Bileieren fikk en annen til å tenne på

Bileieren ville ha forsikringspenger og fikk en annen til å tenne på bilen hans. Nå sitter han igjen med en regning på over 82.000 kroner og fengsel i 120 dager.

DØMT: Denne bilen ble funnet utbrent på Dalekvam. Eieren er nå dømt for forsikringssvindel.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det kommer frem i en dom fra Nordhordland tingrett. Mannen i 20-årene fra Nordhordland er dømt for forsikringsbedrageri og falsk anmeldelse. Han tilsto forholdet i Nordhordland tingrett.

Meldte bilen stjålet

Natt til lørdag 27. september i fjor ble bilen kjørt inn i et tre i Dalekvam. Deretter ble den satt fyr på. Det var en person engasjert av bileieren som gjorde dette, ifølge dommen.

To dager senere troppet bileieren opp hos politiet og meldte at bilen var stjålet.

Tilsto i avhør

«I skjerpende retning legger retten vekt på at tiltalte har gått planmessig til verks og at forsettet har vart over tid. Det er klart skjerpende at siktede har hatt et slikt profittmotiv. Det gikk over fire måneder fra den falske anmeldelsen til siktede tilsto og han hadde vært i tre avhør hos politiet før han erkjente forsikringsbedrageriet», heter det i dommen.

UTBRENT: Slik så bilen ut etter brannen.

Det var 10. februar 2015 han la kortene på bordet og tilsto i politiavhør.

Fikk leiebil

Isteden for å få penger fra selskapet, sitter han igjen med en betydelig regning. Han må betale forsikringsselskapet 82.760 kroner.

Storebrand har hatt utgifter til brannteknisk undersøkelse, undersøkelse av låsesmed og inntauing av bilen. Dessuten betalte de leiebil til mannen.

BT var i kontakt med den dømte mannen fredag kveld. Han ville ikke snakke med oss.

— Nye kreative måter

Petter Berg er fagsjef for motor i Storebrand Forsikring. Han skriver dette i en epost til BT:

ØDELAGT: Bilen var totalt ødelagt etter flammene.

— Forsikring er basert på gjensidig tillit mellom selskap og kunde. Dessverre ser vi at noen kunder bryter denne tilliten. Dersom vi avdekker forsikringssvindel eller forsøk på svindel, vil vi kreve refusjon for våre kostnader fra kunden. Det vil si i stedet for å lure seg til en erstatning, vil kunden faktisk få et krav om betaling.- I mange skadesaker har vi avdekket fiktive tyverier av biler og påsatte bilbranner. Men det utvikles stadig nye og kreative måter for å svindle forsikringsselskapene. Vår jobb er å være i forkant, og ha effektive systemer for avdekking av svindel, til fordel for alle kunder som melder reelle krav. For det er viktig å huske på at det her er snakk om noen få som ødelegger for mange.

Må sone 60 dager

Han er klar på at selskapene anmelder sakene til politiet der det er mistanke om forsikringssvindel.

— Forsikringssvindel er et stort samfunnsproblem. De som snakker usant i forbindelse med forsikringsoppgjør svindler i praksis fellesskapet, ettersom prisen på forsikring henger sammen på hvor mye selskapene må betale ut i erstatninger. I enkelte tilfeller, for eksempel hvor biler må heves fra innsjøer eller hvor vi må spore opp biler som er meldt stjålet, må selskapene bruke mye ressurser på å avdekke svik.

Retten dømte mannen til fengsel i 120 dager. 60 dager er gjort betinget. Det betyr at han må sone 60 dager i fengsel.

Publisert: