- Vi holdt ham i hendene og han klemte tilbake

Kameratene som gravde frem Benjamin Hjort etter dødsraset i Aurland forteller sin historie.

UTRYKNING: Alle nødetatene jobbet for å hjelpe de to med å redde turkameraten.
  • Roy Ellingsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Friluftsmannen Benjamin Hjort (37) ble søndag tatt av et ras under en skitur i Aurland. Han døde senere av skadene. Nå forteller turkameratene hans om opplevelsen til magasinet Fri Flyt, der Hjort selv var flittig bidragsyter.

Dag Sandvik og Hermund Kvamme var med på den skjebnesvangre turen. Da raset kom, gravde de Hjort ut av massene.

— Det ligger en slags trøst i å tenke på Benjamins håndtrykk mens vi lå oppi der og ventet på hjelp. Men det er forferdelig vondt, sier Dag Sandvik til magasinet.

800 meters høyde

Venner og bekjente av Hjort har fortalt BT at friluftsfotografen var en svært høyt verdsatt mann i friluftsmiljøet, både på Voss, der han bodde, og i inn- og utland forøvrig.

EVENTYRER: Benjamin Hjorts dødsfall rammer miljøet på Voss hardt. - Han var full av gode ideer, sier Arild Tvilde, sikkerhetsansvarlig for Ekstremsportveko.

— Han har betydd mye for så mange. Han har vært en nøkkelperson for mindre og større prosjekter. Det er veldig mange som er berørt av dette og det var tungt å få meldingen om at han er død, sier Arild Tvilde i Ekstremsportveko.Familien takker de to kameratene, som gjorde alt de kunne for å redde Hjort, for innsatsen.

«Vi er utrolig takknemlige overfor hans to venner som klarte å grave ham ut på kort tid, og som sammen med redningsmannskapene jobbet hardt for å redde ham under vanskelige omstendigheter», skrev søsteren hans, Vilde Batzer, etter ulykken.

Hjort ble tatt av et skredd nær toppen av en bratt renne på 800 høydemeter.

— Vi synes forholdene virket fine, sier Sandvik til Fri Flyt.

Flak løsnet

Han forteller om god stemning i følget og fin temperatur. Hjort hadde stoppet for å ta bilder da raset gikk. Han lå på et flak som løsnet og satte fart nedover rennen, forteller Sandvik til bladet.

— Han passerte nær meg i en sky av snø som raste nedover, men ikke så nær at jeg ble tatt med i skredet. Farten ned i den trange og svingete rennen var voldsom, og det var åpenbart at dette var alvorlig, sier Sandvik.

De to kameratene hadde håp om at Hjort skulle klare seg, men livet sto ikke til å redde.

— Benjamin pustet da vi fant ham, men var ved redusert bevissthet. Vi holdt ham i hendene og han klemte tilbake, og etterhvert fikk vi enkle svar fra ham, sier Sandvik.

  • Les hele historien hos Fri Flyt.
TIL HAUKELAND: Benjamin Hjort - Benji blant venner - ble sendt til Haukeland med luftambulanse, men døde av skadene han pådro seg i raset.
Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Årvåken bilist så røyk velte ut

  2. Mann (37) døde etter snøskred i Aurland

  3. «Det er en trøst for oss å vite at snøraset kom mens han gjorde noe han elsket»

BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN