– Så rotoren i luften 20-30 sekunder etter styrten

Flere øyenvitner så rotoren løsne fra helikopteret. Den ble funnet flere hundre meter fra krasjstedet.

Publisert:

ROTOREN: Flere hundre meter unna selve krasjstedet ligger helikopterets rotor. Foto: RUNE NIELSEN

Monica Turøy Espelid bor like vest for der helikopteret styrtet, i Fjedle på Turøy. Hun så og hørte hele styrtdramaet fra et åpent vindu på loftet i huset.

– Det var en veldig rar lyd av rotoren, som så falt av. På noen sekunder gikk helikopteret på skeive og styrtet, ganske så midt på holmen sett fra meg, forteller Espelid.

ØYENVITNE: Monica Turøy Espelid så dødsstyrten fra et vindu på loftet sitt. Foto: PRIVAT

Hun sier det var en voldsom eksplosjon og masse røyk.

– Det var helt uvirkelig, jeg så masse deler som føk i luften og tenkte jeg skulle søke dekning. Cirka 20–30 sekunder etter styrten så jeg fortsatt rotoren i luften, så tok den retning rett over Turøy bro og gikk i fjellet på Toftøy-siden, sier Espelid.

Etterpå oppholdt hun seg en stund i kjelleren.

– Jeg var ikke helt trygg på om det kunne komme ting fykende.

Skroget funnet i sjøen

Det er observert vrakrester både på Litleskori og i vannet, ifølge Hovedredningssentralen. Deler av skroget er observert under vann, ca. 20 meter fra land. Flere øyenvitner har fortalt til BT hvordan rotoren til helikopteret falt av før det gikk i bakken.

Ifølge BTs reportere på stedet ligger deler av rotoren spredt utover et større område. Hoveddelen av den ligger på en liten holme kalt Storskåra, om lag 400 meter i luftlinje fra stedet der helikopteret styrtet.

KORT TID DETTER: Et vitne tok dette bildet mot ulykkesstedet cirka et kvarter etter ulykken. Det gule på bildet skal være et ambulansehelikopter. Foto: 2211-tipser

– Idet jeg så opp løsnet rotoren og forsvant for seg selv nordover. Etterpå dreide helikopteret nordover, og jeg så at det brant på toppen av helikopteret, der som rotoren er festet. Det tok altså fyr i festet før det styrtet, slik jeg så det.

SÅ ROTOREN: John Atle Sekkingstad Foto: PRIVAT

Det sier John Atle Sekkingstad. Han ble vitne til helikopterstyrten fredag, mens han tok en pause i jobbing med et feriehus på Turøy.Sekkingstad så et helikopter som for ham virket å være på vei innover fra Nordsjøen.

– Det er i hvert fall den ruten de pleier å bruke på retur, så jeg er vant til de helikopterlydene. Men fra dette helikopteret var det en litt merkelig lyd, litt rar blafring, forteller Sekkingstad til BT.

svp://103104

– Eksplosjon

Også Chris Andersen så helikopteret styrte.-Jeg sto utenfor huset med datteren vår og pekte opp på helikopteret.

– Se der et sånn helikopter som pappa reiser ut i Nordsjøen med, sa Andersen til datteren.

– Da ser jeg at helikopteret begynner å vingle mye frem og tilbake.

Det kommer noen smell, så løsner rotoren og faller mot byggefeltet til Andersen.

– I det jeg brøler at alle må komme seg inn i huset, hører jeg en fæl eksplosjon. Helikopteret eksploderte idet det traff bakken. Det gikk to, tre sekunder, så kom flammene og røyken. Her lukter fremdeles brent, forteller han.

Publisert: