skje. Vi kunne ha unngått dette dersom politiet eller kommunen hadde gitt oss et sted å være, hvor vi kunne hatt litt mer kontrollerte rammer med f.eks. vakthold. Nå stresser vi hver dag med å finne et nytt sted, og det hele blir ganske uorganisert, sier han.

Han sier rulling er en av hovedgrunnene til at folk skaffer seg buss.

— Det er gøyere enn å gå på byen. Yngre elever er med for at de eldre skal få vist frem prosjektet de har brukt ufattelig mye tid og penger på, og kanskje selge videre til fremtidige russ.

- Ekskluderende

Edruss:

Liland forstår at russen synes det er fortvilende ikke å ha et sted å henge, men sier dette ikke erpolitiets sak.

— De må søke grunneier om tillatelse til å lage et arrangement. Der blir det også satt krav til sikkerhet, vakthold og toaletter, sier hun.

Liland håper russen tenker seg om, før de oppretter nye uoffielle treff ogfyller opp bussene med yngre ungdommer og flere personer enn det er plass til.

— Man bør også være særlig oppmerksom på at man ikke får noe i drikken. Russetiden skal være en kjekk feiring etter 13 års skolegang, sier hun.

Publisert