Mann fengslet for asylmottak-brann i Lindås

Mannen, hjemmehørende i Nordhordland, er varetektsfengslet for fire uker for å ha tent på hotellet Lune Huler i Lindås. Også en annen er siktet, mens flere andre er mistenkt.

 • Øyvind Lefdal Eidsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En mann i midten av 30-årene er pågrepet av politiet, siktet for å ha tent på hotellet Lune Huler i Lindås, natt til søndag 6. desember.

Han ble fredag ettermiddag varetektsfengslet for fire uker med brev— og besøksforbud av Nordhordland tingrett. Retten mener dermed at det er skjellig grunn til mistanke, og fulgte politiets ønske.

Mannen anket på stedet.

I tillegg til mannen som er varetektsfengslet, er ytterligere én person siktet i saken. Politiet har utstedt pågripelsesordre på vedkommende. Politiet mistenker også at flere andre personer har deltatt.

Hotellet skulle bli tatt i bruk som asylmottak fra 1. januar.

ASYLBRANN: Lune Huler i Lindås brant ned natt til søndag 6.desember.

Bakgrunn:

Les også

Hotell brant ned til grunnen i Lindås natt til søndag

Mannen som er varetektsfengslet er fra et østeuropeisk land, og er bosatt i Nordhordland. Han ble pågrepet av politiet onsdag klokken 19.

Brannatten kjørte mannen sammen med en kamerat. Dette skal være den andre mannen som er siktet i saken.

I kjennelsen fra tingretten legger dommeren vekt på flere momenter:

 • Flere vitner har forklart at de så en mørk Mercedes parkert ved det planlagte asylmottaket. Den varetektsfengslede mannen kjørte en sort bil, men av et annet, lignende merke.
 • Fra stedet der bilen var parkert, sporet en politihund opp en sigarettpakke av et uvanlig merke i Norge — nemlig fra de to siktedes hjemland. Kameraten skal ha røyket dette merket.
 • Den nå fengslede mannen kjørte sammen med kameraten brannatten, også rundt asylmottaket. Mannens forklaring er at kameraten kom på et ikke planlagt besøk fra hjemlandet, og at han ble bedt om å hente ham.
 • Den varetektsfengslede mannens forklaring er også «uklar på flere punkter», blant annet om hvor de kjørte.

- Har forklart seg detaljert

— Det er blitt foretatt en hel rekke avhør på Lindås. Vi har gjort en betydelig innsats med å registrere alle som var på farten i området brannnatten. Og det er en del ting ved hans forklaring vi synes er mistenkelige, sier Bilberg.

Mannen er siktet for grovt skadeverk, og blir fremstilt for varetektsfengsling fredag ettermiddag. I fengslingsmøtet møtte mannen frem, fulgt av politi.

— Vi har mistanke om at han tilhører et miljø som ikke bejubler etableringen av asylmottaket i Lindås. Det etterforskes nærmere, sier Bilberg.

På det som skal være den siktedes Facebook-side har han likt siden til det nasjonalistiske og høyrevridde polske partiet Ruch Narodowy.

Mannens forsvarer, Rolf Knudsen, sier at den siktede stiller seg «helt uforstående» til anklagene.

— Bevissituasjonen mot ham er svært tynn. Han er tydelig på at han ikke har noen befatning med denne brannen, sier Knudsen.

Mannen forklarer selv at han kjørte sammen med kameraten på brannatten.

— Det er ingen tekniske bevis, det er en del indisier jeg samlet sett mener ikke er nok til skjellig grunn til mistanke, sier Knudsen.

Skjellig grunn til mistanke er rettsvesenet krav til varetektsfengsling, og betyr at det skal være sannsynlighetsovervekt for at en siktet har gjort det han er anklaget for.

Vil pågripe flere

Den fengslede mannen ble først avhørt som vitne. Det er avhør av andre vitner som er grunnlaget for saken, ifølge politiet.

Etter det BT kjenner til er mannen tidligere ustraffet i Norge. Mannen har på sine egne sider på nettsamfunnet Facebook oppgitt å ha jobbet i Nordhordland. Det bekrefter også andre kilder. Han har vært bosatt i Norge siden tidlig 2014.

DAGEN DERPÅ: Restaurantdelen av hotellet brant helt ned natt til 6. desember. I tillegg var det branntilløp i boligdelen. Slik så det ut dagen etter.

«Brenn ned alle sammen»:

Les også

Her applauderes brannen på asylmottaket

Lensmann Kjell-Idar Vangberg bekrefter at det trolig er flere som vil bli pågrepet for brannen.

— Dette er ikke en enkelt manns handling. Det er trolig flere som står bak. Disse tilhører et miljø som ikke støtter asylmottak i Lindås.

Men forsvarer Rolf Knudsen mener det ikke stemmer.

— Jeg har ikke sett noen opplysninger om at han har ytret seg negativt om dette, sier Rolf Knudsen.

En Facebook-melding finnes i politiets bevismateriale. Meldingen skal inneholde grov hets av asylmottaket, men Knudsen sier at verken hans klient eller kameraten står bak. Det er heller ingen av deres navn som står som avsender.

Frykter høyreekstremt miljø

Ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF) i Lindås sier hun ble trist, men også lettet da hun fikk høre at en person var pågrepet etter brannen.

TRIST: Ordfører Astrid Aarhus Byrknes (Krf) ble skremt over brannen på det planlagte asylmottaket. - Det var jo folk som sov i huset, sier hun.

— At politiet greier å finne ut av hvem som har gjort dette gjør meg lettet. Dette er en svært alvorlig sak, og jeg er glad politiet har tatt det seriøst.

Men da ordføreren fikk vite at det trolig er snakk om en person hjemmehørende i Nordhordland, ble hun først og fremst redd og bekymret.

— Det er skremmende dersom det viser seg at her er et høyreekstremt miljø med personer som er villige til å gå så langt for meningene sine.

Hun understreker at det er en pågående etterforskning, men sier at hun vil prøve å skaffe seg mer informasjon om et eventuelt høyreekstremt miljø.

— Vi vurderer nå ulike tiltak, blant annet å holde egne informasjonsmøter rettet mot ungdommer i kommunen, sier Byrknes.

To arnesteder

Hotellet på Vågseidet i Lindås brant natt til søndag forrige uke. Så sent som to dager før brannen ble hotellet godkjent som asylmottak for mindreårige av Utlendingsdirektoratet.

KNUST RUTE: Dette skal være vinduet som ble knust inn til rommet der det var branntilløp, ifølge avisa Nordhordland.

Til lokalavisen Strilen sier eieren av hotellet, Jenfrid Stellberg, at hun har medfølelse med den siktede mannens familie.

— For folk er det viktig å få en oppklaring. Men det er forferdeleg trist om det viser seg å være en lokal mann, sier Stellberg til Strilen.

Politiet jobbet fra starten av ut fra at brannen var påtent. I tillegg til brannen i hotellets restaurantbygg, var det også branntilløp i et rom på bakkeplan i boligbygget. En rute var knust inn til rommet.

— Det er påfallende at dette skjer nå, ikke minst på grunn av asylplanene. Vi ber publikum gi tilbakemelding til politiet om de har hørt eller sett noe, sa lensmann Kjell-Idar Vangberg til BT etter brannen.

En lang rekke:

Les også

Nesten ingen blir tatt for asylbranner

 • Følg asylstrømmen her
  Norsk mottaksdrift begynte søndag umiddelbart med vakthold på sine fem uåpnede asylmottak.
Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Etterlyser Mercedes etter asylbrannen

 2. Satte vakthold på fem asylmottak etter brannen i Lindås

 3. - Vondt å se alt brenne ned

 4. Lensmannen om brannen: - Mistenker det kan være påtent

BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN