Fortsatt kritisk for skadete etter gasslekkasje

Tre personer fikk kritiske skader etter å ha bli funnet bevisstløse i en skøyte i Vågen søndag. Politiet mistenker gassforgiftning.

Publisert:

KRITISK SKADET: En kvinne og to menn ble funnet bevisstløse av et familiemedlem, og ligger kritisk skadet ved Haukeland universitetssjukehus etter det som trolig var en kullosforgiftning. Foto: GURO VALLAND

De tre personene, en 28 år gammel kvinne og to menn på 22 og 23 år, ble funnet i en eldre skøyte ved Bryggen ved 12.30-tiden søndag.

Samtlige ble lagt inn med kritisk skade på Haukeland universitetssykehus. De bruker vanligvis tre betegnelser: Lettere skadet, alvorlig og kritisk.

— De var bevisstløse da de ble funnet, men i live da de ble kjørt bort i ambulanser, sier Kjetil Hoff, politiets innsatsleder.

Mandag morgen betegnes tilstanden til de tre personene fortsatt som kritisk. Det fremgår av en oppdatering på hjemmesiden til Helse Bergen.

Oppdaget tilfeldig

Et familiemedlem til en av personene som var om bord kom til fartøyet på Bryggen.

INNSATSLEDER: Kjetil Hoff. Foto: ATLE ANDERSSON

— Vedkommende fant da de tre personene bevisstløs. Brannmannskaper som tilfeldigvis oppholdt seg like i nærheten ble tilkalt, og startet umiddelbart med behandling, sier innsatsleder Hoff.

Ifølge NRK tok brannmannskapene med seg oksygen, og satte igang livreddende førstehjelp inntil ambulansen kom til stedet. De måtte opptre varsomt med hensyn til egen sikkerhet.

— Vi målte konsentrasjon av gass, og måtte få tak i en elektrisk vifte slik at vi kunne pøse på med frisk luft til de som arbeidet nede i båten. Vi kunne ikke risikere noe for hjelpemannskapene der nede, forteller brigadeleder Kjell Hegdal til NRK, som karakteriserer oppdraget som dramatisk.

— Det var et ganske traumatisk oppdrag. En tøff jobb for mannskapene.

Vet du noe om saken? Send SMS/MMS til 2211 eller e-post til 2211@bt.no!

AVSPERRET: Den eldre treskøyten hvor de tre ble funnet er sperret av og ligger fremdeles ved Bryggen i Bergen. Foto: GURO VALLAND

Usikker tidshorisont

Den første meldingen som 110-sentralen i Hordaland fikk inn, var at det dreide seg om to personer.

— Vår utrykningsleder fant ut at de var tre om bord i båten, sier vaktkommandør Ole Jakob Hartvigsen.

Brannvesenet målte CO-nivået i skøyten, en gass som kan forårsake såkalt kullosforgiftning. Kullosforgiftning skyldes innånding av karbonmonoksid ved f.eks. lekkasjer fra uventilerte gassbrennere eller ovner (se fakta).

Det er uvisst hvor lenge de tre personene var bevisstløse i skøyten.

— Siste telefonkontakt med en av personene om bord var ved midnattstider, opplyser politiets innsatsleder.

En kamerat av 22-åringen som ble funnet i skøyten sier til BA at han tror de glemte å skru av aggregatet før de gikk og la seg.

Aggregatet er plassert i maskinrommet bak i båten.

— Det er helt forferdelig. Jeg håper bare det går bra med dem, sier han til avisen.

DRAMATISK: Mannskaper fra nødetatene på stedet der tre personer ble funnet bevisstløse i en båt som lå til kai på Bryggen. Foto: Monica Hägglund Langen / NTB scanpix

Anbefaler gassalarm

Det er ikke første gang i sommer at gassforgiftning har forårsaket alvorlige hendelser i båt-Norge.

For to uker siden mistet et samboerpar livet etter å ha blitt forgiftet av kullos i Årnes. De to lå og sov da båten deres gikk på tomgang for at de skulle få varme, ifølge Aftenposten.

I juni ble fire personer fraktet til sykehus etter å ha blitt funnet utslåtte av en båteier i Sandefjord som tilfeldigvis kom over dem på bryggen. De overlevde hendelsen.

— Jeg vil anbefale alle båtfolk om å ha en CO-måler om bord. Den vil varsle om lekkasjer, sier vaktkommandør Hartvigsen ved 110-sentralen.

Sperret av båten

Hodepine, tretthet, hjertebank, dunking i tinningene, øresus og kvalme er de første symptomene på forgiftning, ifølge norsk medisinsk leksikon. Ofte, spesielt under søvn, merker man ingenting før det er for sent.

Politiet bekrefter mistanke om gassforgiftning.

— Etterforskningen vil trolig klarlegge årsaken. Båten er nå sperret av, og kriminalteknikere skal i gang med undersøkelser. Vi har ingen opplysninger som tilsier at det har skjedd noe kriminelt, påpekte operasjonsleder Arve Samsonsen ved Hordaland politidistrikt søndag.

Publisert: