Slik kan Bergen se ut i fremtiden

Bro over Damsgårdsundet, moderne togstasjon i Arna og grønn lunge på Dokken. Vi har sett hvordan landskapet i Bergen vil se ut om arkitektene får det som de vil.

Publisert Publisert

toppbilde.JPG

  • Hanne Louise Åkernes
  • Anders Haga
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er planlagt en rekke byggeprosjekter i Bergen de kommende årene, og flere områder vil gjenoppstå i en helt ny drakt. Ved å skrolle til høyre på bildene av områdene i dag, kan du se hvordan resultatet kan bli en rekke steder. Dersom alle disse blir prosjektene blir gjennomført, vil Bergen få et ganske nytt utseende i løpet av de ti neste årene.

1. Kong Oscars gate blir ny

Denne våren stenges Kongs Oscars gate for en totalrenovering. Arbeidet vil pågå over en periode på to år og vil koste rundt 80 millioner. Målet er at fotgjengere, syklister og biler skal dele området. Trykk her for å lese mer om hvilke konsekvenser dette får for bilistene som bruker området.

2. Slik blir Småpudden

Arbeidet med gang— og sykkelbroen over Damsgårdsunden er blitt utsatt en rekke ganger, og skulle egentlig stå ferdig i 2007. I fjor startet omsider arbeidet, og nå er brofestet på plass på begge sider. Broen er en klaffebro. Det gjør at båter og skip kan passere. Broen vil forkorte avstanden til byen for dem som bor på Damsgård. Til våren vil det ta rundt 15 minutter å komme seg til byen om man går broveien fra Damsgård.

3. Vil ha folkeliv til Dokken

Planene for Dokken er å forvandle området til et byområde med yrende folkeliv. De som står bak prosjektet er inspirert av Bjørvika i Oslo. Det er et ønske å bosette flere mennesker i sentrum, slik at ikke transportbehovet i byen blir enda større. Dersom initiativtakerne får det som de vil, blir Dokken forvandlet til et område med 3500 boliger og tusenvis av arbeidsplasser. Det er Obos, EGD Property, Asplan Viak, Mad arkitekter og rådgivningsselskapet ProBiz som står bak prosjektet «Visjon Dokken». Les mer om planene her.

4. Domkirkeplassen skal gjenoppstå

Under arbeidet med Kong Oscars gate vil Domkirkeplassen komme tilbake i gammel drakt. I begynnelsen av januar fattet byrådet vedtak isaken som gir klarsignalet Statens vegvesen trenger for å sette i gang.Se flere bilder og illustrasjoner her – inkludert kart med planene for trafikkavvikling (PDF).

5. Gamle Bergen med blokk-utsikt

Ved Elsesro i Sandviken planlegges fem boligblokker med til sammen 80 leiligheter. I oktober godkjente byrådet planforslaget fra Elsesro Brygge AS. Byggene som allerede står i området skal rives. Allerede ligger det en småbåthavn i området med 120 båter. I planforslaget foreslås et småbåtanlegg med 50 plasser i stedet. Det er ikke første gang planen har vært oppe til vurdering. Første gang kom det inn mange klager fra nabolaget, og fremdeles er det mange kritiske røster. Les mer her.

6. Arna stasjon moderniseres

Arna stasjon er ikke ordentlig oppgradert siden 60-tallet, men nå skal Jernbaneverket oppgradere for hundre millioner kroner. Det kommer i tillegg nye signalsystemer og nye spor til 60–70 millioner. Les mer om planene her, og se hva arnabuene synes om forslaget.

7. En stasjon for alle

Det har vært ganske vanskelig for blant annet rullestolbrukere å ferdes ved Arna stasjon. Den nye plattformen i Arna vil ha en universell utforming når den står ferdig. I tillegg blir det flere publikumsarealer enn tidligere.

Fotograf: Rune Sævig

Fotokilder: Landskap Design AS v/Arne Sælen, Bergen kommune, Tolstrups 3D/Jernbaneverket, MIR/MAD/ASPLAN VIAK Illustrasjon, Link Arkitektur.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Vil gjøre Dokken til grønn magnet

  2. Slik har du aldri sett Vestlandet

  3. Bergens mystiske skjærgård

  4. Bort med biler og inn med sykler i Kong Oscars gate

BT anbefaler

Tipsene strømmer inn etter at professor fortalte om kjærlighetssvindel

Tipsflom til Åsted Norge-redaksjonen og politiet.

LES SAKEN