Bergen kirkelige fellesråd ønsker å etablere en ny navnet minnelund per år. Den første kommer på Åsane kirkegård, der gravfeltet allerede er etablert under den siste utvidelsen.

— Dette er en gravferdsform som etter hvert er vanlig og etterspurt i Norge både på mindre steder og i alle de store byene. Vi ønsker å tilby et godt alternativ til den tradisjonelle graven med gravminne og bed, sier gravplassjef i Bergen, Inghild Hareide Hansen.

Som leder for Norsk forening for Kirkegårdkultur var hun i Karlstad i mai. Den svenske byen med om lag 87.000 innbyggere har 2000 minnelundplasser.

POPULÆRT: I Karlstad er 2000 plasser i bruk. FOTO: INGHILD HAREIDE HANSEN

Lite brukt på Askøy

Askøy har hatt en tilsvarende ordning i Skiftesvik siden 2011, et område som er felles for alle fem soknene på øyen. De planlegger også en ny minnelund på Erdal.

Men bare ti har benyttet seg av tilbudet så langt. Det er plass til 500.

— Det gikk tregt i begynnelsen. Byråene forteller ikke om muligheten og folk på Askøy er konservative. De bestiller gjerne en dobbel grav og reserverer til ektefellen, sier kirkeverge Geir Viksund på Askøy.

Han sier at Askøy kommune har økt prisen på ordinære graver fra i år.

— Å leie en dobbel grav koster nå 10.000 kroner fordelt på 20 år. En urnegrav på minnelund ligger på 10 prosent av den prisen, sier Geir Viksund.

Hareide Hansen er usikker på interessen i Bergen.

— Vi har fått noen spørsmål. Jeg vil ikke kalle det pågang, men det er en genuin interesse for tilbudet, sier gravplassjefen.

Hun antyder en pris på mellom 3000 kroner, altså en god del dyrere enn på Askøy.

Ingen fellesgrav

Mens man før måtte velge en anonym grav dersom man ville gravlegges i en minnelund, får man nå navnet sitt på de nye minnestedene.

Men de som benytter seg av tilbudet, kan ikke opparbeide eget plantefelt, bare sette opp blomsterbuketter, kranser og tenne lys.

— Det blir et felles minnesmerke. Hver urne får en grav på 50 ganger 50 centimeter. Det er ikke snakk om en fellesgrav, sier Hareide.

De første minnelundene ble anlagt i Bærum.

For en uke siden skrev Adresseavisen at nærmere 500 personer har fått navnet sitt i en slik gravlund.

På Moholt kirkegård åpnet de nylig en tredje minnelund på grunn av stor pågang.

Nå planlegges en rekke nye fellesgravsteder rundt om i landet med plass til om lag 2000 døde.

— Etterspørselen etter å bli gravlagt i en navnet minnelund har eksplodert. Vi får henvendelser om dette én til to ganger i uken, sa daglig leder Lars Svanholm ved Svanholm begravelsesbyrå til NRK Trøndelag tidligere i juni.