- Nyt en sigar på verdens tobakksfrie dag

Publisert Publisert

RESPEKT: - Vi har respekt for den tobakksfrie dagen, men driver med vårt, sier daglig leder Hilde Jenny Sørensen og ektemannen Lars Krohn-Fagervoll som driver familiebediften Sørensen Tobakk på Torgallmenningen. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL

  • Ja, jeg vet hvilken dag det er i dag. Det er verdens tobakksfrie dag, sier daglig leder Hilde Jenny Sørensen i Sørensen Tobakk.
  • Arne Edvardsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hvert år, 31. mai, markeres denne dagen for å rette global oppmerksomhet mot tobakksrelaterte dødsfall og sykdommer.

— I år faller dagen på en søndag og dere har stengt, men hva om det hadde vært mandag?

— Vi respekterer den tobakksfrie dagen, men driver vår virksomhet innenfor de lover og regler som eksisterer, og har ingen dårlig samvittighet. Nyt en sigar, en snus eller røyk i dag som andre dager du måtte føle for det, sier Sørensen.

Tema for dagen

«Stans ulovlig handel med tobakksvarer» er årets tema for verdens tobakksfrie dag. Hver tiende sigarett på verdensbasis omsettes, ifølge WHO (Verdens helseorganisasjon), i det ulovlige tobakksmarkedet.

– Det er vanskelig å vite hvor stort omfanget av ulovlig handel med tobakksvarer i Norge er, blant annet fordi folk ikke liker å innrømme ulovlige handlinger i spørreundersøkelser, sier Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

I fjor beslagla Tollvesenet nesten 10 millioner sigaretter. Tallet har ligget ganske stabilt de siste årene.

— For oss i denne bransjen er det selvfølgelig bra at ting foregår i regulerte og riktige former, så temaet for dagen har vi ikke noe problem med, sier Sørensen.

8 millioner liv

På verdensbasis dør nesten 6 millioner mennesker hvert år av tobakksrelaterte sykdommer. Mer enn 600.000 av disse er ikke-røykere som har fått sykdommer av å puste inn andres røyk. WHO anslår at tobakksepidemien vil ta mer enn 8 millioner liv i 2030 dersom ikke tiltak settes i verk, ifølge Helsedirektoratet.

– Røyking er fortsatt den viktigste risikofaktoren både for tidlig død og tap av friske leveår i Norge, og fører hvert år til om lag 6600 dødsfall her i landet. Røykere taper i gjennomsnitt 11 leveår. Ny forskning viser at to tredeler av dem som røyker over lang tid, vil dø av røykerelaterte sykdommer, sier Skyvulstad.

Angrepet fra mange hold

— Vi tobakkshandlere blir angrepet fra mange hold, og må hele tiden innrette oss etter de forordninger og innstramminger som kommer. Likevel opplever vi at folk flest har et greit forhold til oss, sier Sørensen.

— Får dere konkrete mishagsytringer fra antirøykehold?

— Jeg kan vel bare huske en gang at en bestyrtet mann gjorde sin inntreden i butikken. Ellers lever vi i fred og fordragelighet med omgivelsene, og har våre faste kunder som vet hvilken fare de utsetter seg selv for, sier Sørensen.

Utfasing av all tobakk?

Røykeloven er elleve år i år. Mange land har faset ut all tobakk og andre snakker om å gjøre det. Som lokal tobakkshandler, tror du Norge noen gang blir tobakksfritt?

— Jeg registrerer at noen håper at Norge skal være et tobakksfritt land i løpet av de neste 20 årene. Nei, jeg tror snusing og røyking aldri vil forsvinne. Man kan gjerne legge ned forbud, men mennesker som ønsker denne form for nytelsesmidler vil alltid klare å få tak i det. Jeg tror på valgfrihet. At folk selv må kunne bestemme. Bare de ikke er til sjenanse for andre. Å kjøpe og bruke våre produkter er opp til den enkelte. Vi driver som kjent ikke og pusher varer på folk. Det har vi heller ikke lov til, sier Sørensen.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ingen siste blås for Sørensen Tobakk