• Mannen min kom hjem på tirsdag og hadde funnet ungene på en madrass med en dyne rundt seg, i et hus uten varme. Han var helt fortvilet, sier Jacqueline Klug.

Hun er en av foreldrene til de tre barna som har gått i Såta familiebarnehage i Helldalssåta. Tirsdag denne uken skal huset der barnehagen holder til ha blitt fullstendig tømt av huseieren. Samme dag fikk en av de ansatte beskjed om at barnehagen skulle stenges, og at hun måtte varsle foreldrene.

Til og med bytteklærne til ungene skal ha vært borte. Da de kom inn med vått tøy etter å ha vært ute, måtte assistenten pakke dem inn i en dyne som lå igjen for at de skulle holde varmen.

Helt tomt

I går var Bergen kommune på tilsyn i barnehagen, etter klager fra foreldrene. Barnehagen ble stengt umiddelbart.

— Vi kom til et tomt hus, uten leker eller møbler. Det sier seg selv at man ikke kan drive barnehage under slike forhold, sier Odd Harald Hundvin, fagdirektør for barnehager og skoler i Bergen kommune.

Kommunen varslet imidlertid om at de ville stenge barnehagen allerede 25. september i år.

Etter et tilsyn i vår fant de åtte avvik som ikke ble rettet opp. Det var blant annet ikke tilsatt styrer og barnehagelærer med godkjent utdanning. Det var heller ikke sendt inn en ferdig behandlet årsplan.

- Fikk ingen beskjed

Men selv om dette skjedde i september, sier foreldrene i barnehagen at de ikke fikk beskjed om at noe var galt før huset plutselig ble tømt denne uken.

— Vi har ikke fått noen oppsigelse eller noen beskjeder. Vi har forsøkt å forholde oss ordentlig til eieren nå når alt har kommet frem, men informasjonen hun har gitt oss har jo ikke vært riktig, sier Kristin Finne, en annen av foreldrene i barnehagen.

De siste dagene har foreldrene forgjeves prøvd å komme i kontakt med barnehageeieren. Unntaket er to korte tekstmeldinger der eieren avviser at barnehagen kommer til å bli stengt umiddelbart.

Foreldrene er fortvilet over situasjonen.

— Jeg har egentlig ikke ord. Vi har et problem når vi nå står uten barnehageplass, sier Klug.

Svarer ikke

Hundvin sier at kommunen også har hatt problemer med å komme i kontakt med eieren av Såta familiebarnehage.

— Siden juni har vi kontinuerlig forsøkt å holde kontakt med eier. Men det har vært vanskelig, sier Hundvin.

Åse Marie Dahle er styreleder og daglig leder i Såta familiebarnehage Ltd. Hun svarte ikke på BTs henvendelser på torsdag.

Huset barnehagen holder til i, eies derimot av Tony Robert Moe Dahle. Da BT tok kontakt bekreftet han at han har mottatt et varsel om tvangsstengning av barnehagen fra kommunen.

- Når fikk du det varselet?

— Tidligere. Jeg husker ikke når.

- Hva gjorde du med det?

— Det vil jeg ikke kommentere.

- Hvorfor har du tømt huset der barnehagen var denne uken?

— Det er ikke tømt nå.

- Men det var tømt?

— Det vil jeg ikke kommentere.

Tror på flere saker

Byråd for skole og barnehager i Bergen, Harald Victor Hove (H), sier kommunen var tvunget til å reagere.

— Denne barnehagen var ikke i stand til å levere den kvaliteten vi skal ha på tilbudet, sier han.

- Men hvordan kunne denne situasjonen i det hele tatt oppstå?

— Vi stiller større og høyere krav til de som drifter barnehager nå enn før. For bare to år siden kom regelverket som gjør at man nå må ha godkjenning fra kommunen for å etablere barnehager. Jeg tror dette er etterlevninger av gammelt regelverk, sier Hove.

Han sier kommunen har trappet opp tilsynet med barnehager, og tror derfor flere lignende saker kan komme i fremtiden.

— Det er beklagelig at vi har havnet i denne situasjonen, men barna skal bli godt ivaretatt. Vi er i dialog med foreldrene, og barna skal bli omplassert, lover han.