Byrådet peker trolig på Hordnesskogen

Alt tyder på at byrådet vil gå inn for Hordnesskogen som godsterminal. Men kampen er langt fra over. Fanafolket setter sin lit til fylket.

Publisert Publisert
 • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Et enstemmig styre i Arbeiderpartiet i Bergen innstilte mandag kveld på at den nye godsterminalen bør legges til Hordnesskogen.

— Vi mener at dette er den beste av lokaliseringene. Først og fremst fordi Hordnesskogen ligger i nærheten av der godset kommer fra og skal til, nemlig sør og vest i byen, sier Hallgeir Utne Hatlevik, leder for Ap i Bergen.

D-dag 10. mai

Arbeiderpartiet i Bergen skal ta sin endelige avgjørelse 10. mai på partiets representantskapsmøte. Med tanke på at Ap er seks ganger større enn både KrF og Venstre, er det grunn til å tro at representantskapets syn vil veie svært tungt når Bergen kommune skal gi sitt høringssvar om ny godsterminal.

Også KrF har representantskapsmøte om saken 10. mai. KrFs gruppeleder Trygve Birkeland sier at utfallet der vil veie tungt for partigruppen.

— Men vi har behov for å kommunisere at bystyret uansett bare skal gi et høringssvar. Vi vet jo ikke om det vil bli slik bystyret ønsker.

— Tror du ikke bystyrets innstilling vil veie tungt i den endelige avgjørelsen?

— Jo, dersom man er noenlunde samstemt med et komfortabelt flertall for et alternativ.

Birkeland bor selv i Bergen sør, men sier at personlige hensyn ikke vil påvirke ham.

— Dette er en bymessig sak, der vi må velge det beste for byen og det som gir minst skade, sier han.

Det siste byrådspartiet, Venstre, har allerede hatt et medlemsmøte der de tre alternativene ble presentert. 10. mai er det nytt medlemsmøte, og dagen etter styremøte i Bergen Venstre.

Da vil mye være avgjort, og mye tyder på byrådet til slutt vil peke på Hordnesskogen. Det er uansett ikke slutten på historien.

Enstemmig avgjørelse

Det er i all hovedsak tre områder som blir vurdert til ny godsterminal: Rådal (Hordnesskogen), Haukås og Unneland.

Les hele historien om den nye godsterminalen:

Les også

Gods og grønne skoger

Jernbaneverket falt ned på en delt innstilling mellom Unneland og Rådal, mens fagetaten i Bergen kommune har anbefalt Haukås i Åsane. Styret i Arbeiderpartiet i Bergen er enstemmig i sin konklusjon:

— Vi har lagt vekt på at Unneland er et levende bygdesamfunn. Her vil godsterminalen kreve at en river 40–50 hus og raserer dyrket mark. Det ønsker vi ikke. Tilsvarende mange hus står også i fare på Hylkje. I tillegg vil godsterminalen true elvemuslingene der, sier Hatlevik.

Han presiserer at han synes Hordnesskogen er et flott turområde, men mener at det er bedre å lage nye turstier fremfor å ta fra mer enn 40 familier hjemmene sine på Unneland eller Haukås.

- Kan ikke la folk gå i årevis

Spørsmålet om hvor en ny godsterminal skal ligge har skapt svært mye debatt, og lokalsamfunnene de tre ulike plassene har protestert heftig mot å få godsterminalen i sitt nabolag.

Her fra en av de store demonstrasjonene:

Les også

Bydelene mobiliserte mot terminalen

— Det er viktig å ta en avgjørelse nå. Vi kan ikke la folk gå rundt i årevis og være redd for å miste husene sine. Å flytte godset ut av sentrum betyr også mindre trafikk og bedre byluft, heter det i pressemeldingen fra Ap,

- Kraftig nedtur

— Dette er en kraftig nedtur for oss. Men vi er på ingen måte slått i bakken, Vi fortsetter å jobbe med denne saken, sier Ida Bjerke Olsen i Hordnesskogens Venner.

Hun har merket seg at representantskapet i Bergen Ap skal ta partiets endelige avgjørelse.

— Det er klart at vi vil jobbe hardt opp mot Ap foran dette møtet. Dessuten vil vi ha kontakt med Ap også i fylket, sier Bjerke Olsen.

Også fylkeskommunen skal nemlig avgi høringsuttalelse om godsterminal-saken. Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) har tidligere i vår lansert Haukås i Åsane som lokalisering.

Saken har skapt stor strid i Fana Ap. Vara til bystyret, Fartein Undertun, truer med å melde seg ut av Aphvis beslutningen står ved lag.

— Jeg blir veldig flau hvis Arbeiderpartiet sier de vil plassere godsterminalen i Hordnesskogen. Det strider mot mine verdier. Om det skjer kommer jeg til å vurdere sterkt å melde meg ut av partiet, sier Undertun til Fanaposten.

SKUFFET: Ida Bjerke Olsen og de andre i Hordnesskogens Venner er stekt uenig med avgjørelsen til Bergen Ap. Foto: JAN M. LILLEBØ

— Utrolig feil avgjørelse

Bjerke Olsen er skuffet over avgjørelsen og begrunnelsen til styret i Bergen Ap.

— Vi synes det er en utrolig feil avgjørelse. Både fordi Hordnesskogen er et viktig rekreasjonsområde for hele byen, og fordi det er viktig å bevare det grønne området i Bergen sør, som skal fortettes kraftig de neste tiårene.

Foreløpig vil ikke aksjonen peke på et annet sted å legge terminalen.

— Vi vil ikke peke på Unneland eller andre. De forslagene som ligger i bordet, er ubrukelige og feile. Vi jobber derfor med alternativer, sier hun.

- Styreleder Hallgeir Utne Hatlevik i Bergen Ap sier at det er bedre å ta skog enn boliger, og at stiene som ryker med, kan reetableres andre steder. Hva tenker du om det?

-Godsterminalen i seg selv vil ta 30 prosent av Hordnesskogen, men den vil ta det området som gjør skogen tilgjengelig for de fleste brukerne. I tillegg oppmuntres alle andre logistikkbedrifter til å flytte rundt terminalen. Da blir det mye mer enn 30 prosent som går med.

Vil ha godshavn på Ågotnes

Ap i Bergen har også tatt stilling til hvor de mener godshavnen skal ligge. Noe overraskende har de ikke falt ned på Flesland/Sletten, som ligger nærmest Hordnesskogen. I stedet ønsker de å satse på Ågotnes i Fjell kommune.

— Det å velge Ågotnes gjør at du ganske fort kan avvikle Dokken.

 • Debattinnlegg: Ville Oslo valgt Sognsvann?
 • Sletten ligger nær Rådal/Hordnesskogen. Forsvinner ikke noen av synergiene ved å satse på Ågotnes?

— Det er en påstand. Vi mener det er for lite å hente på en samlokalisering mellom godshavn og godsterminal, sier Hatlevik, som mener det vil være uklokt å rasere Flesland/Sletten-området.

Gjennomføringskraft

Lokallagslederen er tilfreds med partiets innstilling.

— Ap har gjort noe få partier tør å gjøre. Vi har tatt stilling i et vanskelig lokaliseringsspørsmål. Bergen trenger et parti som kan skjære gjennom disse gordiske knutene, og ta en avgjørelse som kan stå seg over tide.

Debattinnlegg:

Les også

Dansen rundt Hordnesskogen

I pressemeldingen fra Ap pekes det på at havnen i Ågotnes allerede er etablert, og at her vil allerede investerte midler komme til nytte.

— Arbeiderpartiet tilrår en raskest mulig og gradvis utflytting av godshavnen fra Dokken til Ågotnes, sier Hatlevik.

Publisert
 1. Denne løsningen mener de vil gi Bergen en ny godsterminal billigere og uten konflikter, gjemt inne i fjellet.

 2. Ruster opp Nygårdstangen

 3. Vil videreføre godsterminal på Nygårdstangen

Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. - Vi fikk en fot i ræven

 2. Hun har alltid en plan

 3. - Det kom som lyn fra klar himmel

 4. - Åsane blir overkjørt av maktelite

 5. Vil ha klimavennlig godsterminal

 6. De som støtter godsterminal i Arna, tør ikke å si det høyt

 7. «Politisk selvmord å flytte godsterminalen til Fana»

BT anbefaler

Weronika (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

 1. Ny godsterminal i Bergen