Ferske tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) viser at det i Hordaland i fjor ble solgt 5765 nye personbiler som går på bensin — mot 5453 dieseldrevne personbiler.

Vi må tilbake til 2006 sist bensinbiler toppet salgsstatistikken i Hordaland. Skiftet bekrefter tendensen de siste årene, der flere bilkjøpere velger mer miljøvennlige løsninger enn det dieselbiler representerer.

28 prosent flere bensinbiler

Tendensen er den samme på landsbasis, men totalt i Norge var fjorårets salg av dieselbiler fremdeles klart i flertall.

Salget av nye bensinbiler i Hordaland gikk opp hele 28 prosent i forhold til året før. Samtidig ble det solgt over 20 prosent færre dieselbiler.

Den sterke økningen i salget av nye bensinbiler innbefatter også hybridbiler, som går både på bensin og batteri.

Toyota på topp i Hordaland

Lokalt i Hordaland troner Toyota på listetoppen over flest solgte nye personbiler i 2013 - med et salgsvolum på 1711 biler, 140 flere biler enn Volkswagen. Deretter følger Volvo, Nissan, Ford, Audi og BMW.

— Det er bestselgerne våre, Auris og Yaris, som er hovedårsaken til at vi nå er oppe i en markedsandel på 13,8 prosent, sier Rolf Johannesen, salgsdirektør hos Jæger Automobil AS på Minde.

De to modellene sto alene for 934 salgskontrakter i fjor.

Voldsom vekst for Nissan

På modelltoppen ligger elbilen Nissan Leaf, som inntok tetplassen allerede i oktober i fjor. Den populære fossilfrie bilen ble i fjor solgt i 766 eksemplarer i Hordaland, en økning på godt over 200 prosent fra året før.

På de nærmeste plassene bak Leaf ligger Volkswagen Golf (599 biler), Toyota Auris (478), Toyota Yaris (456), Mazda CX-5 (396) og Volvo V40 med 339 solgte eksemplarer.

På landsbasis er fremdeles Golf den desiderte salgsvinneren - med et volum på 7365 biler. Det er 2547 flere enn neste bil på listen.

Et bilmarked i sterk endring

Statistikken fra OFV fastslår også at det totalt ble solgt 12.368 nye personbiler i Hordaland i fjor, en økning på fire prosent fra året før. I hele landet rullet det ut 142.089 nye personbiler på norske veier. Det er omtrent samme økning som i Hordaland.

Salgsdirektør Johannesen hos Jæger sier bilmarkedet endrer seg betraktelig år for år.

— Tidligere var det hovedsakelig to kategorier med hensyn til drivstoff, nemlig bensin- og dieselbiler. Det spennende de siste årene er den sterke fremmarsjen av hybridbiler og nå også elbiler, sier han.