Bydelene mobiliserte mot terminalen

Hundrevis av mennesker hadde møtt frem for å si sin mening da bergenspolitikerne skulle befare de tre mulige godsterminal-områdene.

Publisert Publisert
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Friluftsperlen Hordnesskogen, kulturlandskapet og jordbruksbygden Unneland eller boligfelt og fredet våtmark på Haukås.

Det er de tre gjenstående alternativene for plassering av ny jernbaneterminal for gods i Bergen. Mandag hadde bystyrepolitikerne i Bergen sin befaring til de tre områdene, og ble møtt av sinte naboer og velforeninger som alle argumenterte sterkt mot å legge terminalen der de bor.

Størst var oppmøtet på Haukås, der nabolaget hadde trommet sammen hundrevis av mennesker til en veritabel demonstrasjon i solskinnet. Barnehager, pensjonister og familier som hadde tatt seg fri fra jobb og skole møtte politkerne med bannere, kake og slagord.

Debattinnlegg:

Les også

Betyr ikke Unneland noe?

— Vil gi mer tungtrafikk i sentrum

«Gods fra nord til sør = mer trafikk i Bergen sentrum» sto det på to av bannerne.

Haukås-folket mener nemlig at det er helt ulogisk å legge godsterminalen nord for sentrum når analyser viser at det meste av godset skal sørover. Talsmann og Nordea-direktør Jørund Vandvik dro opp en tannbørste fra lommen for å demonstrere poenget sitt.

— Hvis denne tannbørsten leveres med et godstog østfra, og skal til Askøy, hvor tror dere vogntoget kjører da? Over Danmarksplass, selvfølgelig. Denne løsningen vil tvinge massevis av vogntog gjennom sentrum, sa han - til stor applaus fra de fremmøtte.

I bakgrunnen nikket også strategidirektør i Jernbaneverket, Lars Christian Stendal. På møtet i rådhuset litt tidligere på dagen var han klar på at Jernbaneverket ikke anbefalte Haukås, nettopp på grunn av analyser over hvor varestrømmen skal.

— Haukås er for usentralt, rett og slett. Vi mener også at det vil gi langt mer trafikk gjennom sentrum, sa Stendal og antydet en 40 prosents økning av tungtrafikken.

Les også

De har bodd her i 47 år. Nå er Per og Trine Hansen blant dem som kan bli rammet av en godsterminal på Haukås.

Muslinger og terrorister

«Se opp for hekkende viper» og «Fredet elvemusling» sto det advarselsskilt demonstrantene hadde med. Artsmangfoldet i våtmarkene er et viktig argument mot Haukås. Men Vandvik tok også i bruk andre argumenter.

— Vi har et landsfengsel like ved. Tenk dere at det sitter ti IS-terrorister der - og så skal man kjøre svære godstog med farlig last vegg-i- vegg med fengselet? spurte han retorisk, og la til at romerne i sin tid invaderte England for å få tak elvemuslinger.

Hovedargumentet var likevel at 45 boliger trolig må rives hvis terminalen havner på Haukås.

GA BESKJED: Barna fra Kidsa Breistein viste omtanke for viper og elvemuslingen på Haukås. Foto: EIRIK BREKKE

Vandvik:

Les også

- De vil ha godsterminalen til Åsane fordi de selv bor i Fana

Populært turområde

Befaringen begynte i Hordnesskogen i Fana, der det også var møtt mange mennesker opp. Riktignok understreket Hordnesskogens Venner at dette ikke var aksjonister, men mennesker som brukte det populære friluftsområdet som de alltid gjør.

Turgåere, orienteringsløpere og flere barnehager hadde i hvert fall valgt denne mandagen, enkelte med plakater og bannere.

— 13.000 mennesker bruker Hordnesskogen som sitt nærmeste friluftsområde, og vi har registrert over 200.000 besøk i året, forteller Ida Bjerke Olsen, som er med i Hordnesskogens Venner.

Politkerne ble kjørt i minibusser rundt i lysløypen som er laget i skogen, med et nettverk av turløyper og turveier som kan brukes av alle - inkludert barnevogner og rullestolbrukere.

Debatt:

Les også

Redd Hordnesskogen!

Bygd kan bli rasert

På Unneland nøyde politikerne seg med å kjøre sakte gjennom området i buss. Dermed fikk ikke befolkningen sagt sitt direkte til dem, men representanter fra Unneland velforening fungerte som guider i bussen.

Den velstelte jordbruksbygden med mye bebyggelse vil bli fullstendig rasert dersom området blir godsterminal, noe også Jernbaneverket innrømmer i sin rapport. Men Unneland er den billigste løsningen, siden det ligger tett på dagens jernbanetrasé.

Mens Jernbaneverket vil ha Hordnesskogen eller Unneland, vil kommunens planetat legge terminalen til Haukås. Plansjef Mette Svanes argumenterte med Haukås vil bli mer sentralt i fremtiden.

— Dessuten er det viktig å legge terminalen et sted der vi ikke blir tatt igjen av byen, det vil si at bebyggelsen vokser så tett på at vi får en ny flyttedebatt om 30 år, sa hun til politikerne.

Komiteleder Geir Steinar Dale (Ap) sier at bystyret skal gi sin innstilling i juni, men at det ikke blir en lett avgjørelse.

— Alle stedene har gode argumenter for at de skal spares, men vår jobb må være å se på helheten, sier Dale.

Til syvende og sist blir det trolig Samferdselsdepartementet som må ta en endelig avgjørelse, siden prosessen er initiert derfra og trolig ender som en statlig plan.

Publisert
  1. Denne løsningen mener de vil gi Bergen en ny godsterminal billigere og uten konflikter, gjemt inne i fjellet.

  2. Ruster opp Nygårdstangen

  3. Vil videreføre godsterminal på Nygårdstangen

Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Ruster seg til kamp mot godsterminal

BT anbefaler

Da kassen var tom, tok stamgjestene grep

Tøffe tider i fødelandet Argentina tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg.

  1. Ny godsterminal i Bergen