Politiet henla saken mot ordføreren

Politiet i Bergen brukte én dag på å konkludere i saken mot Trude Drevland. Havnedirektøren må fortsatt vente på svar.

HENLA: - Vi har gjort de nødvendige undersøkelser, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne. Sist uke henla han en undersøkelsessak mot bergensordfører Trude Drevland, etter at hun tok med sin ektemann på et betalt cruise til Oslo. Foto: ELIAS DAHLEN (Arkiv)

  • Eystein Røssum
  • Frode Buanes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Det var ikke grunnlag for å starte en etterforskning. Vi har gjort de nødvendige undersøkelser, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

Sist uke valgte politiet i Bergen å opprette en såkalt undersøkelsessak mot bergensordfører Trude Drevland.

Bakgrunnen var at BA og BT hadde skrevet at ordføreren hadde tatt med sin ektemann på et påspandert cruise fra Bergen til Oslo etter skipsdåpen til «Viking Star» 17. mai.

Les også:

Les også

Ordfører Trude Drevland er sykemeldt

Sjekket cruisegave

Politiet vurderte saken ut i fra om Drevland hadde brutt loven da hun takket ja til cruiseturen, men konkluderte fort med at undersøkelsessaken ikke var noe å gå videre med.

— Hvor lang tid brukte dere på dette?

— Vi henla saken dagen etter at vi opprettet den, sier Ole Bjørn Mevatne.

Økonomiavsnittet i Bergen fikk for et drøyt år siden kraftig kritikk fra statsadvokaten for svært lang saksbehandling i mange saker hvor det er mistanke om økonomisk kriminalitet. Denne gang ble altså saken svært raskt henlagt.

— De sakene som tar lang tid, er de vi må gjøre noe med. Når vi konkluderer med at det ikke er noen straffesak, kan vi like godt ta dem vekk med en gang. Det skjer med mange saker, sier Mevatne.

Les også:

Les også

Endret forklaring om Venezia-retur

Så ikke på Venezia-tur

Henleggelsen skjedde før det ble kjent at Trude Drevland sammen med sin sønn i fjor ble hentet med privatfly i Bergen og flydd til Venezia, hvor de bodde på et luksushotell i anledning sjøsettingen av skipet «Viking Star», som ordføreren er gudmor for.

Også dette var betalt av skipsrederen Torstein Hagen i Viking Cruises. Politiet har ikke gjenopptatt saken som følge av disse opplysningene.

Kort tid etter at BT og flere andre medier omtalte Drevlands Venezia-tur, ble ordføreren sykmeldt — noe hun fremdeles er.

Les også:

Les også

«Ingen vennetjeneste fra Drevland»

Fikk ønsket drahjelp

I etterkant av reisen til Venezia i fjor sommer spurte reder Torstein Hagen om ordføreren ikke kunne dytte på slik at skipet kunne få norsk flagg og Bergen i hekken.

«Jeg håper jo at hvis det kommer fra deg ville spørsmålet få den aller gunstigste behandling», skrev Hagen.

Les også:

Les også

- Fikk vite om jet-planer fra Drevland

Drevland fulgte opp ved å involvere Bergens Rederiforening ved daglig leder Øystein Meland, samme mann som senere også tok på seg jobben som Torstein Hagens advokat. Meland har for øvrig omtalt den siste tids medieoppslag om Trude Drevland som «en heksejakt».

Advokat Meland foreslo for ordføreren i fjor høst at hun skulle ta flaggspørsmålet videre politisk. Drevland fulgte opp med å kontakte Nærings— og handelsdepartementet, der tidligere byrådsleder Monica Mæland (H) er statsråd.

Departementet godkjente at «Viking Star» fikk lov til å registrere seg i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Senere endret departementet også regelverket for denne typen skip.

Ikke konkludert

Havnedirektør Inge Tangerås var med på de samme turene som ordfører Drevland. Her har politiet også opprettet en undersøkelsessak, men på et senere tidspunkt enn for Drevland.

Så langt er det ikke konkludert i saken som gjelder Tangerås.

— Det blir gjort samme øvelsen med ham. Vi sjekker ut hva som ligger av opplysninger og ser om det er grunn til å gå videre med saken, sier politiadvokat Mevatne.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Rederadvokat toner ned Trude Drevlands rolle

  2. Kaller havnedirektøren inn på teppet

  3. BT driver heksejakt mot byens ordfører

  4. Ingen tradisjon for sponsorturer

  5. Ikke spor etter Venezia-tur

  6. Flyet hentet ingen rederslektninger

  7. Ordføreren kan få skattesmell

  8. Tok privatfly til sjøsetting i Venezia

BT anbefaler

Her serverer han den første ølen på tre uker: – Kø utenfor

– Det er komisk, sier daglig leder på Fotballpuben om serveringsreglene.

LES SAKEN