Lindås-ordfører: Hadde aldri trodd vi skulle oppleve dette

UFATTELIG TRIST: Ordfører Astrid Aarhus Byrknes (Krf) er skremt over at brannen på det planlagte asylmottaket trolig er påtent. - Det var jo folk som sov i huset, sier hun.
  • Hvis noen har tent på i protest mot at det skulle bli asylmottak... Da går de langt! Det er ufattelig trist, sier Lindås-ordføreren.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg hadde ikke trodd vi skulle oppleve dette, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes (Krf) i Lindås. Hun ser på de rykende ruinene av det som skulle bli et asylmottak for 40 enslige mindreårige.

— Dette er svært alvorlig. Det var jo folk som sov i huset! Brannen var ute av kontroll en stund i natt, og dette kunne fort fått et langt verre utfall, sier ordføreren.

Planlegger folkemøte

Fredag ettermiddag klokken 16 fikk ordføreren en telefon fra UDI, med beskjed om at det ville bli mottak for 40 enslige mindreårige på hotellet.

— Vi bestemte oss for å ha et folkemøte torsdag, for å informere folk i kommunen om det kommende mottaket. Sånn rent umiddelbart tenker jeg at vi bør ha det møtet likevel, selv om deler av mottaket har brent ned. Jeg skal diskutere dette med rådmannen mandag, sier Byrknes.

- Hvordan har folk i området reagert på nyheten om at de skulle komme et asylmottak her?

— Folk i Lindås har vært positive, de har ønsket å hjelpe flyktninger i en vanskelig situasjon. Ikke bare i forhold til mottaket, men i forhold til hele flyktningkrisen. Både privatpersoner og organisasjoner har kontaktet meg og tilbudt husrom og bistand. Derfor er dette svært overraskende, sier Byrknes.

UDI: - Forferdelig tragisk

Regiondirektør Atle Berge i Utlendingsdirektoratet (UDI) sier han ikke ønsker å si noe om en eventuell påsetting av brannen, før politiet har konkludert.

— Uansett er det forferdelig tragisk at dette skjedde så kort tid etter at en velvillig kommune stilte opp. Både kommunen og innbyggerne var klare for å gjøre en kjempeinnsats. Det er veldig trist at de ikke får anledning til det nå, sier Berge.

Har ikke fryktet smitteeffekt

Han forteller at sikkerhet står øverst på agendaen ved asylmottakene.

— Branner er det som gjør at vi sover dårlig om natten, og det vi har hatt mest fokus på de siste årene. Det er fryktelig deprimerende når sånt skjer.

Det skal ikke ha kommet trusler mot det planlagte mottaket på Lindås.

- I Sverige har det vært en lang rekke slike branner. Frykter du nå en smitteeffekt?

— Jeg har egentlig ikke gjort det. Debatten i Norge har vært annerledes enn i Sverige, sier Berge.

God dialog

Det er rundt en måned siden Lindås kommune fikk beskjed om at Norsk Mottaksdrift AS kom til å levere et anbud på drift av asylmottak i lokalene til hotellet Lune Huler.

— Vi tok umiddelbart kontakt med UDI og Norsk Mottaksdrift for å ha en så åpen og god dialog rundt dette som mulig. Det føler jeg vi har hatt, og vi har informert innbyggerne om det vi har visst underveis, sier ordføreren. Den endeligbe beskjeden om at det var inngått en avtale for tre år, kom fredag. Halvannet døgn senere brant bygget ned.

Ordføreren har ikke mottatt noen direkte negative reaksjoner på planene om asylmottak i kommunen.

— Det er uansett en tragedie hvis noen har tent på. I så fall håper jeg politiet får tatt de ansvarlige så snart som mulig. Det er viktig for bearbeidingen av det som har skjedd, og for tryggheten til de som skal bo her, sier Byrknes.

Livsverk

Ordføreren ble vekket natt til søndag, med beskjed om at hotellet på Vågseidet brant. Hun dro rett til branntomten.

Søndag formiddag var hun tilbake, og så på ruinene.

— Et vondt syn. Dette er livsverket til eieren Jenfrid Stellberg, hun har lagt ned så mye arbeid og engasjement her, sier Byrknes.

Publisert